• BIST 9079.97
  • Altın 2300.797
  • Dolar 32.3298
  • Euro 35.0874
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Acil servis ve yoğun bakım nöbetlerine yüzde 50 zam

Acil servis ve yoğun bakım nöbetlerine yüzde 50 zam
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis’e sevk edilen yasa tasarısında, tam günden acilde çalışan personele kadar birçok konuda düzenleme var.

Sağlık Bakanlığı'nın Meclis'e gönderdiği yasa tasarısı kadavra ithalinin önünü açıyor. Ayrıca acil servis ve yoğun bakım nöbetlerine de yüzde 50 zam var.

Radikal'den Hacer BOYACIOĞLU'nun haberine göre, Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Meclis’e sevk edilen yasa tasarısında, tam günden acilde çalışan personele kadar birçok konuda düzenleme var. Tam günün esnetilmesi için profesör ve doçentlik unvanındaki hekimlerin tıp ve diş hekimliği fakültelerinde ‘sözleşmeli’ statüde istihdam edilmesi yönünde düzenleme yapılmasına olanak sağlayan tasarı, kadrolu profesör ve doçentlerin, mesai saatleri dışında üniversitede, özel sağlık kuruluşlarında veya vakıf üniversitelerinde, kendi üniversitelerinin yönetim kurulu kararıyla çalışabilmesine olanak tanıyor. Yurtdışından kadavra ithalatına da olanak sağlayan tasarı, acil servis ve yoğun bakımlarda tutulan nöbetlere de yüzde 50 zam getiriyor.

Tasarı, memur statüsünde çalışan doktorların muayenehane açmasındaki yasağı sürdürürken; tam günle ilgili ise yeni bir düzenleme getiriyor. Buna göre, profesör ve doçentlik unvanındaki hekimler tıp ve diş hekimliği fakültelerinde ‘sözleşmeli’ statüde istihdam edilebilecek; ayrıca kadrolu profesör ve doçentlerin mesai saatleri dışında üniversitede, özel sağlık kuruluşlarında veya vakıf üniversitelerinde, kendi üniversitelerinin yönetim kurulu kararıyla çalışabilmesine olanak tanınacak. Ancak sözleşmeli öğretim üyeleri rektör, dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü, senato, yönetim kurulu ve kurul üyesi, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak.

Sünnetçilere 2 yıl süre

Tasarıyla, sünnet ameliyatının yalnızca tabiplerce yapılabileceği düzenleniyor ancak olağanüstü ve istisnai hallerde bu durum değişebilecek. Halen sünnetçilik yapanlar ise 31 Aralık 2015 tarihine kadar sünnetçilik yapmaya devam edecek. Ayrıca tasarıya göre artık, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan ve yöneticilik görevi bulunmayan tabipler ile aile hekimleri, çalışma saatleri dışında aylık 30 saatten fazla olmamak şartıyla işyeri hekimliği yapabilecek.

Tıp eğitiminde yaşanan kadavra sıkıntısının aşılması için kadavra ithalatına da olanak sağlanıyor. Tasarıya göre, tıp eğitimi için geçerli olan kadavranın yurtiçinden yeteri kadar temin edilememesi halinde yurtdışından kadavra veya kadavra parçası temin edilebilecek. Kadavra veya kadavra parçası temini ile yurtdışından kadavra temin edecek kişi veya kuruluşların yetkilendirilmesiyle ilgili kurallar Sağlık Bakanlığı’nca belirlenecek.

GATA sözleşmeli çalıştıracak

Tasarı, GATA’da da sözleşmeli profesör ve doçent çalıştırmanın yolunu açarken; Silahlı Kuvvetler bünyesindeki sağlık hizmetlerinin ‘harekât’ halleri dışında ulusal sağlık mevzuatı hükümleri çerçevesinde yapılacağını hükme bağlıyor. Bu da askeri sağlık tesislerinde genel sağlık sigortasına bağlı düzenlemelerin geçerli olması anlamına geliyor. Tasarı yoğun bakım, acil servis ve 112’de çalışanlara yüzde 50 fazla nöbet ücreti ödenmesini de düzenliyor.
 

Bu haber toplam 6082 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim