• BIST 9079.97
  • Altın 2322.611
  • Dolar 32.345
  • Euro 34.8965
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

AHEF: Evde doğum hizmeti aile hekimlerine verilemez

AHEF: Evde doğum hizmeti aile hekimlerine verilemez
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyon (AHEF) Başkanı Erkut Coşkun, evde doğum hizmetinin aile hekimlerine verilmesinin doğru olmayacağını, söz konusu düzenlemenin evlilik dışı gebelikleri ve sağlıkta şiddeti artıracağını söyledi.


Aile Hekimleri Dernekleri Federasyon (AHEF) Başkanı Erkut Coşkun, evde doğum hizmetinin aile hekimlerinin üzerine verilmesinin doğru olmayacağını, söz konusu düzenlemenin evlilik dışı gebelikleri ve sağlıkta şiddeti artıracağını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, aile hekimlerinin evde doğumları kontrol edeceğine dair açıklamasını doğru bulmadıklarını söyleyen AHEF Başkanı Erkut Coşkun, "Biz bugüne kadar Sağlık Bakanlığı olarak bütün doğumların hastanede yapılmasına yönelik çalışmalarımızı yürüttük. Aile hekimliğinin temelinde de koruyucu sağlık hizmetleri mevcut olup sağlıklı doğumların olması için gebelerimizin sağlıklı, düzenli takiplerini yapmak ve doğumların hastanede yapılması yönünde sürekli yönlendirmelerimiz oluyordu. Gebelerin risk durumlarını belirliyorduk. Ancak evde doğumla ilgili yapılacak böyle bir düzenleme sağlıklı doğumların önüne geçer" dedi.

"DOĞUMLARIN HASTANEDE YAPILMASI DAHA SAĞLIKLI"

Evde doğumların evlilik dışı gebelikleri ve sağlıkta şiddeti artıracağını da söyleyen AHEF Başkanı Coşkun, "Bu getirilecek hüküm ile birlikte biz evde doğum oranlarının artacağını, aile hekimliklerine kişilerin müracaatının azalacağı yönünde kaygıları taşımaktayız. Bu görev kesinlikle aile hekimleri üzerine verilemez. Bu şekildeki bir uygulamanın pek çok olumsuz etkileri olacaktır. Sağlıkta şiddetin ve evlilik dışı doğumların artacağını düşünüyoruz. Yine yapılacak gebe tespitlerinin aile hekimleri tarafından bu ortamlarda yapılması gibi bir şey tıbbi olarak da mümkün değildir. Zira kişinin beyanında doğum yaptığını söylediği bebeğin o kişiye ait olup olmadığını bilmemiz bu şartlar altında mümkün değildir. O yüzden biz bu uygulamadaki bu tasarının bu kısmı ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmesini bu görevin aile hekimliklerinden alınarak hastanelerde doğumun tekrardan Sağlık Bakanlığı doğrultusunda hastanelere verilmesini ve doğumların hastanede yapılması ve bildirimlerinde hastanedeki hekim arkadaşlarımızın tarafından yapılmasını daha uygun olarak düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3995 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim