• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

8 kez nezle olmak hastalık değil

8 kez nezle olmak hastalık değil
Sık sık nezle olduğunuz için endişelenmeyin! Doç. Dr. Yezdan Fırat'a göre; bütün bir kış boyunca 6-8 kez nezle olmak son derece normaldir. Önemli olan, başka enfeksiyonlara yakalanmadan bu süreci ...

Sık sık nezle olduğunuz için endişelenmeyin! Doç. Dr. Yezdan Fırat'a göre; bütün bir kış boyunca 6-8 kez nezle olmak son derece normaldir. Önemli olan, başka enfeksiyonlara yakalanmadan bu süreci atlatabilmektir

Memorial Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. Yezdan Fırat, kış hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenleri anlattı:

ENFEKSİYON KAPALI YERLERDE BULAŞIYOR
Her insanın kış aylarında altısekiz kez nezle olması normaldir. Burada önemli olan; hastalığın, üzerine başka enfeksiyonlar eklenmeden geçmesini sağlamaktır. Bakteriyel enfeksiyonların çoğunun kaynağı; zaten vücudumuzda var olan 'flora' dediğimiz mikroplardır. Normalde bizimle dost olan ve hastalığa neden olmayan bu mikropların patolojik hale geçmesi, çevresel şartların değişmesiyle olur. Asansör, toplu taşıma araçları, kapalı alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro gibi yerler; enfeksiyonun bulaşması için uygun ortamlardır.

HASTA KİŞİYE 1 METRE YAKLAŞMANIZ YETERLİ
Üst solunum yolu enfeksiyonları damlacıklar yolu ile bulaşır. Grip olan kişinin bir metre yakınında olmak hastalığı kapmanıza neden olabilir. Enfeksiyon, hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla bulaşır. Yine aynı evde yaşayanların havlu, bardak gibi şeyleri ortak kullanması da hastalığa davetiye çıkarır. Üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle ilk 24-48 saat içinde aktif olarak bulaşıcıdır. Bulunduğumuz ortamların sık havalandırılması, enfeksiyonun yayılmasını önler.

BÖĞÜRTLEN, HAVUÇ, NAR VE PORTAKAL ŞİFA KAYNAĞI
Hastalıktan korunmak için bolca meyve ve sebze tüketilmelidir. Özellikle antioksidan özelliği olan ve bağışıklık sistemini uyaran C vitamini içeren meyve ve sebzeler tercih edilmelidir. Portakal, mandalina, nar, havuç, böğürtlen bol tüketilmelidir. Bezelye ve patates de kış aylarında sofralardan eksik edilmemelidir.

SIK HASTALANANLAR VE YAŞLILAR GRİP AŞISI OLMALI
Grip aşısı sık hastalanan kişilerde gereklidir. Ayrıca sağlık personeli, 65 yaşın üzerinde olanlar, kalp ve akciğer hastaları da aşılanmalıdır. Grip aşısının her yıl sonbaharda yapılması koruyuculuğunu artırmaktadır.

ISININ DÜŞMESİ NEZLEYİ SİNÜZİTE ÇEVİREBİLİR
Soğuk algınlığının üzerine başka enfeksiyonların eklenmesinde fiziksel şartlar çok etkilidir. Vücut ısısının belli bir seviyenin altında olması, vücudumuzda var olan ama bize zarar vermeyen mikroorganizmaları zararlı hale getirir. Örneğin baş ısısının 25 derecenin altına düşmesi; nezlenin sinüzite dönüşmesine neden olabilir. Bakteriyel bir enfeksiyonun görülmediği, sadece nezle olan kişi; eğer soğuk hava ile karşılaşırsa, vücudundaki zararsız bakteriler aşırı çoğalarak patolojik bir boyuta geçer. İşte bu durum, sinüzitin oluşma sebebidir.

DONDURMA HASTA ETMEZ
Islak saçla soğuk havaya çıkmayın.
Başınızı soğuktan bir şapka ile koruyun.
Özellikle terli iken soğuk havaya maruz kalmayın. Bu durum, vücut ısısının hızlı buharlaşma sonucu düşmesine neden olur ve enfeksiyon oluşabilir.
Soğuk havalarda vücut ısınız düştüğü için soğuk bir şey yiyip içmemeye çalışın. Ancak normal şartlarda sadece soğuk su içmek veya dondurma yemek, bir enfeksiyon kaynağı olamaz.

ÖKSÜRÜK VARSA ZENCEFİLLİ BAL
Enfeksiyonlar bakteriyel nedenlere bağlıysa; ateş, karın ağrısı, bulantı, kusma gibi semptomlar daha ön plandadır. Bu durum antibiyotik tedavisini gerektirir. Enfeksiyonun geçmesine rağmen öksürüğün kesilmesi iki haftayı bulabilir. Öksürük özellikle alerjik çocuklarda kalıcı olabilir. Bal ve zencefilli içecekler boğazı yumuşatır. Gerekli görüldüğünde hekim kontrolünde öksürük şurupları da alınabilir.

HASTALIK BİR HAFTADA GEÇMEZSE DİKKAT!
Demir, çinko ve selenyum mineralleri bağışıklık sistemini güçlendirir. Eğer kişi sağlıklı beslenmiyorsa ya da bağışıklık sistemini olumsuz etkileyecek bir ortamda yaşıyorsa; mineral takviyesi yapılabilir.

BOĞAZ GARGARASI

Enfeksiyon sırasındaki semptomların giderilmesini sağlamak için ateş düşürücü ilaçlar, ağrı kesici ya da kas gevşeticiler alınabilir. Enfeksiyona yeni enfeksiyonların eklenmemesi için burun spreyleri kullanılabilir veya boğaza antiseptik özelliği olan bir solüsyon ile gargara yapılabilir.
Nezle ve grip viral enfeksiyonlardır; tedavide hiçbir zaman antibiyotikler yarar sağlamaz. Bu durumda her zaman semptomatik tedavi yapılmalıdır. Grip ve nezlenin hemen hemen bir hafta içinde geçmesi beklenir.
Eğer bir haftaya rağmen şikayetleriniz geçmezse, hastalığın üzerine farklı bir enfeksiyonun eklendiği düşünülür. Yüksek ateş, bademcik enfeksiyonları, baş ağrısı, öksürük veya geniz akıntısı gibi yeni semptomlar varsa; hastanın durumu yeniden gözden geçirilmelidir. Gerekli görüldüğü taktirde vakit kaybedilmeden antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Esra Tüzün /Sabah
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5347 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim