• BIST 9693.46
  • Altın 2506.421
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.7776
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

550'si çocuk 900 hasta kemik iliği nakli bekliyor

550'si çocuk 900 hasta kemik iliği nakli bekliyor
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu: "Ülkemizde yaklaşık 550 civarında kemik iliği nakli bekleyen çocuğumuz var. 350 civarında yetişkin insanımız var"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'de 550 civarında çocuğun, 350 civarında da yetişkinin kemik iliği nakli beklediğini açıkladı. 

Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) ile ilgili son gelişmelerin paylaşıldığı bilgilendirme toplantısı yapıldı. Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıya Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Müezzinoğlu, dün şehit edilen Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı diledi. 'Öne çık, hayat kurtar' sloganının Kızılay’ın önemli bir sloganı olduğuna dikkati çeken Müezzinoğlu, "Daha önceki süreçleri tamamlayarak koordinasyon merkezimizin faaliyete geçtiği gönüllü donörler, 38 bin donör 70 bin oldu ama arzumuz hızla 250 binleri bulmak. Dünyadaki donör sayısına Türkiye’deki sayıyı da anlamlı bir şekilde katabilmeyi arzu ediyoruz. Bu anlamda önemli adımlar atıldı. Bundan sonraki süreç özellikle hayata tutunmak için umut bekleyenlere yeni yeni umut kapıları aralayacaktır. Ülkemizde yaklaşık 550 civarında kemik iliği nakli bekleyen çocuğumuz var. 350 civarında yetişkin bir insanımız var. Sağlık hizmeti sunumunda ve inovasyonunda önemli bir adım olduğuna inanıyorum” diye konuştu.

Kök hücre nakillerinde nasıl donör olunacağı hakkında bilgi veren Müezzinoğlu, “Türk Kızılayı en yakın hastanesine gidin. En yakın hastanelere uğrayın ve deyin ki ‘ben donör olmak istiyorum’. Gönüllü kan bağışı sayımızı arttırdığımız oranda buradaki sayımız artacak” dedi.

Türk Kızılayı Başkanı Akar da şehit olan savcı Mehmet Selim Kiraz'a Allah’tan rahmet dileyerek, "Bu olayı nefret ile kınıyorum. Türk kök projesindeki görevimiz gönüllü kök hücre bağışçısı kazanımından ibarettir. Biz gönüllü bir kuruluşuz. Türk kök projesinde bağışı yapılacak kök hücrede gönüllü olarak verilecek bir bağıştır. Bugüne kadar 38 bin civarında bir kök hücre donasyonunu gerçekleştirmiş vaziyetteyiz. Kemik iliği nakli arayışı yurt dışından aramak yerine kendi donörlerimizin bağışlamış olduğu kök hücrelerle gerçekleştirilecektir. Bunu sağlayacağımız için son derece memnun ve mutluyuz. Vatandaşlarımızı kök bağışçısı olmaya davet ediyorum" diye konuştu. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3501 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim