• BIST 9129.9
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

ABD'de asker emeklileri ve gaziler hastane kuyruğunda

ABD'de asker emeklileri ve gaziler hastane kuyruğunda
Ülkede 57 binden fazla asker emeklisi ve gazinin, yanlış planlama ve ertelemeler yüzünden sağlık hizmeti alabilmek için uzun süre sıra beklediği açıklandı.

NEW YORK (AA) - ABD genelinde, asker emeklileri ve gazilere ait hastaneler ile kliniklerde 57 binden fazla yeni hastanın sıra beklediği bildirildi.

ABD Gazi İşleri Bakanlığı'nın (Veteran Affairs Department-VA) açıkladığı denetim raporunda, 57 binden fazla gazi ve asker emeklisinin yanlış planlama ve ertelemeler yüzünden sırada beklediği belirtildi.

Son 10 yılda bakanlığın sağlık hizmetlerinden yararlanmak için kayıt yaptıran yaklaşık 64 bin kişinin elektronik bekleme listesinde bile olmadığı kaydedildi. Denetleme raporunda ayrıca, ABD genelinde bakanlığa ait 731 hastane ve poliklinikte, randevu taleplerini alanların yüzde 13'ünün, hasta bekleme süresinin kısa görünmesi için, randevu programlarında tahrifat yaptığı ifade edildi.

Raporda, yeni hastalar için 14 günlük bekleme süresi hedefinin aşıldığı ortaya çıkarken, Baltimore'daki bakanlık sağlık merkezinde ''temel sağlık taraması'' için bekleme süresinin 81 gün, Canandaigua New York'ta en az 72 gün, Honolulu'da ise 145 güne kadar çıktığı ifade edildi.

Öte yandan, bekleme sürelerinin Coatesville Pennsylvania'da 17 gün ve Bedford Massachusetts'de de 12 güne kadar düştüğü dikkati çekiyor.

Vekaleten Gazi İşleri Bakanlığı görevinde bulunan Sloan Gibson, yaptığı açıklamada, denetim raporlarının acil eylem gerektiren ''sistemli problemler''i ortaya çıkardığını belirtti. Bakanlık yetkililerinin, ülke genelinde sırada bekleyen 50 binden fazla hastayla kontak kurduklarını kaydeden Gibson, 40 bin emekli ve gaziyle de irtibata geçme sürecini başlattıklarını bildirdi.

Gibson, önemli reformların yapılacağını kaydetti. Gibson'un açıkladığı reformlara göre, 14 günlük planlama hedefi, ulaşılamaz olmasından dolayı kaldırılacak. Yeni hasta anketleri yapılacak. Bakan tarafından onaylanan kritik pozisyonlar hariç, bakanlık merkezine ve ülkenin 21 bölgesel sağlık ofislerinde işe alımlar askıya alınacak. Sadece bölüm doktorları, hemşireler ve diğer hizmet elemanlarının sayısının artırılmasına karar verilirken, reformlar arasında, "idari ve personel işlemlerinin bakanlıktaki üst düzey personel tarafından yönetilmesi ve şeffaflığın artırılması'' gibi tedbirler de bulunuyor.

-İki hasta sıra beklerken ölmüştü-

Phoenix'teki bakanlık sağlık merkezinde iki ay önce, iki hastanın sıra beklerken ölmesi nedeniyle bakanlık ülke çapında denetim başlatırken, tartışmaların büyümesi üzerine Bakan Eric Shinseki görevinden istifa etmişti. Shinseki, ülkenin asker emeklileri ve gaziler için sağlık hizmeti veren sistemde ''bütünlük eksikliği'' olduğu konusunda eleştirilere maruz kalmıştı.

Devletin askeri yardım sistemini yöneten Gazi İşleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı'ndan sonra, 90 milyar dolarlık bütçesi ve 280 bine yakın çalışanıyla ABD'nin en büyük 4. büyük bakanlığı olarak biliniyor.

Bu haber toplam 2939 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim