• BIST 9524.59
  • Altın 2530.149
  • Dolar 32.5654
  • Euro 34.6382
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Aile hekimliği acil servisleri mi etkiliyor?

Aile hekimliği acil servisleri mi etkiliyor?
"Acil servislerde çalışan hekim sayısında azalma var" iddiası... Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, Van'da aile hekimliği uygulamasının,..

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Özkan Ünal, Van'da aile hekimliği uygulamasının, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde acil servislerde çalışan pratisyen hekim sayısında da azalmayı beraberinde getirdiğini iddia etti.

Prof.Dr. Ünal, yaptığı yazılı açıklamada, Van'da 18 Ekimde aile hekimliği uygulamasına geçildiğini anımsatarak, acil servislerdeki pratisyen hekim sayısının azalmasıyla aynı tarihten itibaren ''geçici denilerek'' acil servislerde, uzman hekimlere nöbet tutturulmaya başlandığını ileri sürdü.

Bu uygulamanın sadece Van'da sınırlı olmayıp diğer bazı illerin devlet hastanelerinde de uygulandığını öne süren Prof.Dr. Ünal, şöyle devam etti:

''Van'da aile hekimliği uygulaması, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, acil servislerde çalışan pratisyen hekim sayısında da azalmayı beraberinde getirmiştir. Acil servislerde uzman doktorlara acil servis hizmeti verdirilmesi, hem hastalar hem de uzman doktorlar açısından bazı sakıncaları da beraberinde getirmektedir.''

Prof.Dr. Ünal, bu nöbetler sırasında uzman doktorların kendi alanında değil, her türlü hasta ile karşılaşacağını ve müdahale etmek durumunda kalacağına dikkati çekerek, açıklamasında, şu görüşlere yer verdi:

''Oysaki birçok uzman doktor, acil deneyiminden uzaklaşmış ve uzmanlık alanına odaklanmış durumdadır. Her uzmanın, her acil hastaya doğru şekilde müdahale etme bilgisi ve tecrübesi bulunmamaktadır. Örneğin psikiyatri uzmanının apandisitli bir hastaya ne kadar doğru tanı koyabileceği bilinmemektedir. Branş dışı acil nöbetlerin hiçbir hukuksal dayanağı yoktur. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nde, ilgili genelgeler ve tebliğlerde, hiçbir şekilde uzman doktor için branş dışı acil nöbetlerden ve bu nöbetlerin tutulması gerektiğine dair bir zorunluluktan bahsedilmemiştir. Uzman doktorun mesleki sorumluluk sigorta poliçesi sadece uzmanlık alanındaki müdahaleleri kapsamaktadır. Nöbet sırasında hastaya verebileceği herhangi bir zarar, sigorta kapsamı dışında değerlendirilebilecektir.''

Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun'un 2. Maddesi gereği, haftalık kanuni çalışma süresinin 45 saat olduğunu, haftalık kanuni çalışma süresi dışındakilerin fazla çalışma kapsamına girdiğini ifade eden Prof. Dr. Ünal, hiçbir fazla mesai çalışmasının zorunlu tutulamayacağını, bunun için çalışanın rızası ve onayının gerekli olduğunu vurguladı.

Van'da bulunan uzman doktorların büyük bölümünün, mecburi hizmet kapsamında çalışan kişiler olduğuna da dikkati çeken Prof.Dr. Ünal, bu kişilerin uzmanlık alanlarının dışında çalıştırılmasının yasal olarak mümkün görülmediğini savundu.

Sağlık Bakanlığının konuya acil düzenleme getirmesini talep eden Prof. Dr. Ünal, ''Uzman hekimlerin bir an önce kendi alanlarına çekilmesi, halkın sağlığı, uzman hekimlerin mesleki sorumlulukları ve hastanelerimizdeki çalışma düzeni açısından elzemdir'' açıklamasını yaptı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2505 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim