• BIST 9079.97
  • Altın 2306
  • Dolar 32.3263
  • Euro 35.1055
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Ağrı kesicilerin kalıcı hasarları

Ağrı kesicilerin kalıcı hasarları
Özellikle uzun yıllar kullanılan ağrı kesicilerin böbreklerde kalıcı hasara neden olduğu ortaya çıktı.

İzmir Üniversitesi Tıp Fakültesi Medicalpark Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Aspirin ve kuvvetli ağrı kesici ilaçların yaygın ve bilinçsizce kullanımının mide ve oniki parmak bağırsağında ülser, gastrit, kanama ve hatta nadiren de olsa midede delinmeye neden olabileceği uyarısında bulundu.

Özellikle yaşlılarda ağrı kesicilerin sık ve uzun süreli kullanımının daha ağır tablolara, ülser ve kanamalara neden olduğunu belirten Prof. Dr. Göral, "Genelde, romatizmal kas ve eklem hastalıklarında, migren, bel fıtığı, kırık ve zedelenmelerde, bayanlarda adet sancılarında, diş ve diğer bölge ağrılarında, ağrı hemen geçsin diye, çok kuvvetli ağrı kesiciler alınmakta ve bazen de çok ciddi mide ve bağırsak kanamalarına ve ülserlere neden olmaktadır" dedi.

Ağrı kesiciler, mide ve bağırsak dışında, ince ve kalın bağırsakta da kanamalara, ayrıca, karaciğerde toksik etkilere ve böbreklerde de hasara neden olabildiğini belirten Prof. Dr. Göral şu uyarılarda bulundu:

"Ağrı kesici kullanımında; başlangıçta, öncelikle yan etkisi çok az olan, mide ve bağırsağı kanatmayan, diğer organlara önemli yan etkisi olmayan ağrı kesiciler seçilmelidir. Bu ağrı kesiciler ile ağrı geçmezse, orta etkili ağrı kesiciler kullanlır. Bunlarla da ağrı geçmezse, daha etkili ağrı kesiciler kullanılır. Bu kararı ilgili hekim verecektir. Hekim tavsiyesi dışındaki tavsiyeler, ciddiye alınmamalıdır. Ağrı kesiciler mutlaka tok karnına ve bol su ile alınmalıdır. Midede ülser veya gastriti olan hastalar, ağrı kesici almak zorunda ise, tok karnına ve beraberinde mide koruyucu hap veya şurup ile beraber almalıdır. Kronik romatizmal hastalıklar gibi durumlarda, uzun süreli ağrı kesici ilaç almak gerekiyorsa, mutlaka endoskopi de yapılarak, midede helicobacter pylori adı verilen bakteri araştırılmalıdır. Çünkü midede helikobakter pylori adlı bakteri varsa, ağrı kesicilerin olumsuz etkileri daha fazla artmaktadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13985 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim