• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 25 °C

Acil servisin ''hızır gibi yetişen'' yeni ambulansları

Acil servisin ''hızır gibi yetişen'' yeni ambulansları
Sağlık Bakanlığı Acil Tıbbi Hizmetler Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Coşkun, 710 ambulansın 2013'te alımının, 2014'te dağıtımının yapıldığını belirterek, "Bu, Avrupa'daki birçok ülkenin acil sağlık hizmetlerinde kullandığı ambulansların totalinden daha yüksek

Prof. Dr. Coşkun,  yaptığı açıklamada, 2014'te de Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun izni ve onayıyla, Bakanlığın tutturduğu ilerleme çerçevesinde ambulans teminlerine devam edeceklerini söyledi.

Acil sağlık hizmetleriyle ilgili genel müdürlük olarak bakanlık kaynaklarından, maliyeden ve genel bütçeden alınan sermayeyle birçok ambulans alındığını belirten Coşkun, şöyle konuştu:

"702 ambulans ve 8 de Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) aracı olmak üzere 2013'te alımını yaptığımız ve 2014'ün başında dağıttığımız 710 araç oldu, bu hizmetin sunumunda. Bu, Avrupa'daki birçok ülkenin acil sağlık hizmetlerinde kullandığı ambulansların totalinden daha yüksek. Yani biz, birçok Avrupa ülkesinin bütün hizmetlerini sunduğu ambulans sayılarının neredeyse her sene bir o kadarını hizmete sokuyoruz."

Coşkun, ambulanslar çok yoğun kullanıldığı için bazı araçların yaş itibarıyla ve yaptığı kilometreden dolayı sistemden çok erken çıkarılması, bu yüzden yerine hep yenilerinin konulması gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye, bu anlamda çok ciddi bir mesafe katetmiştir" dedi.

- Helikopter ambulans hizmeti

Helikopter ambulans hizmetlerinin 2008'de başladığını, zaman zaman bu konuyla ilgili sorunların basında gündeme geldiğini dile getiren Coşkun, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hava ambulansları hizmetinde birinci dönemi bitirdik. İkinci dönem ihalesini yaptığımızda birinci dönemde olduğu gibi yine helikopter ambulansların göreve başlamasını, kademeli geçiş esasına göre planlandık. Bu ne içindi? Bu, bir rekabet oluşturabilme, ülke kaynaklarının en etkin kullanılmasıyla alakalıydı. Gerçekten de neredeyse biz, Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün bütçesine denk bir bütçeyi sadece helikopter ihalesinde fiyat kırımıyla elde etmiş olduk. Bu ne şekilde oldu? Bu, iyi bir rekabet ve yarışma sağlamayla oldu. İhaleyi kazanan firma da bundan kazançlı çıkacak tabii ama en önemli kazancı burada millet, devlet olarak biz sağladık. Buna göre de kademeli olarak ambulansların göreve başlama süreci var. Basında bazen geçiyor, 'Konya'da ambulans helikopter yok, mutlaka ihale yok.' Biz ihalesini yaptık. Sadece oralarda başlamasıyla ilgili süreçleri bekliyoruz. Öyle tahmin ediyorum ki 2-3 ay içinde eski 17 ambulans helikopterimizin hepsi göreve başlayacak. Şu an zaten 8 ambulans ve yedekleriyle birlikte hizmet sunuyoruz."

- 4 yoğun bakım hastasına bakabilecek uçak ambulans

Coşkun, hava ambulansları hizmeti kapsamında 3 uçak ambulansın da hizmette olduğunu belirterek, "Bunların hepsi jet motorlu. Bu jet motorlu 3 ambulansımızdan biri 4 sedyeye sahip, 4 yoğun bakım hastasına bakabilecek kapasitede. Ayrıca koltuklarıyla birlikte başka hastaları da alabilecek durumda. Bunlarla uluslararası ölçekte, hatta Amerika kıtası dahil hizmet verip gerekirse ihtiyacı olan vatandaşları alıp ülkemize getirebilecek durumdayız'' diye konuştu.

- "Sorunu çözüp acillerdeki yığılmayı önleyeceğiz"

Acil servislere yapılan başvuruların büyük bir çoğunluğunun acil kategorisinde olmadığını söyleyen Coşkun, şöyle devam etti:

"Vatandaşa diyecek bir şey yok. Şu bir gerçek ki acillerin çok yoğun olmasının sebebi, hizmete, ilaca, reçeteye ve tetkike kolay ulaşabilmeyle ilgili. Yine burada bize vazife düşüyor. Biz, bunların sebeplerini ortaya koyup, Sağlık Bakanlığı olarak o sebeplerin çözümüne yönelik adımlar attığımızda inşallah acillerdeki sorunu da çözeceğiz. Biz burada sadece katı tedbirler almayacağız. Buna sebep olan neyse o sorunu çözüp acillerdeki yığılmayı da önleyeceğiz."

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2695 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim