• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Acile müracaatlar patladı

Acile müracaatlar patladı
Hastalardan alınan katılım payına vatandaşların bulduğu 'acil servis' çözümü, hasteneleri zor durumda bırakıyor.

Kamu hastanelerinde 8, özel hastanelerde 15 lira olan katılım payı ödememek için hastalar 'acil'den giriş yapınca, bu servisler tıkanmaya başladı.

Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, "Mevzuat gereği hasta acil servise geldiğinde katılım payı ödemiyor. Bu nedenle acile gelen hastalarda büyük artış var. Dolayısıyla acil servislerde tıkanmalar yaşanıyor." dedi.

Danıştay 8. Dairesi'ne katılım payının iptali için açılan davada devlet hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olan katılım payı bedelinin kaldırılmasına ilişkin talep reddedildi. 'Aile Hekimliği'nde muayene olacak hastalardan alınan 2 TL katılım payı ise oy birliği ile iptal edildi. Danıştay'ın kararını değerlendiren Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, özel sektör olarak başından beri katılım payının olması gerektiğini savunduklarını belirterek, "Katılım payı olmalı ama kamu ve özel hastanelerde eşit uygulanmalı." ifadesini kullandı.

Muayene ücretinin tamamının hastadan 'katılım payı' olarak alınmasına tepki gösteren Dr. Altuğ, "Biz ihtiyaç sahibi insanların da bu hizmeti almasını istiyoruz. Katılımın payının kamu hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olması kabul edilebilir bir durum değildir. Aradaki fiyat farkı özel hastaneleri olumsuz etkiliyor. Başvurularda çok önemli azalmalar var. Hatta belki hastalar zamanla katılım paylarını ödeyemeyecek noktaya gelecek. Katılım payı hastanın ödeyebileceği makul düzeyde olmalıdır. Elbette kamu ile özeldeki oran eşitlenmelidir." diye konuştu.

Dr. Altuğ, katılım payının eşitlenmesi için şimdiye kadar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Sağlık Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunduklarını ve bu kurumlara hazırladıkları raporları sunduklarını söyledi. Kamu hastaneleriyle eşit şartlarda sağlık hizmeti sunmak istediklerinin altını çizen Dr. Mehmet Altuğ, şunları ifade etti:

"Özel hastanelerin en büyük sorunu elbette katılım payı değil ama bu hasta için büyük sıkıntı oluşturuyor. Mevzuat gereği hasta acil servise geldiğinde katılım payı ödemiyor. Bu nedenle acile gelen hastalarda büyük artış var. Dolayısıyla acil servislerde tıkanmalar yaşanıyor. Hem hastalar, hem de sağlık çalışanları mağdur oluyor. Katılım payı sorununun bir an önce halledilmesi gerekiyor."
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4423 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim