• BIST 9125.29
  • Altın 2324.279
  • Dolar 32.3653
  • Euro 34.9479
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Adölesan Çağındaki Çocuklarda Beslenme Alışkanlıkları"

Adölesan Çağındaki Çocuklarda Beslenme Alışkanlıkları"
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, ''Adölesan çağında, çocuklarda birçok sorunla karşılaşılıyor, bunlardan birini de obezite oluşturuyor.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, adölesan çağında, çocuklarda karşılaşılan sorunlardan birinin de obezite olduğunu, obezitenin dengesiz beslenme başta olmak üzere birçok nedeninin bulunduğunu söyledi.

İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesinin işbirliği, Ankara Üniversitesi (AÜ) ve Ankara Milli Eğitim Müdürlüğünün katkılarıyla yapılan "Adölesan Çağındaki Çocuklar (11-14 yaş) Velileri ve Öğretmenlerinin Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Projesi"nin sonuçlarına ilişkin AÜ konferans salonunda toplantı düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. İbiş,  adölesan (ergenlik) çağı denilince, anne babaların çocuklarında mutlaka bir dönem karşılaştıkları, bazen hayret ve çaresizlik içinde kaldıkları bir sürecin akla geldiğini, bu dönemin birçok sorunu da beraberinde getirdiğini söyledi.

Adölesan çağında, fiziksel, bilişsel, psikolojik, sosyoekonomik birçok sorunla karşılaşıldığını anlatan İbiş, söz konusu dönemde görülen sorunlardan birinin de obezite olduğuna işaret etti. Obezitenin dengesiz beslenme başta olmak üzere birçok nedeni bulunduğunu ifade eden İbiş, bunun bedensel gelişim eksikliğinin, vitamin eksikliğinin yanı sıra algı, dikkat, konsantrasyon eksikliği, güven eksikliği gibi sonuçlar doğurabildiğini kaydetti.

Üniversite olarak birçok sosyal sorumluluk projesinde yer aldıklarını aktaran İbiş, obezite konusunda düzenlenen söz konusu araştırma çalışmasının da konunun öneminin anlaşılması ve gerekli tedbirlerin alınması anlamında önemli olduğunu ifade etti.

Proje Koordinatörü Uzman Dr. Sinan İbiş de özellikle ergenlik döneminde obezitenin çok büyük bir sorun olduğunu gördüklerini ve bu konuda farkındalık oluşturmak adına araştırma projesi gerçekleştirdiklerini belirtti.

-Obezite oranlarını artıran faktörler

Proje sonuçları hakkında da bilgi veren İbiş, çocuklarda, öğretmen ve öğrenci velilerindeki obezite durumları ile beslenme alışkanlıklarının ölçülebilmesi için 3 bin 28 çocuk, 130 öğretmen ve 3 bin 51 veli ile birebir görüşüldüğünü kaydetti.

Araştırma sonucunda üç çocuklu ailelerde, 3. sıradaki çocukların birinci sıradaki çocuklara göre daha fazla kilolu, daha fazla obez olduğunu gördüklerine  işaret eden İbiş, akşamları 21.00-23.00 saatleri arasında uyuyan çocuklarda obezite oranının yüzde 5 iken, 23.00-01.00 saatleri arasında uyuyan çocuklarda obezite oranının yüzde 5,7 bulunduğunu, geç saatte uyumanın obezite oranını arttırdığının görüldüğünü söyledi.

Düzenli spor yapmayanlarda, düzenli spor yapanlara göre obez olma halinin yüzde 0,6 oranında daha fazla olduğunu, düzenli sosyal ve sportif aktivite yapılmamasının obeziteyi teşvik ettiğini bildiren İbiş, annelerin çalışmaması ve çocukların anne ve babaları ile yemek yeme alışkanlıklarının olmamasının da obez olma durumunu artırdığını söyledi. 

İbiş, çocuklarda günlük televizyon izleme süresi uzamasının, ve bilgisayar kullanımının artması sonucunda da  obez olma oranının yükseldiğini ifade etti.

Araştırmanın velileri ve öğretmenleri de kapsadığını anlatan İbiş, çalışan ve öğretim seviyeleri yüksek olan velilerde obez ve kilolu olma durumunun azaldığını söyledi.

Çalışmaya katılan öğretmenlerden ders konuları içerisinde obezite olduğunu belirtenlerin oranının yüzde 42,3, olmadığını belirtenlerin ise yüzde 57,7 olduğuna işaret eden İbiş, obezite konusunda hizmet içi eğitim almayanların oranının ise yüzde 73,1 olduğunu aktardı.Yetişkinlerde olduğu kadar çocuklarda da obezitenin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan İbiş, çocuklarda obeziteyle mücadelede velilere ve öğretmenlere de büyük bir görev düştüğünü sözlerine ekledi. - Ankara

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4491 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim