• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Acil serviste hangi durumda para alınmamalı?

Acil serviste hangi durumda para alınmamalı?
Sosyal güvenlik kapsamında olsun veya olmasın özel ve vakıf hastanelerinin acil durumlarda ücret almaması gerekiyor. Peki acil tanımına giren haller hangileri? İşte yanıtı…

Acil serviste mevzuata göre sosyal güvenlik kapsamında olsun veya olmasın hastanelerin acil servisinde tedavi olan hastalardan hiçbir ilave ücret alınmaması gerekirken, çoğu özel hastanede acil durumun sona erdiğine ilişkin taahhütname imzalatılarak ilave ücret alınması yoğun şikâyetlere yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri, şikâyet edildiğinde, haksız alınan ilave ücretin 10 katı tutarında ceza verdiklerini belirtiyorlar. Peki acile gittiğimizde para istenmesi gibi bir durumla karşılaştığımızda ne yapmalı?

ACİLDE PARA ALINMAYACAK HALLER

Öncelikle ‘acil halin tanımı’na bir bakmak gerekiyor. Çünkü sizin acil tanımınızda hastanelerin acil tanımı bir olmayabilir.

Sağlık Bakanlığı’nın “Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uygulaması” konulu genelgesine göre;

1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları,
2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar,
3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar,
4) Müşahede altına alınan vakalar,
5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar, acildir.

PEKİ YEŞİL ALAN NEDİR?

Acile başvuran ve yukarıda sayılan haller dışında kalan olaylar acil değildir ve “Yeşil Alan” hastası sayılır.

Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve buna göre işlem yapılması esastır. Ancak yapılan muayene sonucunda hekim değerlendirmesine göre yeşil alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 kodu ile tanımlanan “Yeşil Alan Muayenesi” kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu kodlama işlemi, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Yani, acil olarak hastaneye gittiğinizde doktor “Bu acil hasta değil” derse sizi yeşil alan hastası sayıyorlar ve önce devlet hastanesi ise 5 lira, özel hastane ise 12 liralık muayene parası ile ilaveten 3 liralık eczane ilaç parasını eczaneye gittiğinizde ödetiyorlar.

Tüm bunlara rağmen ücret talep edilmesi halinde;

-Derhal İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayette bulununuz.
-Şayet bir ödeme yapmışsanız, ödediğiniz bedelin makbuzunu da bu şikayete ekleyiniz.
-Hastane bu bedeli geri ödemez ise hastanenin bulunduğu yerdeki İcra Müdürlüğü’ne başvurarak hastaneye icra takibi gönderiniz. Bu takibe bir belge eklemenize gerek yoktur.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel bu konuda şöyle uyarılarda bulunuyor:

Acile daha girişte imzalatılan taahhütname geçersizdir, acil halin sonra ermesinden sonra imzalatılan taahhütname ise geçerlidir. Acil hal boyunca yapılan tüm tedaviler bedavadır ve buraya kadar yapılan iş ve işlemler SGK’ya fatura edilir. Acil halin sona ermesinden sonrakilerin de ise hastanenin SGK ile sözleşmesi varsa yüzde 200 oranında, hastanenin SGK ile sözleşmesi yoksa hastanenin kendi fiyatları üzerinden fatura edilmesi gerekir. Şimdi, sizden acilde para istedikleri için önce SGK’ya (Alo 170), sonra Sağlık Bakanlığı’na (Alo 184), en sonunda da faturasız-belgesiz para tahsil etmişlerse de Maliye’ye (Alo 189) durumu bildirin.

HAKSIZ ÜCRET ALAN HASTANELERE 10 KAT CEZA

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri de şikayet edildiğinde, haksız alınan ilave ücretin 10 katı tutarında ceza verdiklerini ifade etti.

Sosyal Güvenlik Yasası, Sağlık Uygulama tebliği (SUT), Sağlık Bakanlığı Yönetmeliği ve Başbakanlık genelgesi uyarınca acil servise kaldırılan hastalardan SGK katılım payı ve ilave ücret alınmaması gerekiyor. Kişi sosyal güvenlik kapsamında olmasa dahi tedavisinin yapılıp faturasının SGK’ya gönderilmesi yeterli görülüyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 85488 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim