• BIST 9524.59
  • Altın 2485.656
  • Dolar 32.5513
  • Euro 34.6861
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Acar: 3 gündür reçetelerin yüzde 75'i e-recete ile yazılıyor, sorun yok

Acar: 3 gündür reçetelerin yüzde 75'i e-recete ile yazılıyor, sorun yok
SGK Başkanı Fatih Acar bugün resmen başlayan 'e-recete’de her hangi bir sistem sıkıntısı yaşanmasını beklemediklerini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, son 3 gün öncesine kadar Türkiye genelinde yazılan reçetelerin yüzde 75'nin e-recete ile yazıldığına dikkati çekerek, " Sistemde problem yaşanmaması için her türlü tedbiri aldık." dedi. 110 bin doktorun e -reçete için şifre aldığını vurgulayan Acar, almayan çok az sayıda doktorunda reçete yazabilmeleri için bugün şifre almalarının şart olduğunu vurguladı.

SGK ile TEB’in ortaklaşa düzenlediği ‘Emeklilerin Gelecek Strateji Konferansı’na katılan Fatih Acar, program çıkışında basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını cevaplandırdı. Acar, bugün yürürlüğe giren e-reçete’de bir sıkıntı yaşanmasının söz konusu olup olmadığı ile ilgili olarak, “Biz son 15 gündür hiçbir sıkıntı yaşanmaması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Süreci her gün takip ediyoruz. Son bir haftada MEDULA’da hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Bununla ilgili gerek donanım eksikliği teknik anlamda yapılması gereken her şey yapıldı. Dün akşam Türk Telekom Genel Müdürü'nü de bizzat aradım. Bugün bir sıkıntı yaşanmaması bakımından Kendilerinin Mamak ve Kızılay’da bulunan bilgi işlem üniteleri için gerekli önlemleri almasını talep ettik. O konuda da kendileri duyarlılık gösterdiler. Dolayısıyla bugün bir sıkıntı yaşanacağını sanmıyorum. Ama olağan dışı bir gelişmede olursa asla hastalarımızı mağdur edecek bir uygulamanın içerisinde olmayız.” diye konuştu.

"E-REÇETE DIŞINDA REÇETE KABUL EDİLMEYECEK"

Bu sistem konusunda kesin kararlı olduklarını vurgulayan Acar, bunun net bir şekilde bilinmesini istedi. Dün akşam itibari ile 24 bin eczaneye sistem üzerinden yazı gönderdiklerini bildiren Acar, şöyle konuştu: “Bugün itibari ile e-reçete’ye tam anlamıyla geçtiğimizi ve bugünden sonra artık e-reçete dışında reçete kabul edilmeyeceğini, kurum olarak bunları ödemeyeceğimizi net bir şekilde kendilerine ilettik. Tabi bu arada doktorlarımızdan da çok az sayıda şifre almayan olabilir. Bugün itibari ile de doktorlarımızın mutlaka şifre alması gerekiyor. Aksi takdirde bunlar tarafından yazılan reçeteleri kabul etmeyeceğiz. 110 bin doktor şifre aldı. Dolayısıyla bir sıkıntı olacağını sanmıyorum. Ama dediğim gibi sonuçta 74 milyonu ilgilendiren önemli bir karar. Online çalışan bir sistem zaman zaman sıkıntılar yaşanabilir. Biz 24 saat arkadaşlarımızla her hangi bir sıkıntı yaşanmaması için gerekli önlemleri alıyoruz. Son 3 gün öncesine kadar aldığımız rakamlarda yüzde 75 oranında e-reçete yazıldığını biz zaten gördük.”

"OLAĞANÜSTÜ BİR DURUMDA VATANDAŞLARIMIZI MAĞDUR ETMEYİZ"

'Olağanüstü durumlarda, sistemde sıkıntı yaşanması halinde elle yazım olmayacak mı?' şeklindeki bir soruya ise Acar, “Bildiğiniz gibi olağanüstü durumlarda, sistemde bir sıkıntı yaşandığı durumlarda elle reçete yazılabiliyor. Bu da zaten yüzde 15 ile 20’lere tekabül ediyor. Son 3 gün öncesine kadar yüzde 75 e-reçete yazılıyor, yüzde 20’sini de bu şekilde düşünürsek, yaklaşık yüzde 5’lik bir oran kalmıştı. Son 3 günde bu kalan doktorlarımıza yazı attık. Olağanüstü durumlarda vatandaşların mağdur olmaması bizim için esastır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2513 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim