• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

6 aydır devam eden karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık çekenler dikkat

6 aydır devam eden karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık çekenler dikkat
İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, “Huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen ve spastik kolon olarak da adlandırılan hastalık, toplumda en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarındandır" dedi.


ANKARA (İHA) - İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Atilla Bektaş, “Huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen ve spastik kolon olarak da adlandırılan hastalık, toplumda en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarındandır. Bu tip hastalarda en az 6 aydır devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık bazen de ishal yakınmaları vardır” dedi.

İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Bektaş, spastik kolon olarak adlandırılan hastalığın toplumda en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından olduğunu ve bu hastalığın ABD’de yıllık 30 milyar dolarlık bir sağlık harcamasına neden olduğunu söyledi. Konuya ilişkin açıklama yapan Bektaş, hastalığın belirtileri ile ilgili şunları söyledi:

“En az 6 aydır devam eden karın ağrısı, şişkinlik, kabızlık bazen de ishal yakınmaları vardır. Hastanın, muayene ve kolonoskopi dahil bütün tetkikleri normaldir. Hastalık, hayatı tehdit etmese de yaşam kalitesini bozmakta ve işgücü kayıplarına yol açmaktadır. Tedavide probiyotikler, bol lif tüketimi, spor ve stres ile baş edebilme anahtar rol oynamaktadır. Bağırsaktaki ‘dost bakterilerin’ oranını yükselten probiyotik besinler olan yoğurt, kefir, boza ve ev tarhanası gibi besinler fayda sağlamaktadır. Kabızlıkla seyredenlerde bol lif içeren tam tahıl ürünler, sebzeler ve bol su tüketimi önemlidir. Yürüyüş gibi düzenli yapılan sportif faaliyetler fayda sağlayabilir.”

İlaç tedavisi dışında psikiyatrik tedavi, akupunktur, yoga, reiki gibi stres kontrolü sağlayan yöntemlerden yarar gören hastaların olduğunu kaydeden Bektaş, “Ailede bağırsak kanseri hikayesi olması, makatta çatlak veya hemoroit olmadan makattan kanama olması, istemsiz kilo kaybı, kansızlık olması alta başka tehlikeli bir hastalığın habercisi olabileceğinden hekime başvurulması gerekir” diye konuştu.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim