• BIST 9079.97
  • Altın 2330.649
  • Dolar 32.3585
  • Euro 34.9623
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Aile Hekimliği, Sağlık Hizmetlerini Felç Etti!

Aile Hekimliği, Sağlık Hizmetlerini Felç Etti!
İstanbul’da Birinci Ayını Dolduran Aile Hekimliği, Sağlık Hizmetlerini Felç Etti! Toplumda yüksek beklentilerle 1 Kasım 2010’da başlatılan Aile Hekimliği,birinci ayın sonunda başta birinci basamak ...

İstanbul’da Birinci Ayını Dolduran Aile Hekimliği, Sağlık Hizmetlerini Felç Etti!

Toplumda yüksek beklentilerle 1 Kasım 2010’da başlatılan Aile Hekimliği,birinci ayın sonunda başta birinci basamak sağlık hizmetleri olmak üzere 112 ambulans hizmetleri,hastane acilleri,koruyucu sağlık hizmetleri artan sıkıntılarla ağıraksak sunuluyor.

İstanbul da birinci ayın sonunda Aile Hekimliği ile neler değişti?
1)13 ASM(Aile Sağlığı Merkezi) kapatılırken, 345 boş pozisyona 1.ek yerleştirmelerde 137 hekim yerleşebildi. Halen çalışan Aile Hekimlerinden 160 hekimin çalışma yerleri değişti.Böylece 208 hekim açığı devam ediyor.
2)Hemşiresi olmadan çalışan hekimler,kendilerine bağlı çocukların aşı ve izlemlerini,gebe takiplerini yapamazken,herhangi bir çalışma mekanı bulamayan hekimler,çalışma koşullarının olmayışı ve yetersizliğinden kendilerine bağlı nüfusa hizmet vermekte oldukça zorlandı.
3)Hekimlerin,hastaları arasına bir duvar gibi giren bilgisayar ve yeni tanıştıkları bilgisayar programlarını çözmeye çalışırken, bakanlığın yeterli alt yapıyı sağlamadan başlattığı sistemin aksamasından dolayı verileri aktarmada zorlandıkları böylece hastalara yeterli zaman ayıramadıkları
4)Hastalar, bağlı oldukları hekimleri bulmak için yollara düşerken,biryandan yeni diye sunulan sistemin eskiye göre ezyeti dışında neyi değiştiğini sorguluyor
5)Saatlerce bağlı bulunduğu hekimi arayıp bulamayınca en yakın ASM ye başvuran hastalar,yoğunlaşan ASM ler önünde uzun kuyruklar oluşturuyor
6)Uzun beklemeler sonunda muayene olanlar,tetkiklerini veya konsültasyon ihtiyaçları için yardım alacakları hastanelere eski usul gideceğini öğrenince hayal kırıklığına uğruyor.
7)Hastaların istekleri hep ilaç yazma ve tetkik isteme olunca hizmeti veren hekimlerde kendilerine anlatıldığı gibi hekimlik yapamayacakları gerçeğiyle karşı karşıya kalıyor.
8)Hekimlere,hastaları tarafından en çok sorulan sorular arasında yer alan. ‘Evlerimize ne zaman geleceksiniz?,telefon numaranızı verirmisiniz? gibi sorular, kamoyunda aile hekimlerinin 24 saat çalışacaklarıni ilan eden Sağlık Bakanlığının,bu yanıltıcı ve gerçek dışı beyanların doğru olmadığını öğrenen hastalarda ikinci bir hayal kırıklığı yaratıyor.
9)TSM(Toplum Sağlığı Merkezi) hekimlerinin bir çoğu Aile Hekimliğine geçince bu birimlere atanan mesleki ve idari deneyimi az veya hiç olmayan meslektaşlarımız, şaşkınlık içinde ne yapacakların bilmeyen,her gün Sağlık Müdürlüğünün değişen kararlarına uyum sağlamaya çalışıyor.
10)112 de çalışan hekimlerin Aile Hekimliğine geçmesiyle sistemde başlayan sıkıntılar özellikle acil hizmetlerini önemli dercede aksatırken,hastane acillerinde nöbet tutmaya zorlanan uzman hekimler, acile branşları dışında gelen hastalara bakmakta zorlanıyor
11)Maltepe ve Kapalıçarşı da yaşayan halk,Sağlık Ocağımı istiyorum kampanyaları ile yeni diye sunulan sistemin aslında halkın cebine uzanacak birinci basamak sağlık hizmetlerinin ilk adımı olduğu kaygılarını ilk dile getirenler olduğu anlaşılmakta.

Hekimlerin bu sistemin kendilerinde gelecek kaygısı yarattığını,mesleki etkinliklerinin kısıtlanacağı,statüleri konusunda belirsizlikler olduğu,koruyucu hizmetlerin derin yara alacağı,toplum sağlığının popilist politikalarla riske atıldığı,nüfus hareketlerinin hızlı olduğu İstanbul da bu sistemin sürdürülemeyeceğini,hizmetin eskiye göre daha iyi olmadığı,birinci basmakta yaratılan depremin diğer sağlık hizmetlerini de olumsuz etkilediğini,birinci basmağın sağlık çalışanlarıyla birlikte iyi hekimlik temelinde koruyucu sağlık hizmetlerini öncelikleyen ekip hizmetiyle sunulablecek,çalışanların güvenceli,genel bütçeden finanse edilecek birinci basamak hizmetleri anlayışının uygun olacağı ortak görüşü olarak söylenebilinir.


İstanbul Tabip Odası, 2 Aralık ta birinci basmakta çalışan hekimlerin katıldığı, İstanbul da Aile Hekimliği Uygulamalarının birinci ayının değerlendirildiği bir toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşulanların derlendiği notları ilginize sunuyoruz
Saygılarımızla

İSTANBUL TABİP ODASI

Bu haber toplam 5381 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim