• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

ABD'de alternatif tıp son derece gözde

ABD'de alternatif tıp son derece gözde
Türkiye'de koca-karı ilacı diye yıllarca hakir görülen alternatif tıp, Amerika'da son derece gözde. ABD hükümeti tarafından yayınlanan bir sağlık raporuna göre her bir Amerikalı ilaç parasının üçte birini bitkisel ilaçlar ile alternatif tıbba ayırıyor.

Türkiye'de koca-karı ilacı diye yıllarca hakir görülen alternatif tıp, Amerika'da son derece gözde. ABD hükümeti tarafından yayınlanan bir sağlık raporuna göre her bir Amerikalı ilaç parasının üçte birini bitkisel ilaçlar ile alternatif tıbba ayırıyor.

Amerikalıların yıllık bitkisel ilaç ile masaj, meditasyon, akupunktur gibi daha doğal tedavi yöntemlerine harcadıkları para miktarı küçük ölçekli bir ülkenin bütçesine karşılık geliyor. Rapora göre 2007 yılında ABD'liler alternatif tıp ile bitkisel ilaçlara verdikleri para ise tam 34 milyar dolar.

Amerikan National Center for Health Statistics (Ulusal Sağlık İstatistik Merkezi- NCHS) kurumu tarafından hazırlanan rapor, Amerikalıların 2007 yılında alternatif tıp için yaptıkları sağlık harcamalarını gösteriyor. Rapora göre 2007 yılında alternatif tıbba yapılan harcamalar, 10 yıl öncesine göre üyük bir artış göstermiş.

Raporu hazırlayan bir diğer kurum olan National Center for Complementary and Alternative Medicine (Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif İlaç Merkezi-NCCAM) direktörü Josephine P. Briggs de bitkisel ya da akupunktur gibi tedavi yöntemleri ile iyileşmek isteyen her bir Amerikalının kazancının yüzde 11'ini alternatif tıp için harcadığını vurguladı. Briggs, raporun açıklandığı basın toplantısında yıllık ABD'de toplam sağlık giderinin 2,2 trilyon doları olduğunu ve bunun yüzde 1,5'nin alternatif tıp için harcandığının da altını çizdi.

Resmi raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı da 2007 yılında 38 milyon insanın, alternatif tıp ile ilgili pratisyen hekimlere 354 milyon ziyaret gerçekleştirmiş olması. Alternatif tıp ile tedavi arayanların üçte ikisinin memnun olduğu belirtilen araştırma sonucunda Amerikalıların masaj, akupunktur gibi iyileştirme yöntemlerine 12 milyar dolar harcadığı kaydedildi.
Alternatif tıp içinde Amerikalıların en fazla para ödediği ürünler ise vitamin ve mineral içermeyen bitki ilaçları oldu. Bu tür bitki ilaçları için 2007 yılında 15 milyar dolar harcayan Amerikalılar, yoga ve tai-chi gibi uzak doğu tedavi yöntemlerine de 4 milyar dolar verdi. Amerikalılar ayrıca homeopatik yöntemine 2,9 milyar dolar ve rahatlama tekniğine de 200 milyon dolar yıllık harcama yaptı.

Raporda son olarak yetişkinlerin yüzde 38'inin 18 yaş altı olanlarında yüzde 12'sinin alternatif tıp ile tedavi aradıkları vurgulandı.

Bu haber toplam 7558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim