• BIST 9524.59
  • Altın 2523.397
  • Dolar 32.5629
  • Euro 34.6325
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Aile Hekimliği ile ilgili basın açıklaması

Aile Hekimliği ile ilgili basın açıklaması
30 ilde uygulanan Aile Hekimliği ile 16 milyondan fazla vatandaşımız bu çağdaş hizmetten yararlanır hale gelmiştir. Yapılan araştırmalar aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite artışının daha da hızlandığı ve bunun sonucunda gerek v

30 ilde uygulanan Aile Hekimliği ile 16 milyondan fazla vatandaşımız bu çağdaş hizmetten yararlanır hale gelmiştir. Yapılan araştırmalar aile hekimliği ile birinci basamak sağlık hizmetlerinde kalite artışının daha da hızlandığı ve bunun sonucunda gerek vatandaş gerekse sağlık çalışanı memnuniyetinde belirgin artışlar olduğunu ortaya koymuştur. Uygulamanın tüm ülkeye yaygınlaştırılması çalışmaları bir plan dahilinde sürdürülmektedir.

Bakanlığımızca Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) başta olmak üzere konu ile ilgili kurum ve kuruluşlarla uygulamanın çıktıları incelenmektedir. Uygulamanın yaygınlaştırılması sürecinde aşağıdaki hususların hayata geçirilmesine karar verilmiştir:

 

1) Geçiş dönemi eğitimlerinin bitiş tarihi 2017 olarak belirlenmiştir. 2017 tarihinden itibaren Aile Hekimliği yapabilmek için uzman Aile Hekimi olmak gerekecektir. Uzman olmayan mevcut Aile Hekimlerinin de bu süreç içerisinde uzmanlık eğitimlerini tamamlamaları öngörülmektedir. Konu ile ilgili uzmanlık eğitimleri, ülkemizdeki hekim sayısının yetersizliği göz önüne alınarak, verilen hizmetin aksamayacağı şekilde planlanacaktır. Bu hususla ilgili olarak YÖK ile görüşmeler devam etmektedir.

 

2) Tıpta Uzmanlık Kurulu, yeni yönetmelik konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. Yeni Tıpta Uzmanlık Yönetmeliği ile Aile Hekimliği Uzmanlık müfredatının ve uzmanlık eğitiminin birinci basamak ihtiyaçlarına göre değiştirilmesi söz konusudur. Aile Hekimliği asistanlarının uzmanlık eğitimlerini sürdürürken, Aile Hekimliği uzman ve akademisyenlerinin gözetiminde Aile Hekimliği yapabilmeleri mümkün olacaktır.

Böylece 2017 tarihinden itibaren birinci basamaktaki Aile Hekimliği hizmetleri, Aile Hekimliği uzmanları tarafından verilebilir hale gelecektir.

3) Üniversite Hastaneleri, Sağlık Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Entegre İlçe Hastanelerinin Aile Hekimliği Polikliniklerinin Birinci Basamak Sağlık Kuruluşu sayılması, SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) ve diğer mevzuatta bu değişimin yer alması için Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmektedir.

4) Aile Hekimliğine geçilen illerde Aile Hekimliği uzmanlarına yerleştirmelerde öncelik tanınmasına devam edilecektir.

5) Aile Hekimliğine geçişte yapılan ilk ve devam eğitimlerinde, standartların geliştirilmesi için ilgili uzmanlık derneği TAHUD’un da katılımıyla yapılan planlama hayata geçirilmeye hazır hale getirilmiştir.

6) Aile hekimliği uygulaması olan 4 pilot ildeki (Denizli, Isparta, Gümüşhane, Bayburt) sevk zinciri uygulamaları yakından izlenmekte olup, sonuçlar ilgili kurumlarla ayrıntılı olarak değerlendirilecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu haber toplam 2250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim