• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

"8 yaş altı çocuklara cep telefonu kullanımı engellenmeli"

"8 yaş altı çocuklara cep telefonu kullanımı engellenmeli"
Akdeniz Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özen: "8 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmasını kesinlikle engellemeliyiz"

GÜLSEM ADAM - Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şükrü Özen, 8 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanımına kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini belirterek, "Bir yetişkinin kafatası zırh gibi bir fonksiyona sahipken çocuklarda durum böyle değildir. Daha çok elektromanyetik dalga beyine doğru ilerleyebilir" dedi.

Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonu ve tablet bilgisayarların oyun oynama, internete girme ve sosyal medyada dolaşma gibi bir çok fonksiyonu barındırmasıyla çocukların büyük ilgisini çektiğini söyledi.

Çocuklarda cep telefonu ve tablet bilgisayar kullanımının giderek arttığına işaret eden Özen, bunun önlenmesi için ebeveyn ve eğitimcilere büyük sorumluluk düştüğünün altını çizdi. Telefonların oyun aracı olmadığını vurgulayan Özen, "Telefon çocuklara başarılarından dolayı alınacak bir oyuncak da değildir. Bunların kullanımı kesinlikle sınırlandırılmalıdır" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, 8 yaşından küçük çocukların cep telefonu kullanmaması konusunda öneride bulunduğuna değinen Özen, "Aslında 8 yaş altındaki çocukların cep telefonu kullanmasını kesinlikle engellemeliyiz" diye konuştu.

- "Elektromanyetik dalgalar olumsuz etkiliyor"

Çocukların telefonla konuşurken veya oynarken çıkan elektromanyetik dalgalardan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Özen, şunları söyledi:

"Telefonlardan çıkan elektromanyetik dalgalar, çocukların kafasıyla vücuduyla etkileşecektir. Çocukların biyolojik gelişimleri devam etmekte olduğu için biyolojik dokuları elektrik sabitlerini tam olarak tanımlayamaz. Bir yetişkinin kafatası zırh gibi bir fonksiyona sahipken çocuklarda durum böyle değildir. Daha çok elektromanyetik dalga beyine doğru ilerleyebilir. Dolayısıyla çocukları, biyolojik gelişimleri açısından elektromanyetik alanlardan daha çok korunması gereken hassas gruplar olarak değerlendirmek gerekiyor."

Özen, ailelerin 8 yaşından küçük çocukları cep telefonu ve tablet bilgisayarlardan uzak tutması, 8-16 yaş grubundakilere ise cihazların kontrollü kullandırılması gerektiğini anlattı.

- "Operatörler ailelere uyarı göndermeli"

Çocukların cep telefonu kullanmasının bir ihtiyaç olduğunu bildiğini belirten Özen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burada da sadece telefon fonksiyonunun kullanılmasında yarar var. Ortalama günlük sürenin 10 dakikayı geçmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Çocukların ortalama konuşma, kullanma sürelerinin faturalar üzerinden takip edilmesi veya operatör firmaların konuşma sürelerini aşan çocukların ailelerine uyarı gönderebilmesi için yasal düzenleme yapılması şart. Ayrıca cep telefonu, tablet bilgisayar gibi araçların kullanımını özendiren reklam ve kampanyaların önlenmesi ve devlet otoritelerinin bu konuda bazı yaptırımları devreye sorması gerekir."

Doç. Dr. Şükrü Özen, cep telefonu ve tablet bilgisayar kullanımının yasaklamanın bir çözüm olmayacağını, bu konuda eğitimin anaokuluna kadar inecek şekilde verilmesi ve bireylerin bilinçlendirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10448 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim