• BIST 9804.19
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

5 bin yabancı kulaktan kulağa duydu, Gebze'ye sağlık aramaya geliyor

5 bin yabancı kulaktan kulağa duydu, Gebze'ye sağlık aramaya geliyor
Anadolu Grubu'nun vakfına ait Anadolu Sağlık Merkezi'ndeydim dün. Sağlığını aramaya gelenler arasında Slav dillerini duyuyorum.

Anadolu Sağlık Merkezi CEO'su Dr. Hasan Kuş, 'Hastanemizde 35 kişi yabancı hastalarımıza rehberlik yapıyor. 13 dil konuşuyorlar' diyor.
En çok yabancı hasta Romanya'dan, Bulgaristan'dan, Azerbaycan'dan, Irak'tan geliyormuş.
Cironun yüzde 25'i yabancı hastalardan sağlanıyor. Yabancı hastaların yüzde 75'i de saydığım bu dört ülkeden.
Sağlık turizmini Türkiye fazlasıyla önemsemeye başladı. TÜSİAD da, Türkiye'nin sağlık merkezi olarak bölgesinde cazibe alanı olabilmesinin yol haritasını oluşturmuştu.
Dr. Hasan Kuş, sağlık turizmini birkaç başlığa ayırıyor. SPA için gelenleri veya turistik amaçla ülkemize gelip de kaza nedeniyle yolu hastaneye düşenleri göz önünde tutmuyor. Medikal hizmet almak amacıyla bavulunu hazırlayıp Türkiye'ye gelen, dolayısıyla medikal hareketliliğe katılanlar, Türkiye'nin cazibe merkezi olması için hedef kitle.
Sağlık Bakanlığı bildiğim kadarıyla henüz veri toplama aşamasında, medikal hareketlilik kapsamında Türkiye'ye gelenlerin resmi rakamını bilmiyoruz.
Dr. Hasan Kuş Anadolu Sağlık Merkezi'nden örnek veriyor. Bu yıl 5 bin yabancının Gebze'ye, Anadolu Sağlık Merkezi'ne sağlığını aramaya geleceğini söylüyor. Yurtdışında tanıtım ve pazarlama faaliyeti yürütülmekle birlikte, Dr. Hasan Kuş hastaların üçte ikisinin kulaktan kulağa duyarak geldiğini söylüyor.

THY desteği
Türkiye'nin bölgesinde sağlık merkezi olmasında THY'nin desteğinin de altını çiziyor, Dr. Kuş.
Yabancı yolcunun, Türkiye'deki bir sağlık kurumunun davetini göstermesi halinde THY yüzde 25'e varan oranda indirim yapıyor.
Son dakika iptalleri konusunda da yabancı hastalara toleranslı davranıyormuş. Dr. Hasan Kuş anlatıyor: 'Yabancı hastalarımız için önemli bir sorundu. Biletini almış ama hastanın son dakikada ateşi çıkmış, uçamayacak. Sağlık sektörü olarak THY'ye başvurduk, kabul ettiler. Son dakika iptallerde ceza işlemi uygulanmıyor.'

Hastanın hakkını teslim etmek
Gebze'deki dev tesiste dikkatimi çeken en önemli fark şu oldu: Hekiminden, hemşiresine tüm ekip her işlem öncesi uzun açıklama yapıyor: 'Şimdi filanca işlemi yapacağız, şunlara bakmış olacağız, bu prosedür aşamasında şunları yaşayacaksınız.'
'Hasta hakları' sadece kağıda yazılı maddeler değil, Anadolu Sağlık Merkezi'nde. Basit bir dille sürekli bilgilendiriliyorsunuz. Bir hanım uzmanın anlattıklarını aktarayım: 'Çocuktum annemi acile götürdük, her tarafında birtakım aletler. Çocuğum sonuçta, korkuyorum ve hiç kimse tek kelime izah etmiyor. Annem bana şu öğüdü verdi, yıllar sonra. Madem sağlık sektöründe çalışmak istiyorsun, kendine ne yapılmamasını istiyorsan, sen de ona göre davran.'

Gazeteci milletinin omurgası sorunlu
Başlık, tamamen tıbbi! Anadolu Sağlık Merkezi CEO'su Dr. Hasan Kuş ile bir araya geldiğimizde ilk sorusu 'Bel, boyun ağrılarınız var mı?' oldu. Cevabım üzerine güldü: 'Aslında teyit etmek için sordum. Gazetecilerin en önemli meslek hastalığı bu, omurga sorunu. Fıtık, kireçlenme, omurda düzleşme veya sırt ağrısı olmayan gazeteci henüz görmedim.'
Elbette bir meslek hastalığımız daha var: Sigara.
Ben sigaranın ilk sırada olduğunu düşünmüştüm, değilmiş.
Yoğun bilgisayar kullanımı, bir de tüm stresin biriktiği adres olması nedeniyle hemen hemen hepimiz omurgamızda sorun yaşıyoruz.

Funda Özkan

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2765 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim