• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Aile hekimini beğenmeyen...

Aile hekimini beğenmeyen...
Sağlık sistemi projesinin en önemli aşaması olan aile hekimliği uygulaması İstanbul’da da başladı

Türkiye’deki sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması projesinin en önemli aşaması olan aile hekimliği uygulaması İstanbul’da da başladı. Hekim başına 3 bin 500 kişinin düştüğü Aile Hekimliği uygulamasıyla İstanbul’da 940 noktada 3 bin 645 aile hekimi görevine başladı.

Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin en önemli unsurlarından olan ‘aile hekimliği’nin ilk pilot uygulaması 2005’te Düzce’de başlamıştı. İstanbul’da ise dün başlayan uygulamaya kent genelindeki 3645 aile hekimi 940 noktadaki yeni yerlerinde görev yerlerindeydi. Daha önce Sağlık Ocakları olarak bilinen yerler artık Aile Sağlık Merkezleri olarak hizmet verecek. Yeni uygulamayla artık her vatandaşın bir doktoru olacak. Uygulamanın başladığı ilk günü Bağcılar’daki Rumeli Aile Sağlığı Merkezi hekimi Dr.Haluk Bilgen VATAN’a anlattı:

‘Vatandaşların pek haberi yok’

“Daha önce Sağlık Ocağı olan bina şimdi Aile Sağlığı Merkezi olarak hizmet verecek. Sokak sokak bize kayıtlı olan hastalar belirlendi.Burada görev yapan 4 doktor arkadaşımızla artık bu mahalledekilerin aile hekimiyiz.

Vatandaşlar TC kimlik numaralarını www.istanbulsaglik.gov.tr adresinden ‘aile hekimim kim’başlığına tıklayarak kendi hekimlerinin hangi binada hizmet verdiklerini öğrenebiliyorlar. Yeni uygulamadan vatandaşlarımızın pek haberi yok. Muayeneye gelen vatandaşlarımızla görüşerek durumu anlatıyoruz.

‘Hasta hekim hekim dolaşmayacak’

Sistem oturduktan sonra vatandaşımız ve biz doktorlar için daha büyük bir rahatlık olacak. Herşeyden önemlisi işgücü kaybı ortadan kalkacak. Her hastayı takip eden bir hekim olduğu için hasta hekim hekim dolaşmayacak. Çünkü hasta her defasında farklı farklı muayene olabiliyor. Bu şekilde hastayı tek elden takip edebileceğiz. Hasta gereksiz tahlil ve tetkiklerden kurtulmuş olacak. İlk üç ay boyunca her hasta istediği hekime gidebilecek. Bize gelen hastalara aile hekiminin kim olduğunu söyleyerek artık kendi aile hekimine gitmesini söyleyeceğiz.

‘Hekim başına 3 bin 500 hasta’

Bana kayıtlı hasta sayısı 3990 kişi. İstanbul’da hekim başına ortalama 3500 hasta düşüyor. Bu sayı 4000-4500’e kadar çıkabilir. İlk üç aydan sonra hastalara hekimini seçme hakkı veriliyor. Vatandaş bununla ilgili bir form var onu doldurarak Toplum Sağlığı Merkezi’ne onaylatacak ve böylece o doktorun sisteminden çıkarak başka bir hekimin sistemine girmiş olacak.

‘Bazı ilaçları şimdi yazabileceğiz’

Devlet Hastanelerindeki Aile Hekimleri hangi ilaçları yazabiliyorsa biz de artık aynı ilaçları yazabileceğiz. Aile hekimleri eskiden 100 ilaç yazılamıyorsa şimdi 50 ilaç yazılamayacak. Bazı ilaçları eskiden yazamazken şimdi yazmaya başlayacağız. Mesela Üroloji doktoru dışında hiç doktorun yazamadığı ilaçlar vardır. Bazı ilaçların ise hem raporu olmak zorunda hem de uzman doktor yazmak zorunda. Kanser ilaçları Hepatit B ve C ilaçları gibi.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3199 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim