• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Aile Hekiminizi Öğrendiniz mi? Uygulama Yaygınlaşıyor

Aile Hekiminizi Öğrendiniz mi? Uygulama Yaygınlaşıyor
Aile hekimliği uygulaması Ankara’da... Uygulama yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.İl genelinde toplam bin 247 aile hekiminin görev yapacağı..

 

Aile hekimliği uygulaması Ankara'da... Aile hekimini İl Sağlık Müdürlüğü'nün internet sitesinden öğrenebilirsiniz.

Aile hekimliği uygulaması Ankara’da... Uygulama yıl sonuna kadar Türkiye genelinde yaygınlaştırılacak.

İl genelinde toplam bin 247 aile hekiminin görev yapacağı Ankara’da her 3 bin 500 kişiye bir aile hekimi düşecek. Hekim sayısı daha sonra ihtiyaç doğrultusunda artırılacak.

Uygulama kapsamında, aile hekimine gitmeden hastaneden hizmet alabilecek olan vatandaş, hekim seçme hakkı uyarınca, hekimini il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız değiştirebilecek.

Vatandaş, aile hekimliği hizmeti karşılığında katılım payı dahil hiçbir ücret ödemeyecek.

Kendi Ofislerinde Hizmet Verecekler
Ankara İl Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, aile hekimlerinin hastanelerde değil kendi ofislerinde hizmet vereceklerini söyledi.

Aksoy’un verdiği bilgiye göre, Ankara’da aile hekimlerinden sadece 4’ünün ofisi Bala’daki entegre ilçe hastanesinin içinde olacak. Burada görev yapan aile hekimleri, hasta yatışı yapabilecek ve hastanenin imkanlarını kullanabilecek. Bunun dışındaki aile hekimleri ise ofislerinde hizmet verecek.

Sağlık Ocaklarının Yeni Adı "Aile Sağlık Merkezi"
Mevcut sağlık ocaklarının isimleri ’’Aile Sağlık Merkezi’’ olarak değiştirilerek, aile hekimlerince ofis olarak kullanılacak.

Bu merkezlerde, sağlık ocaklarında yapılabilecek her türlü sağlık hizmeti verilebilecek.

Buna ilaveten Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine ultrason gibi bazı teşhis cihazlarını temin etmeleri için teşvik de bulunacak, daha fazla ücret ödemesi yapacak.

Aile Sağlık Merkezlerinde acil müdahale odası olacak ve kan alınarak basit tetkikler yapılabilecek.

Aile Hekimi İnternetten Öğrenilebilecek
Vatandaşlar, aile hekimini İl Sağlık Müdürlüğü’nün internet sitesindeki ilgili bölümünden vatandaşlık numaralarını girerek öğrenebilecekler. Aile hekimine başvuruda nüfus cüzdanı yeterli olacak.

Hekimi Değiştirme İmkanı
Hekim seçme hakkını vatandaşlar, hiçbir neden göstermeksizin il içinde ve 3 aydan erken olmamak koşuluyla sınırsız kullanabilecekler. Bunun için hekimin değiştirilmek istendiğine dair bir dilekçenin İl Sağlık Müdürlüğü ya da İlçe Sağlık Grup Başkanlığına verilmesi yeterli olacak.

Farklı Bir Şehirde Ne Yapılacak?
Farklı bir şehre gidildiğinde ya da misafir gelindiğinde vatandaşlar, herhangi bir aile hekimine başvurabilecek.

Aile Hekimliğinde Katılım Payı Yok
Aile hekimine başvurulmadan hastaneye gidilebilecek. Hastaneden hizmet alındığında katılım payı adı altında bir ücret alınırken, aile hekimine gidildiğinde katılım payı dahil hiçbir ücret alınmayacak.

Hastaneden hizmet alınması için sevk gerekmeyecek. Yani özel hastane ve devlet hastanelerine gidişte mevcut uygulama sürecek.

Hekim Başarılıysa Hizmet Verebilecek
Hekimlerin kendilerini geliştirmeleri hedeflenen sistemde, aile hekimi başarısı kadar hizmet verebilecek.

Bir aile hekimi, en fazla 4 bin, en az bin kayıt alabilecek ve kayıt sayısı binden az olan aile hekiminin sözleşmesi iptal edilecek.

Hekimler, haftada 40 saatten az çalışamayacak. Aile hekiminin yanında, maaşı devlet tarafından ödenen bir aile sağlık elemanı olacak.

Uygulama gereğince aile hekimleri vatandaşların sağlık kayıtlarını tutacak. Zamanla bu bilgilerin tüm hastanelerde ve Sosyal Güvenlik Kurumu’yla paylaşılabilir bir sisteme geçirilmesi sağlanacak.

Böylece, bir kişiye yapılan tüm tetkikler, sonuçları, hastalıkları, öyküsü bilgisayarda olacak ve istenildiğinde tüm bilgilere ulaşılacak.

Sistemle, hastanede yapılan işlemler de aile hekimi tarafından görülebilecek.

Koruyucu Hizmetlerden de Sorumlular
Aile hekimleri tedavi edici hizmetlerin dışında koruyu hizmetlerden de sorumlu olacak.

Bu kapsamda, bölgesindeki gebe, kronik hasta, bebek ve engelli vatandaşların takibini de yapacak.

Bu kişilerin kontrol için kendisine gelmemesi halinde, kişilerle temas kurarak takiplerini yaptırıp yaptırmadığını, aşıların tamamlanıp tamamlanmadığını ve tedavinin nerede ne zaman yapıldığına dair bilgileri ile ilgili kayıt tutacak.

Bunun dışında rehabilite edici hekimlik görevini de üstlenecek, psikiyatrik sorunu olan ya da kendisine gelemeyecek durumda olduğu hastaları, kendi evlerinde ziyaret edecek, bakım ve tedavilerini yapacak.

Engelli vatandaşların sağlık sorunlarının takibinde de mahalle muhtarını bilgilendirecek ve yardım için katkı sağlayacak. Sağlık danışmanlığı da yapacak olan aile hekimleri, yılda bir kez bölgesine giren 3 bin 500 kişiyi görmeye özen gösterecek.

Aşı Uyarısı da Yapacak
Öte yandan, aile hekimlerinin bilgisayarındaki sistem sayesinde o gün için aşı yapılması gereken kişi için bilgisayar uyarı sinyali verecek. Hekim de bu doğrultuda, ilgili hastayı arayarak takibini yapacak.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2751 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim