• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Ağız sağlığımıza dikkat ediyor muyuz?

Ağız sağlığımıza dikkat ediyor muyuz?
TÜRKİYE SAĞLIK VAKFI Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Bilkay BALABAN, koruyucu diş hekimliğinin önemine dikkat çekiyor!
Ağız ve diş sağlığı , genel sağlığımızın, vücut fonksiyonlarımızın ve yaşam kalitemizin önemli bir parçasıdır.
 
Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda olduğu gibi, ülkemizde de sigorta sistemleri dolgu ve protez benzeri tedavi yöntemlerine ödeme yaparken koruyucu hekimlik hizmetlerine yaptığı ödemeleri sınırlı tutmaktadır. Oysa ağız ve diş sağlığının iyileştirilip geliştirilmesi için koruyucu hekimlik hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyuyoruz.
 
Diş ve dişeti hastalıklarının nedenlerini ve risk faktörlerini tespit ederek başlangıç düzeyinde önlemeyi ve kontrolünü amaçlayan ilk aşama koruyucu önlemler olarak; oral hijyen eğitimi, sağlık tarama programlarının genişletilmesi, diş ve dişeti sağlığını olumsuz etkileyebilecek beslenme alışkanlıklarından uzaklaşma, florlu diş macunu ve gargara kullanımı ile fissür örtücü uygulamalarını sayabiliriz.
 
İkincil koruma yöntemleri ise erken teşhis ve basit tedavi uygulamalarıdır. Erken teşhis için yılda iki kez diş hekimi kontrolü ihmal edilmemeli, diş dolgu ve tedavilerinin yanı sıra diş yüzeyi temizliğinin (diştaşı temizliği) de ağız sağlığı açısından önemi unutulmamalıdır.
 
Bunların yanı sıra, ailelerin çocukların sağlık alışkanlıklarını belirlemede çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtmekte yarar var.
 
Academy of General Dentistrynin Haziran 2010 sayısında yayınlanan araştırmaya göre ağız sağlığını annelere ve ailelere öğreterek erken çocukluk çürüklerinin önüne geçilebilir. 
 
Genç aileler o kadar çok sorunla karşılaşıyorlar ki çocuklarının ağız sağlığının genel sağlıkları ile ilgisi olduğunu düşünemeyebiliyorlar.
 
İdealde ağız sağlığı eğitiminin hamilelikte başlaması gerekiyor. Hamilelerde ağız sağlığı problemleri erken doğumlara yol açabildiğini biliyoruz. Bu nedenle hamilelerin ağız kontrollerini düzenli yaptırmaları çok önemli. 
 
Bebek doğduktan sonra ailelerin bebeklerinin ağız ve diş sağlığı aşamalarını öğrenmeleri de diğer önemli bir konu
 
Çocukların ilk diş doktoru randevularını 1 yaş civarında veya ilk diş çıktığı anda almalarını tavsiye ediyoruz. Genç annelerimiz doğru fırçalama tekniklerini, bu ilk randevuda öğrenilebilirler.   
 
Beslenme alışkanlıkları, çocukların ağız sağlığını etkileyen diğer bir faktördür. Dişlerin sık ve uzun süreli şeker içeren sıvılarla temas etmesi diş çürümelerine sebep olur. Ayrıca ailelerin uyku zamanı çocuklarına süt, mama, meyve suyu ve gazlı içeçekler vermekten kaçınmaları en doğrusu. 
 
Diş hekimleri tarafından ailelere ve çocuklara ağız sağlığı konusunda eğitim materyalleri dağıtılarak ve gerekli eğitimler verilerek çocukların görünümünü etkileyen ve kendine güven problemlerine sebep olabilen erken diş çürümeleri önlenerek hayat kaliteleri yükseltilebilir.
 

Sonuç olarak, ağız ve diş sağlığımızla ilgili koruyucu önlemlere dikkat ederek çok daha pahalı ve zahmetli tedavilere olan ihtiyacımız azalabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4061 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim