Sağlık Aktüel
10 Şubat 2012 Cuma
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
10 Eylül 2010 Cuma 11:30

Aile hekimliği boş kalınca mecburi oldu

Kadrolar boş kalınca aile hekimliği 'mecburi' hizmet haline geldi. Büyükşehirlerde boş kalan bölgelerin mecburi hizmet görevi olan hekimlerce doldurulacağı açıklandı.

Zorunlu aile hekimliği Özellikle büyük kentlerde aile hekimliği kadroları boş kalınca, bu bölgelere mecburi hizmeti henüz yapmamış hekimler gönderilecek.

Buradaki masraflar devlet tarafından ödenecek Türkiye'de 55 şehre ulaşmasına rağmen hâlâ 'pilot' uygulama olan aile hekimliğinde özellikle büyük kentlerde bölgelerin önemli kısmı boş kaldı. Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Özdemir Aktan, boş bölgelerin mecburi hizmet görevi olan hekimlerce doldurulacağını söyledi.

Aile hekimlerine muayenehane açabilmeleri için 900 lira ödendiğini dile getiren Aktan, "Bu parayla hem yer tutacaksınız hem de yanınızda çalışan personelin maaşını ödeyecekseniz. Bu mümkün değil. 1 Ekim'de uygulama başlayacak ama sağlık ocağı açısından en zayıf il olan İstanbul'da 3 bin bölgenin 900'e yakınında aile hekimi yok.
Buralara mecburi hizmeti olan hekimleri yönlendirecekler; tüm masraflar da devlet bütçesinden sağlanacak" dedi. Aile hekimliğinin ilk başladığı illerden olan Düzce'de üniversite ve özel hastanelerin ayaklanmasıyla birinci basamaktan yapılması gereken sevk zinciri uygulamasından vazgeçildiğini anlatan Özdemir, şöyle devam etti: "Aile hekimliğinde hastaların yüzde 80'inin tedavisi yapılabiliyor. Ama hasta olmadığı için poliklinikten kazanan diğer hastanelerin durumu zorlaşıyor.

Sistem doğru ama yanlış kuruldu
Sevk zinciri olursa küçük özel hastaneler batar.
" Özdemir Aktan, SGK'nın parası olmadığı için aile hekimliği uygulamasının 'pilot'luktan kurtulamadığını söyledi.
 

Kaynak:
Bu haber toplam 1610 defa okunmuştur
YORUMLAR
uzaydamı yaşıyorsunuz
nisre46
Ben bu haberi buraya koyan arkadaşıda tabibler birliği yetkilisinide anlayamadım ya ben bu ülkede yaşamıyorum yada bunlar uzaylı. bir kaç yıl önceye kadar bu ülkede pratisyen hekimler polisten bile az geliri vardı ama önce döner sermaye sistemi, şimdi aile helimliğinden ortalama ayda 6000 TL kazanıyorlar daha ne kadar verecek devlet hekime ama yinede tebipler birliğine yaranamadı. Ayrıca aile hekimimden aile hekimliği sistemindende çok memnunum sıra yok bekleme yok sorunlar var isede çözülür.
14 Eylül 2010 Salı 12:38
212.175.171.2