• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Acil hastasına yeşil soygun !

Acil hastasına yeşil soygun !
Acil servis hizmetlerini paralı hale getiren plan, bir yıl süren pilot uygulamaların ardından bir ay içinde bütün hastanelere yayılacak.

 

BURCU CANSU / Birgun.net

Sağlık Bakanlığı bütün hastanelerin acil servislerinde hastalıkları ‘yeşil, sarı ve kırmızı’ başlıklar altında kategorize ederek, ‘acil bulmadığı’ başvurulardan ücret almaya başlayacak. Acil servis hizmetlerini paralı hale getiren plan, bir yıl süren pilot uygulamaların ardından bir ay içinde bütün hastanelere yayılacak.

UZUN KUYRUKLAR OLUŞACAK

Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Üyesi Rıza Özbek, Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya geçirmek istediği yeşil-sarı ve kırmızı alan uygulamasını şu şekilde anlattı:
“Bakanlık acil servislerde ‘triyaj’ diye bir uygulama başlatıyor. Hasta acil servise geldiğinde cildiye asistanı, jinekoloji asistanı hastanın yüzüne bakarak ‘sen yeşil alana, sen sarı alana, sen kırmızı alana dahilsin’ diyecek. Bu esnada acillerde uzun kuyruklar oluşacaktır. Uzmanlık alanı olmayan asistanlar ön teşhisle belirleme yapmak zorunda bırakılacaklar. Acil olduğunu düşünerek acile başvuran hasta ilk muhatabı olan asistan hekime şiddet uygulayabilir.”


YÜZÜNE BAKIP KARAR VERECEK!
Hasta ‘sarı’ ve ‘kırmızı’ ise asistan hekime, ‘yeşil’ ise aile hekimine yönlendirileceğini söyleyen Özbek, şöyle devam etti: “Triyaj uygulamasında yer alması zorunlu kılınan asistanların davalar açtı ve ‘Hastanın yüzüne bakarak, acil mi değil mi belirlenmez’ dediler. Mahkeme ‘Acilde ihtiyaç var denilerek uzmanlık alanı olmayan cildiye gibi asistanların acilde görevlendirilmesinin hukuka uygun olmadığına’ karar verdi ama hastaneler bu karara uymuyor.”

ESNEK ÇALIŞMAYA DAVETİYE
Aile hekimlerinin esnek çalışmasının da önünün açıldığının altını çizen Özbek şunları aktardı: “Ben aile hekimi olarak günde 70 hasta bakıyorum, akşam da acil serviste 150-200 hasta bakmak zorunda kalacağım. Aile hekimleri olarak acilde bu hasta acillik değil siz bakın denilerek reçete yazmaya zorlanacağız. Bir sonraki aşamada ise acilde yoğunluk oluyor, siz sağlık ocağında sabaha dek nöbet tutun, biz hastaları size yönlendirelim olacaktır”.


Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Çetin Erdolu: Yurttaşların randevu, muayene, tetkik, reçete ücretleri ile ilaç başı katkı payı tutarlarını ödeme gücü yok. Bu sebeple, bu ücretlerin alınmadığı acil servislere başvuruyorlar. Şimdi hükümet bu duruma da engel olmaya çalışıyor. Burada asıl sorun, sağlığı paralı hale getiren Sağlıkta Dönüşüm Programı.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekteri Beyazıt İlhan: Bu program ile hekime yönelik şiddet artacak. Hekim ile hastayı, karşı karşıya getiriyorlar. Asistan hekimler kesinlikle şiddete maruz kalacak. Acil servislerdeki sorun, sağlık sistemindeki aksamanın aynasıdır. Orada oluşan kuyruğun para alınca azalacağını düşünen hükümet yanılıyor.

Bu haber toplam 5705 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim