• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

600 TL'ye kadar ödenecek doğum yardımındaki kafa karışıklıkları

600 TL'ye kadar ödenecek doğum yardımındaki kafa karışıklıkları
600 TL'ye kadar ödenecek doğum yardımındaki kafa karışıklıkları

Ahmet Ünlü'nün yazısı...

Doğum yapan her Türk vatandaşına ödenecek olan 600 TL'ye kadar varan doğum yardımı ödemesi Meclis'ten geçerek kanunlaştı. Ancak, 6637 sayılı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 16'ncı maddesiyle kanunlaşan bu düzenlemede bazı eksikliklerin olduğu ilk bakışta anlaşıldığından bazı hususların izahı kaçınılmaz hale gelmiştir. Çünkü, memurlara ödenen doğum yardımı kaldırılırken sigortalılardan kimine emzirme ödeneği aynen devam ederken kimine ise yapılan ödeme kesilmektedir. Şimdi konuyu detaylarıyla izah etmeye çalışalım.

Doğum yardımı ödemesi, tutarı ve şartları

6637 sayılı Kanun'la 633 sayılı KHK'ya eklenen ek 4'üncü maddesinde doğum yardımının detayları belirlenmiştir. Buna göre; Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır.

Bu yardım; 1- Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılır.

2- Doğum yardımı, bakanlıkça belirlenen zorunlu hallerde babaya ödenebilir. Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sistemi'nde yer alan nüfus kayıtları esas alınır. Bu kapsamda yapılan ödemeler, bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten karşılanır. Bu fıkrada belirtilen tutarları artırmaya bakanlık ile Maliye Bakanlığı müştereken yetkilidir.

3- Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen işçilerden, kapsamında bulundukları bireysel iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi hükümlerine göre işçinin kendisi veya eşinin doğum yapması nedeniyle işçiye bir ödeme yapılması kararlaştırılmış olanlara, kararlaştırılan tutarın bu madde uyarınca yapılacak ödeme tutarından daha az olması halinde sadece aradaki fark ödenir. Kararlaştırılan tutarın bu maddeye göre yapılacak ödeme tutarından daha fazla olması halinde ise bu maddeye göre ödeme yapılmaz.

4- Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele, doğum yardımı ödeneği veya başka bir ad altında aynı amaçla ilgili mevzuatta öngörülen ödemeler yapılmaz.

5- 5901 sayılı Kanun'un 28'inci maddesi kapsamına girenler bu madde hükümlerinden aynen yararlandırılır.

6- Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemez.

7- Doğum yardımının ödenme esasları ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar, 6 ay içerisinde Bakanlar Kurulu'nca belirlenecektir.

 

Devlet memurlarına yapılan doğum yardımı ödemesi kaldırıldı

Yeni düzenlemeyle her doğum yapan Türk vatandaşına doğum yardımı yapılacağı için 657 sayılı Kanun'un doğum yardımı ödeneğini düzenleyen 207'nci maddesi kaldırılmıştır. Bu düzenlemeye göre, devlet memurlarından çocuğu dünyaya gelenlere 2500 gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpılması sonucu elde edilecek miktarda doğum yardımı ödeneği verilmekteydi. Bu ödemenin parasal karşılığı ise 2500*0,079308 = 198 TL idi.

Yazının devamı için tıklayınız.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2334 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim