• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

'Acil kan aranıyor' anonsu tarih olacak

'Acil kan aranıyor' anonsu tarih olacak
Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yeni stratejik plana göre hasta yakınlarının kan arama derdi sona eriyor.

Buna göre Bakanlık, Kızılay’la işbirliğine giderek her türlü ihtiyaç için kan ve kan ürünlerinin bulunmasını sağlayacak. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, AK Parti Grubu’nun basına kapalı kısmında yaptığı 5 yıllık Stratejik Plan sunumuna ulaşıldı.

Dört ayrı stratejik amaç üzerine kurulu yeni dönüşüm programında dikkat çeken başlıklardan birisi de hasta yakınlarının kapı kapı dolaşıp kan ve kan ürünü aramasının sona erdirilecek olması.

24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET

Bakanlık, Kızılay ile işbirliği yaparak kan tedarikini güçlendirecek ve kan arama derdi sona erecek. Planda yer alan diğer bir başlık ise üreme sağlığı konusunda hayata geçirilecek reformlar. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3 çocuk isteğini destekler nitelikteki hedeflere göre, ilk sırada kadınların, kürtajı ve düşüğü doğum kontrol yöntemi olarak kullanmasını azaltmak yer alıyor.

Evli çiftlere 24 saat ücretsiz hizmet veren üreme sağlığı danışma hattı kurmak da hedefler arasında bulunuyor. Üreme sağlığı konusunda öğrencilere er ve erbaşlara yönelik etkinliklere de devam edilecek. Tıbbi gerekler dışında, sezaryenle doğumu azaltmak da stratejik planda var.

SİLİKOZİSE ÖNLEM ALINIYOR

Sağlık tehdidi oluşturan acil durumlar için hastanelerin depreme dayanıklılıklarını gözden geçirmek de yapılacak reformlar arasında. Bakanlık, Türkiye’deki 29 sağlık bölgesine göre afet planının uygulanmasını koordine ederek deprem durumunda daha hızlı sağlık hizmeti ulaştıracak.

Meslek hastalıklarının tespitini ve bildirimini artıracak kayıt sistemi kurarak, özellikle kot taşlamada hastalanan gençler korumaya alınacak. Su, hava ve toprak kirliliğinin insan sağlığına olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla seferberlik başlatılacak.

Bu çerçevede kirli çıkan damacana ve ambalajlı sular takibe alınacak. Dolumdan dağıtıma kadar polikarbon şişelerin temizliği adım adım izlenecek.

Hastane gemiler geliyor

Depremlerde şehirlerin yıkılacağı dikkate alınarak gemi hastane modeli hayata geçirilecek. Türkiye’nin 3 tarafındaki denizlerde bu gemi hastaneler sürekli hazır bekletilecek. Öte yandan kamu özel ortaklığıyla hastane kampüslerinin 5 yıl içinde bitirilmesi amaçlanıyor.

Aile hekimleri tahlil yapabilecek

Aile hekimliğinin ilaç yazmanın ötesinde teşhis ve tedavide etkin rol oynaması için önemli adımlar atılacak. Bu çerçevede aile hekimlerinin kan ve idrar tahlili yapabilmesi için laboratuvar imkanı sağlanacak. Aile hekimleri uzman doktorlarla hastanın tedavisi için uzaktan konsültasyon yapabilecek. Hastanelerden alınan randevular aile hekimliği sistemine entegre edilecek. Aile hekimindeki randevular hastanelerde de geçerli olacak.

Kozmetik kayıt altına

Vatandaşın kullandığı parfüm, şampuan, saç boyası, dudak boyası gibi ürünlerde yaşanan sahteciliğe karşı ciddi reform geliyor. Buna göre kozmetik ürün kayıt sistemi kurulacak. Bu kayıt sisteminde her ürün kimlik numarasıyla üretim bandından satış anına kadar izlenecek. Bu numara dışındaki ürünlerin satışı önlenecek.

HASAN BOZKURT - BUGÜN GAZETESİ 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3554 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim