• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

ABD'de Göçmen Doktorlar Hemşire Olarak Görev Yapıyor

ABD'de Göçmen Doktorlar Hemşire Olarak Görev Yapıyor
Amerika’ya yeni göç eden doktorları bu ülkede birçok zorluk bekliyor. Bu zorlukların en başında ise çalışma izni alabilmek için gereken ek eğitim zorunluluğu geliyor.

Amerika’ya yeni göç eden doktorları bu ülkede birçok zorluk bekliyor. Bu zorlukların en başında ise çalışma izni alabilmek için gereken ek eğitim zorunluluğu geliyor.

Amerika’daki hastanelerde iş bulmaya çalışan göçmen doktorlara yardımcı olmak amacıyla yeni bir program başlatan Florida Üniversitesi yöneticileri, bu doktorların ülkenin sağlık sistemine büyük katkıda bulunabileceğine inanıyor. Amerika’nın Sesi Florida Üniversitesi hastanesine giderek burada eğitim gören yabancı doktorlarla konuştu.

Küba’da tıp eğitimi aldıktan sonra daha iyi bir yaşam için Amerika’ya göçeden Oscar Gonzales doktorluk yapabilmek için binlerce dolar harcaması ve çalışma lisansı alabilmek için en az 6 yıl daha okuması gerektiğini öğrenince şok geçirmiş. Gonzales, “Amerika’da başarılı olmak için daha çabuk bir yola ihtiyacım vardı. İyi bir tıp eğitimi aldığım halde bunu kullanamamak bana çok ağır ve zor geldi,” diyor.

Florida Uluslararası Üniversitesi özel bir programla göçmen doktorların sağlık sektörüne hemşire olarak girmelerini sağlıyor.  5 yıl içinde üniversite 400 öğrenci mezun etti. Üniversitenin Biscayne kampüsündeki Hemşirelik Okulu’nun Müdürü Paula Delpech. Delpeck, programın yerel bir hastane yöneticisinin fikri olduğunu söylüyor. Delpech şöyle konuşuyor: “Bu yetkili birgün Florida’da çeşitli mesleklerde çalışan birçok yabancı doktor olduğunu hatırlattı ve “Bu doktorlar için birşeyler yapabilirsiniz,” dedi. Hemşirelik Okulu Dekanı Divina Grossman da bunun çok iyi bir fikir olduğunu düşündü.

Hızlandırılmış program sayesinde öğrenciler 4 yıllık programı 18 ayda bitiriyor. Ayrıca program uzakta olan öğrencilerin de okula gitmeden  uzaktan eğitim sistemiyle okumalarını sağlıyor. Ukraynalı dahiliyeci Irina Yaroşenko ekonomik durumun çok kötü olması yüzünden Amerika’ya göç ettikten sonra Florida’daki Uluslararası Üniversite’ye kaydolmuş. Yaroşenko Ukrayna’da bir doktorun kendisine araba ya da daire almasının ya da banka kredisi çekmesinin imkansız olduğunu söylüyor. Çünkü ülkede doktor maaşları gerçekten çok düşük.

Bazı göçmenlerin Amerika’ya gelme nedeni maddi, bazılarınınkiyse siyasi ya da güvenlikle ilgili. Carolina Arguello Nikaragua’dan iç savaş nedeniyle 20 yıl önce ayrılmış. Amerika’da yıllarca küçük işlerde calıştıktan sonra, bu hemşirelik programından mezun olmuş. Arguello için bu çok büyük bir gelişme. Genç kadına göre hemşire olduğunuz zaman sadece kendinizi güvende hissetmekle kalmıyor, aynı zamanda çalışabileceğiniz birçok yer olduğunu da görüyorsunuz.

Eskiden doktorluk yapan bu hemşireler, şimdi de hastaların doğru ilaç kullanıp kullanmadıklarını kontrol ediyor, hastaların sağlıklarını kazanmalarını sağlıyor. Bazıları için doktor olarak çalıştıktan sonra tekrar okula dönmek zor. Arguello, Nicaragua’da neler bıraktığını bildiğini ve yeni bir ülkede yeni bir iş imkanı yakalayabildiği için memnun olduğunu söylüyor. Arguello şöyle konuşuyor: “Bazıları için yeni bir sisteme alışmak ve tıp alanındaki yeni gelişmeleri yakından izlemek zor. Biz, ülkemizde doktorluğu bıraktık çünkü Amerika’da doktor olarak çalışmamız hiç kolay değil.” Florida Uluslararası Üniversitesi tarafından hazırlanan bu programla bir çok öğrencinin yeni teknolojileri ve Amerikan sağlık sistemini öğrenmesi sağlanıyor. Öğrencilerin birçoğu, bu programın kendilerine çok şey kattığını söylüyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2601 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim