• BIST 9079.97
  • Altın 2309.877
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.0749
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Acile gidenlerin yüzde 86"sı acillik değil!

Acile gidenlerin yüzde 86"sı acillik değil!
Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Koşargelir, Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı araştırmada acil servise giden hastaların yüzde 86"sının acil olmadığının anlaşıldığını söyledi.

Gümüşhane’de “İlk ve Acil Yardım” konulu sempozyum, Gümüşhane Üniversitesinde başladı. Gümüşhane Valiliği, Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, devlet ve vakıf üniversiteleri, sağlık meslek liseleri, sivil toplum kuruluşları ve sponsor firmaların katılımıyla düzenlenen sempozyum, Sağlık Yüksek Okulu Çok Amaçlı Salonunda yapılıyor.

Sempozyumun açılışında konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, sağlık personelinin yoğun hasta sayısıyla muhatap olduğunu belirterek, “İnsan hayatını koruma, kurtarma ve yaşatmaya yönelik her türlü gayret, her türlü çalışma takdire şayandır. Sağlık hizmeti sabır, gayret ve fedakarlık isteyen bir meslektir. Esasen bu konuda bir toplumsal bilinç oluşturulması, bir farkındalık geliştirilmesi önem arz ediyor.” dedi.

Sağlık Bakanlığı 112 Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Mehmet Koşargelir ise konuşmasında hastaneye gelen hastaların yüzde 30’unun acil servise gittiklerini, fakat hastaların tamamının gerçekten acil olmadığını ifade etti. Koşargelir, şunları söyledi: “Uluslararası öngörülen rakam, hastaların üçte birinin gerçek olduğudur. Ancak Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre acil servise gelen hastaların yüzde 86'sının acil olmadığı anlaşıldı. Ama biz üçte bire göre hazırlık yapıp yolumuza devam etmeliyiz. Çünkü acil servise gelen hastaların bir çoğundan tetkik istiyoruz. Hekim olarak emin olamıyoruz. Tetkik istiyoruz ki onun acil olup olmadığına karar verelim. Vatandaş kendisinin acil olup olmadığını anlayamaz. Bu yüzden tüm bu gelişmeleri sağlarken, hem hastane acil servislerinin hem bu servislere hasta getiren hastane öncesi ekiplerin hem de vatandaşlarımızın elbirliği ile hareket etmesinde çok büyük faydalar var.”

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise Acil ve İlk Yardım alanında en fazla öğrenci yetiştiren üniversite olmaları nedeniyle sorumluluklarının farkında olduklarını söyledi.

İki gün sürecek sempozyumda, Dünyada ve Ülkemizde Acil Sağlık Hizmetlerinin Gelişimi, İKMEP Programının Uygulanabilirliği ve Yaşanan Olumsuzluklar, Eğitim Çalışmalarında Kurum ve Kurumlar Arasında İşbirliği, Standart Eğitim Materyallerinin Kullanımı (Kitap, Görsel Eğitim Araçları), Paramedik Eğitimlerinde Simülatörlerin Kullanımı, Mevcut Eğitim Süresi ve Programının Yeterliliği/Lisans Programı, Paramedik Eğitiminde Metodoloji ve Standardizasyon, Vaka Algoritmaları ve Müdahale Protokolleri, Acil Sağlık Hizmetleri Personeli Nitelikleri ve Kamu Personel Politikası, Kara Deniz ve Hava Ambulans Standartları, Ambulans Ekipmanlarının Standartları, Mezuniyet Sonrası Hizmet İçi Eğitimler ve Ambulans Sürüş Eğitimleri, Acil Sağlık Hizmetleri Personelinin Çalışma Saatleri İle Tazminat ve Ek Ödemeleri, Acil Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Personelin Psiko-sosyal Yönden Desteklenmesi, Acil Sağlık Hizmetleri Personelinin Sosyal Etkinlikler ve Motivasyon İle Desteklenmesi, Acil Sağlık Hizmetleri Personelinin Şiddete Maruz Kalması, Acil Sağlık Hizmetlerinde Hukuki Problemler ve Çözüm Önerileri, Acil Sağlık Hizmetlerinde Mobbing konuları işlenecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5349 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim