• BIST 9125.16
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Aile hekimi gece mesaisinde

Aile hekimi gece mesaisinde
Acil nöbeti tutmaları ciddi sağlık sorununa neden olacak...

SİBEL BAHÇETEPE

Aile hekimleri, bundan böyle aile sağlığı merkezlerinde (ASM) acil nöbetleri tutacak. Acil servis gibi yeterli teknik ve personel donanımına sahip olmayan ASM’lerde verilmeye çalışılan acil sağlık hizmetleri belki de çok daha ciddi acil sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olacak, enfeksiyonlar artacak, ölümler meydana gelebilecek.

ASM’lerde gece verilen acil hizmetleri sırasında bir başka sorun olarak “sağlık çalışanlarının güvenliği” de gündeme gelecek.

Kamuoyunda “Torba Yasa” tasarısı olarak bilinen ve TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen “İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı”da aile hekimlerini ilgilendiren önemli bir değişiklik dikkat çekiyor. Onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilen yasa tasarısında, ASM’lerde gece acil hizmeti nöbeti tutulmasını öngören madde aile hekimlerini endişelendirdi.

ASM’lere geceleri özellikle psikiyatri hastalarının gelerek ilaç yazdırmak isteyeceğini söyleyen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve ASM doktorlarından Filiz Ünal İncekara, “İlaç dayatma olacak, ‘ilacımı yaz, yazmazsan kafanı kırarım’ denilecek, sağlık çalışanının güvenliği sağlanamayacak, ciddi sağlık sorunları da yaşanacak” dedi.

Basit olmayabilir

Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu ise acil sağlık hizmetlerinin uzmanlık ve eğitim gerektiren bir konu olduğunu vurgulayarak, özetle şunları dile getirdi: “Her baş ağrısının sebebi basit bir gerilim baş ağrısı olmayabilir. Böyle düşünürsek beyin kanamasını ya da ciddi bir nörolojik acili atlayabiliriz. Unutmayalım ki en ciddi acil olgu, hafif bir yakınma ile başlayabilir. Örneğin hafif bir mide yanması ile hasta gelir, gastrit zannedersiniz, ama kalp krizinin habercisi olabilir. Hasta köşeyi döner ve ölür. ASM hekimleri, bir süredir zaten ihtiyaç olması durumunda kamu hastanelerinde nöbet tutuyordu.”

Enfeksiyon tehlikesi

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve ASM doktorlarından Filiz Ünal İncekara, acil sağlık hizmetinin ASM’lerde verilmesinin mümkün olmadığını, bu merkezlerin hem bina hem de teknoloji bakımından bu yükü kaldıramayacağını söyledi.

20 yıl acil serviste hekimlik yaptığını söyleyen İncekara, “ASM’lerde akşam üstüne kadar aşı, bebek, gebe takibi gibi koruyucu sağlık hizmetleri yapacaksınız, akşam da buraları değiştirip acil servis haline getireceksiniz. Bu mümkün mü? Biz, bebeklere aşı yaptığımız odaya bile mümkün olduğunca kimseyi almayız. Binalarımız zaten ufak, acil hizmeti verdiğimizde geceden kalma enfeksiyonlar, kanlar, pamuklar olacak. Sabah buraları hemen temizlemek mümkün olmayacak, ASM’lerde enfeksiyon sorunları çıkacak” dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim