• BIST 9010.63
  • Altın 2297.694
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0564
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

50 bin cep telefonu toplanacak

50 bin cep telefonu toplanacak
Ulaştırma Bakanlığı, çoğu Uzakdoğu menşeli 50 bin telefon için sağlığa zararlı olduğu gerekçesiyle toplatma kararı aldı.

Türkiye, taklit ürün cenneti haline geldi. Uzakdoğu’dan gelen ve orijinal fiyatı ortalama bin 500 li ra ol ma sı na rağ men 100 ile 250 liraya satılan çakma telefonlar tehlike saçmaya devam ediyor. Kaçakçılıkla ilgili ciddi mücadele yürütüldüğünü aktaran Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, son 1 yıl da 50 bin cihaz için insan sağlığını doğrudan olumsuz etkilediği gerekçesiyle toplatma kararı alındığını belirtti. Özeren, “Neredeyse tamamı Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen bu cihazlar ülkeye kaçak yollarla girdiği için hiçbir şe kilde test edilmiyor” dedi.

Sağlığınızı riske atmayın

Halkımızın bu konuda bilinçli davranması gerektiğine işaret eden Özeren şöyle devam etti: “Vatandaşlar bu cihazları satın alıp sağlığını riske atmamalı. Gerekli önlemin alınmasını sadece devletten beklememeliyiz. Avrupa ülkesindeki birine bu kaçak cihazı bedava bile verseniz aldıramazsınız. O nedenle bu konuda vatandaşımızın da desteği şart.”

Suç unsuru oluşturabilir

Özeren sahte cihazların sağlık riski oluşturmasının yanı sıra ciddi ölçüde güvenlik sorunu da doğurabileceğini öne sürdü. Özeren, “Söz konusu cihazlar kop ya lan mış ya da da ha ön ce her han gi bir suç için kullanılmış olabilir. Cihazı satın alan kişi kendi sim kartını takınca direk suçlu kişi konumunda olacak. Suçun kendisi tarafından işlenmediğini ispat etmesi de oldukça zor. Bu nedenle büyük sıkıntı yaşar” açıklamasında bulundu.

KAÇAK OLDUĞUNU NASIL ANLAŞILIR?

Telefonunuzun kaçak olup olmadığını yapılacak 3 işlemle öğrenmek mümkün.

Buna göre;

1- Cep telefonunuzda *#06# tuşlarına basıyorsunuz. Ekrana gelen 15 haneli bir numara sizin telefonunuzun IMEI numarasıdır.

2- http://imei.tk.gov.tr/ adresine girdiğinizde IMEI sorgulama ekranıyla karşılaşacaksınız. Satıra ara vermeden baştan başlayarak 15 rakamı giriyorsunuz. Sonra sorgula tuşunu tıklıyorsunuz.

3- Aşağıda kayıtlı olup olmadığı çıkıyor. Eğer kayıtlı ise sorun yok. Değilse TK tarafından ilan edilecek yere 5 YTL yatırıp telefonunuzu kayıt ettiriyorsunuz. Aksi takdirde cep telefonunuza önce bir uyarı mesajı gönderiliyor, sonra da tamamen kapatılıyor ve Türkiye sınırları içinde kullanılamaz oluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2693 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim