• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Acar: Sosyal Güvenlik açıkları olmasaydı ikinci bir Türkiye olabilirdi

Acar: Sosyal Güvenlik açıkları olmasaydı ikinci bir Türkiye olabilirdi
Sosyal güvenlik açıklarının Türkiye'yi güç durumda bıraktığının altını çizen Acar, "Daha evvel açıklar büyük oranlardaydı. Bu açıklar olmasa Türkiye gibi ikinci bir Türkiye olabilirdi." dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen Sosyal Güvenlik Uygulamaları konulu seminere katıldı.

 

“Sosyal Güvenlik Reformu, Hedefler, Sosyal Sigortacılık ve Teşvik Uygulamaları” konulu toplantıda konuşan Başkan Acar, Türkiye'de sigortalı sayısının her geçen gün arttığını belirterek, Türkiye’de 17 milyon 291 bin sigortalı çalışan olduğunu, 10 milyon 80 bin emekli bulunduğunu söyledi. Çalışan bağlamında etkenin edilgene oranının 1,85 olduğunu, sağlıklı bir sosyal güvenlik sistemi olması için dört etkenin bir edilgene bakması gerektiğini ifade eden Acar, “Türkiye'de bu oran 1,85. Yani daha çok çalışmalı, çok yollar almalıyız" dedi.

 

2008'den bu yana 1 milyon 63 bin 189 kişinin kayıt altına alındığını belirten Acar, bankalar, kamu kurumları ve diğer kurumlarla bilgi alışverişinde bulunulduğunu ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. 62 kurumla protokol yapıldığını kaydeden Acar, Alo 170 İletişim Merkezinin sosyal güvenlik konusunda soruların sorulacağı kayıt dışı ihbarların bildirileceği bir hat olduğunu vurguladı.

 

Sosyal Güvenlik Açıkları Olmasaydı Türkiye Gibi İkinci Bir Türkiye Olabilirdi

 

Sosyal güvenlik açıklarının Türkiye'yi güç durumda bıraktığının altını çizen Acar, "Daha evvel açıklar büyük oranlardaydı. Bu açıklar olmasa Türkiye gibi ikinci bir Türkiye olabilirdi. Eğer sosyal güvenlik reformu yapılmasa açıkların Gayri Safi Milli Hasıla'ya oranı artacaktı. Bu da sistemin karaya oturması demekti" diye konuştu.

 

Vatandaşlarımız 18 Yaşına Kadar, Okuyorlarsa 25 Yaşına Kadar Genel Sağlık Sigortası Altında

 

Sosyal güvenlik reformunun 4 ana bileşeni olduğunu ifade eden Başkan Acar, Bunların tek emeklilik sisteminin kurulması, genel sağlık sigortası, kurumsal yapının hayata geçirilmesi ve primsiz ödemelerin toplu hale getirilmesi olduğunu belirtti. “İlk 3'ünü biz hayata geçirdik” diyen Acar, “Dördüncüsü de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yapılacak” diye konuştu.

 

Emeklilik sisteminde ana parametrelerin yaş, prim ödeme gün sayısı, aylık bağlama oranı ve güncelleme kat sayısı olduğunu ifade eden Acar, ne kadar prim ödeniyorsa o kadar aylık alınabileceğini söyledi. Geleceğe dönük kaygılara gerek olmadığını kaydeden Acar, ayağı sağlam yere basan bir sosyal güvenlik reformunun olduğunu dile getirdi. Ülke nüfusunun tamamının Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındığını hatırlatan SGK Başkanı Acar, ”Vatandaşlarımız 18 yaşına kadar, eğer okuyorlar ise 25 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası altında. Burada anne ve babalarının sigortalı olup olmadığına da bakılmıyor" diye konuştu.

 

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında toplandığını vurgulayan Acar, beş yasanın bir yasaya indirgendiğini söyledi. "Böylece, gelecek nesillere güzel bir SGK bırakmış olduk. Bu çalışmalar halen devam ediyor. Burada kuşku yok önemli yasal yenilikler yapıldı" dedi.

 

Vergisini Devamlı Ödeyenler İçin Teşviklerin Getirilmesi Yararlı Olacaktır

 

Sigorta primlerini vaktinde ödeyenlere de teşvikler sunduklarının altını çizen Acar, 5510 sayılı yasanın bir reform yasası olduğunu dile getirdi. SGK olarak 2008'den sonra bu teşviki vermeye başladıklarını ve borcu olmayanları, kayıt dışı istihdam yapmayanları 5 puan sigorta prim indiriminden faydalandırdıklarını söyleyen Acar, “Bu, önemli bir indirimdir. Vergisini devamlı ödeyenler için buna benzer teşvik getirilmesi yararlı olacaktır" diye konuştu.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Sosyal Güvenlik Kurumunun vergi ve prim yüklerini önemli oranda indirdiğini vurgulayarak, "2011'de 1 milyon 300 bin insanımız istihdama katıldı. Bunların 1 milyon 123 bini SGK’ya kayıtlı. Burada vergi ve prim yükünde gerileme önemli rol oynuyor" dedi.

 

Hisarcıklıoğlu: SGK’yı Kutluyorum

 

Türkiye’de 2001 yılı ekonomik bunalımından sonra en çok tartışılan kurumun SGK olduğuna vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, "Batacak gibi görünüyordu, ülkeye maliyetleri tartışılıyordu. Kurum şu an ciddi yapısal reformlarla burnunu dikmiş yukarı gidiyor. Gelinen aşamada Türkiye'de kayıt dışılık yüzde 27,7'ye indi. Ama TOBB olarak 2023 için hedefimiz kayıt dışılığı yüzde 20'nin altına indirmektir" dedi.

 

2011 yılında 1 milyon 300 bin kişinin istihdama katıldığını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bunun 1 milyon 123 bini SGK’ya kayıtlı. Ben burada SGK’yı kutluyorum" diye konuştu.

 

Seminere Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ramazan Yıldız, TÜRMOB Genel Başkanı Nail Sanlı, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan ile sektörden temsilciler katıldı.

Bu haber toplam 2795 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim