• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Ağır hastanın tedavisinde hastanelerle pazarlık

Ağır hastanın tedavisinde hastanelerle pazarlık
SABAH'ın ortaya çıkardığı ağır hastaların durumuna Sağlık Bakanlığı el koydu. Yeni Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden mağdur olan hastaların parasız tedavisi için hastanelerle pazarlık yapılacak..

SABAH'ın ortaya çıkardığı ağır hastaların durumuna Sağlık Bakanlığı el koydu. Yeni Sosyal Güvenlik Kurumu sisteminden mağdur olan hastaların parasız tedavisi için hastanelerle pazarlık yapılacak..

1 Temmuz'da uygulamaya başlanan yeni Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) düzenlemesinin özellikle ağır durumda olan hastalar için oluşturduğu kaos için Sağlık Bakanlığı devreye girdi. Organ nakli ve kalp hastaları için özel anlaşmalarla masaya oturmaya hazırlanan Sağlık Bakanlığı, hastaların tek kuruş ödemeden özel hastanelerde özellikli tedavilerini yaptırabilmeleri için pazarlık yapacak. Organ nakli için hastanelere 48 bin YTL, by-pass için 5 bin 700 YTL öneren bakanlık hastanelere, "Siz de çok talepkâr olmayın, ameliyat paraları bu fiyattan ödenecek, hastalardan bir lira bile fazla alamazsınız" önerisinde bulunuyor.

BAKANLIK DEVREYE GİRDİ
SABAH gazetesinin iki gün boyunca gündeme taşıdığı 'SGK kaosu' pek çok zorlu hastanın mağdur olmasına neden olmuştu. SGK anlaşmalarını iptal eden hastanelerin listesinde bulunan hastalar bütün ameliyat ücretlerini kendi bütçelerinden ödemek zorunda kalmıştı. Bu durum organ nakil hastaları için en az 80 bin YTL'yi bulan büyük bir fatura anlamına geliyordu. Merve Hoşgör, Muharrem May, Yusuf Şancı ve adları haberlerimizde geçmeyen ama gazetemizi arayan yüzlerce hasta için umut ışığı doğdu. Sorunları gazetemize yansıyan hastalar Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından özel olarak incelemeye alındı. İkinci hayatları için binlerce lira ödemesi gereken hastaların organ nakillerinin bir an önce yapılması için çalışma başlatıldı. Hafta başında bakanlık ve özel hastaneler bir masa başında toplanacak. SGK sisteminden ayrılan özel hastanelere bakanlık yeni bir anlaşma önerisi ile gidecek. Ağır hastaların tedavisi için gerekli yedi ayrı branş için özel anlaşma imzalamayı teklif edecek. Sağlık Bakanlığı bu kez masaya otururken organ nakli hastalarının mağdur olmaması için daha önce 35 bin YTL olan organ nakli ücretini 48 bin YTL'ye çıkarttı. Hastanelere bakanlık tarafından önerilecek yeni fiyat listelerine göre kalp nakli için 41 bin 250 YTL ödenecek, henüz yapılamayan akciğer nakli için 34 bin 375 YTL, ince bağırsak nakli için 13.750, böbrek nakli içinse 20 bin 625 YTL fiyat belirlendi.

HASTANIN HAKLARI
Bakanlık yetkilileri, "Belirlediğimiz fiyatlar son derece uygun ama özel hastaneler çok büyük fiyat farkları isterse kendileri bilir. Organ naklinin yüzde 60'ı zaten kamu hastanelerinde de yapılıyor. Hastaneler hasta ile pazarlık yapamaz, pazarlıklarını bizimle yapsın. Zor durumdaki hastanın cebinden bir lira çıkmadan hizmet alma hakkı vardır. Diğer muayene gibi konularda yüzde 30'a varan ölçüde katılma yapı ödeyebilirler ama büyük ameliyatlarda hastanın bunu ödemesine gerek yoktur" diyorlar. Önümüzdeki hafta yapılacak kıyasıya pazarlıkta kazanan hastalar olacak.

Bu haber toplam 1730 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim