• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Aile hekimleri iş bırakacak!

Aile hekimleri iş bırakacak!
'Tam Gün' yasa tasarısıyla aile hekimlerine 'Acil nöbeti' zorunluluğu getirilmesi halinde 5 bin hekimin görevi bırakacağı belirtildi. Ceza puanı uygulamasına karşı ise hekimler tepki olarak iş bırakmayı planlıyor.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, geçen hafta TBMM Sağlık Komisyonu'ndan geçen "Tam Gün" yasa tasarısındaki aile hekimlerine acil servislerde nöbet zorunluluğu getiren düzenlemeye tepki gösterdi. Aile hekimliği ve acil servis hekimliklerinin birbirinden tamamen farklı iki disiplin olduğunu söyleyen Girginer, "Bir aile hekimini gündüz 1. basamakta, gece ise hiçbir altyapısı olmadan acil serviste hastaya tanı koyma ile görevlendirirseniz, hastanın hayatını tehlikeye atarsınız" dedi. Girginer, düzenlemenin yasalaşması halinde 5 bin aile hekiminin işinden ayrılacağını öne sürdü.

Aile hekimlerinin 1. basamak sağlık merkezlerinde "koruyucu hekim" olarak görevlendirildiğini belirten Girginer, "Ancak hastanelerdeki başarısız yöneticiler nedeniyle aile hekimlerini dolgu malzemesi olarak gören, iş güvencesini ve özlük haklarını gerileten, görev yerleri ve görevleri dışında ek iş yükü vermeye çalışan bir anlayış gitgide hakim oluyor. Bir aile hekimi gündüz aile hekimliği yapıp, gece acil serviste nöbet tutarsa, bu hizmetten nasıl kalite bekleyebilirsiniz?" diye konuştu.

‘Akşam poliklinikleri açılsın’

Türkiye'de son dönemde acil servislere gelen hastaların yüzde 70'inin "acil" vaka olmadığını ifade eden Girginer, "Bu hastalar poliklinik hastası. Yönetimler, acil servislerde yaşanan bu yığılmayı önlemek için aile hekimlerinden medet ummak yerine poliklinik hizmetinin bir kısmını akşama kaydırabilir. Böylece hastalar mesai saatinin dışında acil servislere değil bu polikliniklere başvururlar" dedi. Girginer, Türkiye'de 20 bin aile hekiminin bulunduğunu anlatarak, "Bu uygulama hayata geçerse aile hekimleri, bunu protesto edecek ve 5 bin hekim işinden ayrılacak" dedi. 14 Mayıs 2014'te Avrupa Birliği'ne bağlı Aile Hekimleri Birliği'nin bir toplantı düzenleyeceğini söyleyen Girginer, "Toplantının bu yılki teması 'Halk sağlığını tehlikeye atan hükümetler' olacak. Toplantıya biz de davet edildik. Bakanlığın bu anlayışı, bu tutumu sürerse, biz orada bu durumu dile getireceğiz ve Türkiye, halkın sağlığını tehlikeye atan hükümetler listesinde 1. sıraya çıkacak" diye konuştu.

Aile hekimlerine belli kriterlere göre getirilen "ceza puanı" uygulamasından da şikayetçi olduklarını kaydeden Girginer, "100 ceza puanı alan bir hekim, bir daha aile hekimliği yapamıyor. İzinsiz işe gitmemenin de cezası 5 puan. Biz bu sisteme itiraz ediyoruz. Aile hekimleri olarak ceza puanlarımız dolana kadar işlerimize izinsiz olarak gitmeyeceğiz" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3163 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim