• BIST 9079.97
  • Altın 2324.082
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9568
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Adli Tıp: Bulgular bize gelene kadar zarar görüyor

Adli Tıp: Bulgular bize gelene kadar zarar görüyor
Polis ve jandarmanın delil ulaştırma yöntemini eleştiren Adli Tıp, sorunları raporlaştırıp savcılıklara gönderdi. Uyarılar çarpıcı: Kan lekelerini belgeleyin. Dava dosyasının örneğini gönderin. Bulguları ayrıştırın.

ERCAN ÖZTÜRK

Adli Tıp Biyoloji İhtisas Dairesi içerisinde yer alan Kan Lekesi Model Analizi Şubesi, karşılaştıkları sorunlarla ilgili bir rapor hazırladı. Adli Tıp 5'nci İhtisas Kurulu Başkanı Doç. Dr. Faruk Aşıcıoğlu ile Uz. Dr. Murat Nihat Arslan tarafından hazırlanan raporda gerek polis, gerekse jandarmadan kendilerine gelen delillere yeterli özenin gösterilmediği vurgulandı. Savcılıklara gönderilecek o rapordan detaylar:

LEKE BELGELENMİYOR

Olay yerinde kan lekesi denilince ilk akla gelen konu moleküler genetik inceleme ile kanın kime ait olduğunun tespit edilmesidir. Bu nedenle kan lekeleri yeterli belgelenmeden örnekler alınmakta ve kan lekesi model analizi yönünden inceleme imkanı zora girmektedir. Bu nedenle olay yeri incelemesine katılan cumhuriyet savcıları, polisler ve diğer personel kan lekesi model analizi disiplininin bilincinde olması gerekiyor. Krokilendirme, fotoğraflama, video çekimi gibi belgelendirme yöntemleri ile kan lekesi modelleri kaydedildikten sonra örnek alma işlemi gibi modellere zarar vermeyecek yöntemler uygulanmalıdır.

DOSYANIN ÖRNEĞİNİ GÖNDERİN

Müzekkerenizde kan lekesi model analizinden ne gibi sonuç beklendiğinin de belirtilmesi tekrar yazışmaların önüne geçebilecek ve sürecin uzamasını engelleyecektir. Ayrıca rutin pratikte karşılaşılan en büyük sorun soruşturma dosyasının bir örneğinin gönderilmemesidir. Kıyafet ve fotoğraf incelemeleri dosya incelemesi öncesinde yapılmakta, bir kanaat oluşturulduktan sonra dosyadaki ifadelerle karşılaştırılmaktadır. Bu nedenle kan lekesi oluşum mekanizmalarının da akla getirilebilmesi, doğrulanması ya da yalanlanması için dava dosyası gerekmektedir.

KIYAFETLERİ AYRI PAKETLEYİN

Rutin uygulamalarda karşılaşılan bir diğer önemli sorun da aynı mühürlü torbayla birden fazla kıyafet gönderilmesine rağmen bu kıyafetlerin kime ait olduğunun belirtilmemesi. Her kişiye ait kıyafetlerin ayrı paketlenmesi ve paketlerin üzerinde kimin üzerinden çıkarıldığının belirtilmesi gerekmektedir.

LABORATUVAR İNCELEMELERİ ZARAR VERİYOR

Adli Tıp Kurumu'na incelenmek üzere kıyafet gönderilecekse, üzerinde daha önce herhangi bir işlemin yapılıp yapılmadığının belirtilmesi isteniyor. Kurum dışında deliller üzerindeki laboratuvar incelemeleri çoğu kez kan lekelerine zarar veriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1752 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim