• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

6 ayda bitmesi gereken reformu iki aya sığdırdık

6 ayda bitmesi gereken reformu iki aya sığdırdık
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun (SGR) bazı maddelerinin kademeli olarak yürürlüğe gireceğini belirterek, "Yürürlük tarihi, yasanın alacağı şekle göre bazı maddeler için 3, bazı maddeler için 5, bazı maddeler için

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu'nun (SGR) bazı maddelerinin kademeli olarak yürürlüğe gireceğini belirterek, "Yürürlük tarihi, yasanın alacağı şekle göre bazı maddeler için 3, bazı maddeler için 5, bazı maddeler için 8'inci ayı bulabilir." dedi.

Anayasa Mahkemesi geçen yıl SGR'nin bazı maddelerini iptal etmiş, bunun üzerine hükümet 1 Ocak 2007'de yürürlüğe girecek olan yasayı önce altı ay, ardından da yeniden bir altı ay daha erteleme kararı almıştı. Yapılan düzenlemeler neticesinde SGR'nin 1 Ocak 2008'de uygulamaya başlanması kararlaştırılmıştı. Bakan Çelik, düzenlediği basın toplantısında reforma ilişkin eleştirileri cevapladı. 6 ayda yapılması gereken çalışmaları 2 aya sığdırmaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Çelik, konunun muhalefet malzemesi yapılmamasını istedi. Yasanın yapılması sürecinde sosyal taraflarla defalarca bir araya geldiklerini anlatan Çelik, "Hiç kimse görüşlerinin dikkate alınmadığını söyleyemez. Sosyal taraflardan gelen 81 önerinin 45'ini yansıttık. Konu toplumun geleceği. Bunu muhalefet yapma aracı olarak kullanmayalım." dedi. Reforma ilişkin eleştiri yapanların çoğunluğunun paketin kapağını açıp bakmadığını söyleyen Çelik, "Sosyal taraflarla reforma ilişkin süreci oturup konuştuk. Kimseden itiraz gelmedi. Şimdi muhalefet edenlerin çoğu, gazetelere yansıyan haberler üzerinden siyasi değerlendirme yapıyor. Çok azı tasarının kapağını açıp bakmış durumda." diye konuştu. Sosyal güvenlik reformunun 'uzun ince bir yol' olduğunu söyleyen Çelik, her zaman diyaloğa açık olduklarını, makul önerileri son dakikaya kadar reforma yansıtabileceklerini söyledi. Bu amaçla önümüzdeki pazartesi günü sosyal taraflarla yeniden bir araya gelip önerilerini alacaklarını aktardı. Her türlü öneriyi tartıştıklarını ve tartışmaya devam edeceklerini anlatan Çelik, "Minderden kaçmak yok. Önerisi olan getirsin." diye konuştu. Sosyal güvenliğe bütçeden kaynak aktarılması gerektiği konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten Çelik, "Önemli olan, açıkların sürdürülebilirliği. 1994-2007 yılları arasında sosyal güvenlik açıklarının kamuya maliyeti 851 milyar YTL. Sosyal güvenlikteki açıklar Türkiye'nin 1 yılını yuttu. Kör bile bunu görüp hissedebilir. Yasayla sosyal devletin ortadan kalkacağı eleştirisi yersiz." dedi. Çalışma Bakanı Çelik, yasanın yürürlük tarihinin ertelenmesinin ilgili takvimin, ikincil mevzuatın hazırlanması, yasanın çıkış şekli ve buna uygun bilgisayar programlarının hazırlanmasına bağlı olduğunu söyledi.

Emzirme yardımı 195 YTL

Kamuoyunda sıkça eleştiri konusu olan emzirme yardımı, yasanın TBMM'ye gönderilen son şeklinde yeniden düzenlendi. Buna göre halen SSK'lılar için 50 YTL olan emzirme yardımı, bütün sigortalılar için asgari ücretin üçte biri (195 YTL) olarak düzenlendi.

Bu haber toplam 1314 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim