• BIST 9524.59
  • Altın 2493.026
  • Dolar 32.5178
  • Euro 34.7154
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

'Aile boyu nakil' dramı

'Aile boyu nakil' dramı
Afyonkarahisar'lı 3 çocuklu Fatma - Bayram Akın çiftinin yaşamı, 'aile boyu nakil'lerle darmadağın oldu.

Oğulları 10 yaşındaki Murat'a bağış karaciğer nakledilen Akın çifti, aniden rahatsızlanan kızları 8 yaşındaki Kadriye'nin de ağabeyiyle aynı kaderi paylaşmasıyla perişan oldu. Eşi halasının kızı olan Bayram Akın, üçüncü çocukları 5 yaşındaki İlyas için endişelendiklerini belirtirken, "Önce büyük oğlum, sonra kızım nakil oldu. Kızıma annesi hayat verdi ama organı vücudu reddetti bu kez amcamın oğlu donör oldu. Ailemde neredeyse herkes nakil oluyor. Akraba evliliği riskmiş, bedelini ağır ödüyoruz" dedi.

Afyonkarahisar'ın Çobanlar İlçesi'ne bağlı Kale Köyü'nde oturan Bayram Akın, aylardan beri köyü ile İzmir arasında mekik dokuyor, çaresizlikler yaşıyor. Baba Akın, son 6 ayda yaşadıklarının, sonu iyi biten bir dram olduğunu söyledi. Baba Akın, çocuklarının nakil olmak için adeta sıraya girdiğini belirtirken, İzmir Kent Hastanesi de çaresiz ailenin ikinci yaşam merkezi haline geldi.

Akın ailesinin en büyük oğulları Murat sürekli hastalanınca ailesi onu Afyonkarahisar'daki hastanelere taşıdı. Ancak derdine çare bulunamadı, böbrek hastası olduğu belirtilen Murat 2.5 yaşından itibaren İzmir'e Dr. Behçet Uz çocuk Çocuk Hastanesi'ne getirilmeye başlandı. 2012 Nisan'da kontrol için tekrar hastaneye getirilen Murat 15-20 gün sonra kötüleşti, durumu ağırlaştı, bilinci kapandı. Doktorların karaciğer nakli olması gerektiğini söyledikleri Murat, ambulansla İzmir Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Talihsiz çocuk yoğun bakıma yatırıldı, tetkikler yapıldı, annesi uygun verici çıkmadı. Babanın tetkik sonuçları beklenirken, bağış organ çıktı. 15 Mayıs 2012'de beyin ölümü gerçekleşen, bağışlanan yüzü Turan Çolak'ta yaşatılan Uşaklı 19 yaşındaki Tevfik Yılmaz'ın karaciğeri Murat'a hayat verdi. Murat, Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından gerçekleştirilen nakille yeni bir hayata başlarken, Akın çiftinin sevinci kısa sürdü. Çünkü "Hiçbir sağlık sorunu yoktu" dedikleri kızları 8 yaşındaki Kadriye de aniden rahatsızlandı, karnı şişti. Akın çifti, soluğu İzmir Kent Hastanesi'nde aldı, Kadriye'nin de karaciğerinin iflas ettiği ortaya çıktı. Kadriye aynı ekip tarafından 7 Aralık'ta nakil operasyonuna alındı. Kadriye'ye annesi Fatma Akın donör oldu. Ancak küçük kızın vücudu annesinden nakledilen karaciğer parçasını reddetti. Kadriye'ye yeni karaciğer arandı. Bayram Akın'ın amcasının oğlu Tufan Akın gönüllü oldu. Kadriye'ye, 29 yaşındaki kuzeni Tufan Akın hayat verirken, iki evlatları karaciğer nakli olan Akın çifti, henüz 5 yaşında olan en küçük çocukları İlyas için 'kaderi ya abi ve ablasına benzerse' endişesi yaşamaya başladı. Doktorların uyarısı üzerine küçük İlyas da kontrol için Kent Hastanesi'ne getirilirken, tüm aile aylar sonra abla Kadriye'nin odasında bir araya geldi.

Baba Akın, iki çocuğu, eşi ve yeğeninin 6 ay içinde ameliyat masasına yattığını, köyüyle hastane arasında gidip gelmekten çalışamadığını, ailesinin zorunlu dağıldığını söyledi. Hem işsiz hem de çaresiz olduğunu belirten baba Akın, "İki çocuğum da nakil oldu. Eşim ve yeğenim karaciğerlerinden parça verdi. İlyas'ın ne olacağını henüz bilmiyoruz. Bu nakillerden sonra kontroller var. Köyümüz uzak, kış ağır. Yollarda çocuklarımın perişan olmaması gerek. İzmir'de ev tutmam lazım ama nasıl olacak ben de bilmiyorum. Böyle çaresizlik yaşarken, doktorlarımıza teşekkür borçluyum. Devletimize de bu imkanları verdiği için teşekkür ediyorum. Çocuklarım neden hastalanıyor kesin belli olmadı ama akraba evliliği riskmiş. Eşim halamın kızı. Bedelini ağır ödüyoruz. Kimse akraba evliliği yapmasın" diye konuştu.

NEDENİ HENÜZ BELİRLENEMEDİ

Öte yandan İzmir Kent Hastanesi karaciğer nakli ekibinden Pediatrik Gastroenterolog Doç. Dr. Çiğdem Arıkan, iki kardeşi karaciğer nakline götüren nedenlerin bilinmediğini söyledi. Arıkan, "Murat bize geldiğinde bilinci tam yerinde değildi, ileri derecede karaciğer yetmezliği bulgusuyla geldi. Ve acil nakil olmazsa yaşaması çok mümkün değildi. Ama ondan öncesinde bir böbrek hastalığı var olarak takip edilmişti. Tanısı net değildi. Hala tetkikleri sürüyor. Bir metabolik hastalık düşünüyoruz. Kız kardeşinde de aynı şekilde karın ağrısı sonrası ani karaciğer yetmezliği gelişti. Fakat bunlar öncesinde herhangi bir rahatsızları olan çocuklar değiller. En küçük kardeşe de baktığımızda muayenede herhangi bir bulgusu yok. Tetkiklerini istedik. Aydınlatmayı planlıyoruz. Şu anda ama bunun sadece basit testlerle anlaşılır bir hastalık olmadığını biliyoruz. Daha ileri tetkik istedik. Akraba evliliği olması da bir risk faktörü. Taşıyıcı olup çocuklarda çıkabiliyor. O yüzden risk faktörü olduğu için de doğumsal hastalıkları düşünüyoruz. İlyas şu an nakillik gibi durmuyor, sonuçlarına göre karar vereceğiz. Murat'a bağış sayesinde organ bulunmuştu. Kadriye'ye annesinden nakil yapıldı. Vücut reddedince ikinci kez nakil oldu. Şimdi ikisi de iyi. Herhangi bir hastalık bulgusu olduğu zaman, özellikle nedeni de bilinmiyorsa mutlaka diğer kardeşlerin de bu açıdan taranması gerekir. Bu çocuklar grip, nezle gibi, tekrarlayan hastalıklarla da gelebiliyor, anne babalar dikkatli olmalı. Akraba evliliği daha risk taşıdığı için bu durum daha önemli oluyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2590 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim