• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

"Aile hekimliği nöbet sistemi doktorların motivasyonunu bozacak"

"Aile hekimliği nöbet sistemi doktorların motivasyonunu bozacak"
MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, aile hekimliği nöbet sisteminin, doktorların motivasyonunu bozacağını, onlara ek bir katkı sunmayacağını savundu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerinde söz alan CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Siz sağlıkta kalitenin yükseldiğini söylüyorsunuz ama paranız varsa sağlık hizmetlerine erişim mümkün ama paranız yoksa erişim pek kolay değil" dedi.

Sağlıkta dönüşüm programının yükünün tamamının SGK'nın üstüne yıkıldığını belirten Çetin, SGK'nın, sağlıkta en büyük finansör olarak görülmeye devam edildiğini kaydetti. Çetin, sağlıkta taşeron sisteminin mutlaka bitirilmesi gerektiğini dile getirdi.

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz, aile hekimiliği nöbet sisteminin, doktorların motivasyonunu bozacağını, onlara ek bir katkı sunmayacağını savundu.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, çocuğunu gribal enfeksiyon nedeniyle özel hastaneye götürdüğünü, kendisine 700 TL fatura çıkarıldığını belirterek, gereği olmayan birçok tahlilin yapıldığını söyledi. Zozani, hastaneye gidip radyasyona maruz kalmadan çıkan kimsenin neredeyse bulunmadığını ifade etti.

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, OECD ülkeleri arasında kişi başına düşen sağlık harcamasında Türkiye'nin çok geride olduğunu, ancak MR çekimlerinde ikinci sırada olduğunu kaydetti.

AK Parti Yozgat Milletvekili Ertuğrul Sosyal, AK Parti sağlık politikalarının, ucuz politik kaygılara düşülmeden, somut, uygulanabilir projeler üzerine inşa edildiğini söyledi.

"Milletin haklı talepleri, sağlıkta reform, eşittir AK Parti" diyen Soysal, sağlıkta şimdiki durumla 12 yıl öncesinin karşılaştırılamayacağını kaydetti. Soysal, "Hayal bile edilemeyecekleri bir bir hayat geçiriyoruz. İnsanı merkeze alan bu politikalarla, sağlıkta memnuniyet oranının artışı doğru yolda olduğumuzun en büyük göstergesidir" diye konuştu.

AK Parti Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, sağlıkta dönüşümde Türkiye'nin çağ atladığını belirterek, organ bağışı konusunun daha çok üstüne düşülmesi gerektiğini kaydetti.

 

-"Vatandaşın cebinden çıkan para arttı"

 

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, anne bebek ölüm hızının geçen yıla göre yükseldiğine dikkati çekerek, bu artışın korkutucu ve ürkütücü olduğunu söyledi. Atıcı, "Sosyal devlet anlayışıyla yapılmadığı sürece hiçbir sağlık hizmeti başarılı olamaz" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, kamunun sağlık yatırımları payının 2002'den bu yana düştüğünü işaret ederek, vatandaşın cebinden sağlık için çıkan paranın arttığını savundu.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, bu sabah Meclis önünde sendikacılara yapılan müdahaleyi anımsatarak, "Sağlık çalışanını döven bir iktidar, nasıl halkına sağlıklı bir hizmet sunacak?" diye sordu. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam da Meclis önündeki müdahaleyle ilgili eleştirilerde bulundu.

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, OECD ülkelerinde kişi başına düşen sağlık harcaması 3484 dolarken Türkiye'de bu rakamın 984 doları olduğunu kaydetti.

Kamunun sağlık alanında ciddi bir yatırım yapmadığını dile getiren Türeli, altyapı yatırımlarında önceliğin kamuda olduğunu, kamunun, kendisi yapması gereken altyapı yatırımlarını özel sektöre devretmesi durumunda sıkıntı çıkağını belirtti.

Sağlık alanında ciddi problemler olduğunu savunan Türeli, "Hastalardan alınan katkı payları, katılım payları uygulaması sonucunda, geçmişte ücretsiz biçimde tedavi olanlar bugün çeşitli katkı payları ödüyor. Türkiye'deki gelir dağılımı, yoksulluk gözönüne alındığında bu durum insanları zorlamaktadır. Sosyal devletin gereği sağlık gibi hizmetler, vatandaşlardan katkı alınmadan yapılmalı" diye konuştu.

Bu haber toplam 4559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim