• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Acar: "Sağlık alanında tek ve mutlak uyulan rehber sağlık uygulama tebliğidir"

Acar: "Sağlık alanında tek ve mutlak uyulan rehber sağlık uygulama tebliğidir"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, Kurum bürokratları ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda 2012 Sonrası Kamu İlaç Harcamaları İçin Ön Değerlendirme yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de son 10 yılda sağlıktan memnuniyetin yüzde 70'lere ulaştığını belirterek, bu başarının elde edilmesinde kamunun olduğu kadar ilaç sanayinin, eczacıların ve tüm sağlık sunucularının büyük katkıları olduğunu söyledi. Sağlık hizmeti sunumunun yaygınlaştırılmasının mali açıdan sürdürülebilirliğinin önemli olduğunun altını çizen Çelik, ''Düşünün ki bir ülkede 10 yıl önce 10 milyar lira olan sağlık harcaması bugün 45 milyara ulaşmış. 5 milyar olan ilaç harcaması ise bugün 16 milyara ulaşmış. Sürdürülebilirlik açısından geçmişten ders alıp hepimizin geleceğe dönük birlikte kararlar almasının önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

 

Toplantıdan çıkacak sonuçların önemli olduğunu dile getiren Çelik, nihai kararların alınmasında sektör temsilcileriyle fikir alışverişi içinde olacaklarını vurguladı.

 

SGK Başkanı Fatih Acar ise konuşmasında ilaç sektörünün sorunlarının ele alınacağı ve geleceğe yönelik ne tür çalışmalar yapılması gerektiğinin tartışılacağı bir toplantı olacağını ifade ederek, bütçe disiplininin sağlanabilmesi amacıyla son yıllarda sektör temsilcileri ile diyalog içerisinde bazı kararlar aldıklarını ve bir takım uygulamaları hayata geçirdiklerini belirtti.

 

Görev başında oldukları sürece sektör temsilcileri ile sürekli diyalog içerisinde olmaya özen gösterdiklerine vurgu yapan Acar, “2012 yılı sonrasında da ne tür politikalar uygulanacağı konusunda görüşlerinizi önemsiyoruz. Diğer yandan kamu olarak uygulanmasını gerekli gördüğümüz yeni yaklaşımları da sizlerle istişare etmek ve makul bir süre öncesinden sizlerle paylaşmak niyetinde olduğumuzu ifade etmeliyim.” diye konuştu.

 

Dünya ilaç pazarının 2008 yılı itibariyle 773 milyar dolar, Türkiye ilaç pazarının ise 2008 yılı itibariyle 10 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Başkan Acar, Türkiye ilaç pazarının 2008 yılı itibariyle dünya ilaç pazarının binde 13’ü, Türkiye nüfusunun dünya nüfusunun binde 10’u olduğunun altını çizdi.

 

Dünyadaki en büyük ilaç satış takip şirketi olan IMS’nin, 2011 raporunda 2010-2015 yılları arasında Türkiye ilaç pazarının tüm dünyadan daha hızlı büyüyeceğinin ve büyümenin ortalama %8,1 olacağının tahmin edildiğini dile getiren Acar, “İlaç pazarı son yıllarda tüm dünyada %2-4’ler seviyesinde büyürken ülkemizde çok daha fazla büyüdü. Ancak alınan tedbirlerle son 1-2 yıldır yavaşlamış durumdadır.” dedi.

 

Gelişmiş ülkelerde güçlü tanı ve tedavi rehberlerinin olduğunu ancak Türkiye’de bu rehberlerin kısıtlı olduğunu belirten Acar, rehberler açısından rehbere uymayı gerektirecek yaptırımların zayıf kaldığını, bu nedenle tek ve mutlak uyulan rehberin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) olduğunu söyledi.

 

Gerek usulsüzlükler noktasında, gerekse de akılcı ilaç kullanımı konusunda hekimlerin bilgilendirilmesinin ve denetiminin gündemlerinde olduğunu ifade eden Başkan Acar, “Bu konuda da Sağlık Bakanlığımız ile işbirliği içerisinde çalışılacaktır. İngiltere ve Almanya örneğinde olduğu gibi hekim bütçesi uygulayan ülkeler var. Hekimler teşvik yada cezalarla sisteme entegre edilebilirler.

 

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde ilaç endüstrisi yatırımlara ve klinik araştırmalara önemli kaynaklar ayırıyor. Gelişmiş ülkelerde toplam ilaç pazarının yaklaşık %10’u büyüklüğünde klinik araştırma pazarı var. Ülkemizde bu oranda klinik araştırma pazarı yaklaşık 1,5 milyar TL olmalıdır. Ancak halen bu miktar 35 milyon TL civarındadır.” diye konuştu.

 

Alınacak tedbirlerin sektör ile görüşülerek kararlaştırılması ve geçiş için yeterli süre tanınması hususuna azami özen gösterileceğinin altını çizen Acar, SUT güncellemelerini ve değişikliklerini belli bir takvim çerçevesinde ve düzen içerisinde gerçekleştireceklerini söyledi.

 

Toplantıya katılan sektör temsilcileri arasında bulunan İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Toksöz ise, 2011 sonunda hazırladıkları raporda Türkiye ilaç sektörüne stratejik bir yaklaşım gerektiğini belirttiklerini ifade ederek, ilaç endüstrisinin bir yol ayrımında olduğunu söyledi. Uygulanan politikaların 2023 yılına ulaşıldığında ilaç sektörünün bambaşka bir noktaya gelebileceğini gösterdiğini vurgulayan Toksöz, “Bu nokta, politik kararla şekillenecek. Eğer stratejik bir yaklaşım belirlenirse, Türkiye’nin insan gücüyle, üretim gücüyle, teknolojik altyapısıyla küresel bir oyuncu olması içten bile değil. Bunu başaracağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

 

Toksöz’ün ardından söz alan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Güldem Berkman, Türkiye’nin global kriz döneminde dünya ülkelerinden pozitif ayrışmayı başardığını ve büyümesini sürdürmeye devam ettiğini belirterek, büyüyen ve refah seviyesini artıran Türkiye’de sağlık hizmetlerine ve kamu ilaç harcamalarına ayrılan payın 2009 yılından bu yana hızla azaldığını ifade etti. 2010-2012 İlaç bütçesinin global krizin en ağır şekilde hissedildiği 2009 yılına göre belirlendiğini ve o şartlara göre hazırlandığını söyleyen Berkman, referans uygulaması ve kurum iskontosu değişiklikleri ile yapılan fiyat düşüşlerine ilave olarak kur farkının da altından kalkılması güç bir yük haline geldiğini dile getirdi.

 

Türk Eczacılar Birliği adına konuşan TEB Genel Sekreteri Harun Kızılay, İlaç hizmetinin kilit paydaşı olan eczacıların ekonomik durumunu iyileştirilmesinin bütün aktörler açısından önemli bir amaç olması gerektiğini vurgulayarak, global bütçenin, artan sağlık harcamaları doğrultusunda ve katılımcı biçimde revize edilmesi gerektiğini belirtti. İlaç firmalarının SGK’ya yaptığı ıskonto da eczacıların aracı olmaması gerektiğini ifade eden Kızılay, iskontonun firmalarca dönemsel olarak SGK’ya direkt olarak ödenmesi gerektiğini dile getirdi. ilaç firmasının, ilacın pazardaki payı ve büyüme oranına göre iskonto belirlenmesi gerektiğinin altını çizen Kızılay, eczacılara, kronik hastalık bakımı ve sigara bıraktırma danışmanlığı gibi hizmetler için meslek hakkı verilmesini istedi.

 

Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanı Faruk Çelik ve SGK Başkanı Fatih Acar’ın yanı sıra SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp, SGK Yönetim Kurulu Üyesi Tandoğan Tokgöz, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Namık Kaya, Kurum bürokratları ile İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Genel Sekreteri Turgut Toksöz, Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Güldem Berkman, Ecza Depocular Derneği Başkanı Sonay Gürgen, Tüm Eczacı Kooperatifleri Başkanı Abdullah Özyiğit, Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3835 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim