• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Adalar'da ne hastane ne de doktor var

Adalar'da ne hastane ne de doktor var
Adalar'da, aile hekimleri ve sağlık evleri dışında kamuya ait tam teçhizatlı hizmet sunan sağlık kuruluşu olmamasından dolayı Ada halkının yaşamı risk altında.

Adalar'da, aile hekimleri ve sağlık evleri dışında kamuya ait tam teçhizatlı hizmet sunan sağlık kuruluşu olmamasından dolayı Ada halkının yaşamı risk altında.

Adalılar, Büyükada, Heybeliada, Burgazada ve Kınalıada'ya hastane, deniz ambulansı ve 24 saat hizmet verecek 112 Sağlık İstasyonu kurulması için imza kampanyası düzenledi.

"YÖNETİCİ ART DUYARSIZ KALIYOR"

Geçmiş yıllarda Adalarda tam teşekküllü bir hastane olduğunu, daha sonra işlevsizleştirildiğine dikkat çeken Burgazada'da yaşayan Olcayto Art, yaklaşık on beş gün önce Burgazada'da bir kişinin düşerek başını kayığa vurduğunu ve boğularak öldüğünü belirtti. Art, "Ambulansın geç gelmesine sık sık tanık olan Ada halkı öncelikle karakola gidip, acil ambulans istemesine karşın ambulans 55 dakika sonra geliyor. 55 dakikada sadece bir insan değil, bütün Ada salgından ölür" dedi.

'SADECE TABELADAN İBARET'

Adalarda hastane ve acil sağlık ekiplerinin olmamasından dolayı gerekli müdahale yapılamadığından birçok ölüm olayına tanık olduklarını vurgulayan Art, hafta içi mesai saatlerinde sağlık ocağında doktorun olduğunu, hafta sonları ise doktor sıkıntısı yaşadıklarını kaydetti. Art, "Sağlık ocağında hiçbir şey yok. Minik bir yaranın dikişi bile yapılamıyor. Sadece tabeladan ibaret" diye konuştu. Art, "Adalar turizm için 'Güzeldir' denilerek pof poflanıyor. Halkın sağlığı dikkate alınmıyor. Birkaç turist ölürse, sanırım işler yoluna girebilir" iddiasında bulundu.

ADALAR'A ÖZEL SAĞLIK UYGULAMASI

Adalar'da, Gezi olayları sonrası oluşan forumların en önemli konusunun sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Heybeliada'da yaşayan Ömer Süvari, "Aile sağlık merkezlerinde bulunan doktorlar mesaileri bittiğinde gidiyor. Gece Ada'da doktor olmadığından ciddi sıkıntı yaşıyoruz" dedi. Çeşitli eylemler sonucunda Heybeliada'ya 112 acil ambulans getirdiklerini belirten Süvari, "Eskiden ambulansımız yoktu. Şimdi ise var. Bizler artık buna da şükrediyoruz" diye konuştu. Süvari, Burgazada ve Heyebeliada'da ise sağlık merkezi ve ambulansı olmadığını, bu Adalara da gerekli sağlık hizmetinin verilmesini istedi.

YAŞAMLAR RİSKE ATILIYOR

Yaşadıkları mağduriyetle ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'yle görüştüklerini belirten Süvari, aile sağlık merkezlerine ödenek ayrılmadığını ve yetkililerin duyarsız kaldığını kaydetti. Ayrıca tek deniz ambulansının Büyükada'da olduğunu, ihtiyaç halinde diğer Adalar'a hizmet verdiğini, bunun da ciddi zaman kaybı ve ölüm riskini artırdığını kaydederek, "Her Adada deniz ambulansı bulunmalı" dedi.

Heybeliada'da üç ay önce hastalanan Ali Mert'in yaşadıklarına da dikkat çeken Süvari, "Ali Mert'in kanaması olduğundan polisler, ekip aracı kan olacak diyerek Mert'i araca almadı. İtfaiye ise benzinim yok diyerek, kabul etmedi" dedi. Mert'in 20 dakika deniz ambulansı beklediğini belirten Süvari, " Ambulansın arızalanması nedeniyle askeriyeden bir deniz ambulansı olaya müdahale etti. Ali Mert malesef ki 1.5 saat sonra şehre ulaştırılabildi" diye konuştu. Yetkililerin acil olarak harekete geçmesi gerektiğini kaydeden Süvari, Büyükada'daki hastanenin ise üç yıldır yenilenmeyi beklediğini; fakat somut adımların hâlâ atılmadığını vurguladı.

ADALILARIN HAYATI RİSK ALTINDA

Kınalıada'da yaşayan Niyazi Selçuk ise, "Adalar'da 'deniz ambulansı' veya 'ambulans helikopteri'nin kesinlikle bulunması gerekli" dedi. Selçuk, Adalar'da tam teçhizatlı sağlık merkezi ve doktorun olmamasından dolayı pek çok kişinin geç müdahale nedeniyle yaşamını yitirdiğine de dikkat çekti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6497 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim