• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Aile hekimliği sistemi nereye götürülmeye çalışılıyor ?

Aile hekimliği sistemi  nereye götürülmeye çalışılıyor ?
Sağlık Bakanlığı’nın büyük vaatlerle başlattığı Aile Hekimliği uygulaması yine Sağlık Bakanlığı’nın 2 yönetmeliği ile çöküş sürecine girmiştir.
25.5.2010 da yayımlanarak yürürlüğe giren; sendikalar ve sivil toplum örgütlerince yargıya taşınan Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği (AHUY) Aile Hekimlerine deveye hendek atlatmaktan zor koşullar dayatmıştı.
 Dün de hekim kamuoyunun tartışmasına açılan Aile Hekimliği Ödeme yönetmeliği Aile Hekimlerinin ciddi gelir kayıplarına yol açacaktır. TAHUD (Türkiye Aile Hekimliği Uzmanları Derneği) web sitesinde yayımlanan yönetmelik taslağının uygulamaya konması ile bugüne göre bir aile hekiminin ciddi gelir kaybı söz konusudur.
      Ayrıca kamuoyunda “Aile Hekimlerine Katsayı Müjdesi” olarak duyurulan taslaktaki uygulama ile aile hekiminin kayıtlı nüfus başına aldığı ücrette nüfusa ve nüfus yapısına bağlı olarak ortalama % 10  bir kayıp söz konusudur. Sonuçta aile hekimlerinin eline geçen ücretteki düşüş bu yönetmelik taslağının yürürlüğe girmesi ile 2200 TL’yi bulmaktadır. Öngörülen bu uygulama başta iş kanunu olmak üzere bek çok yasa ve teamüller aykırıdır. En azından müktesep hak gaspıdır. Sözleşme devam ederken yeni uygulamaların konması üstelik aile hekimlerine danışılmadan konması  kabul edilebilir değildir.
 Söz konusu bu iki yönetmelik Aile Hekimliği’ni pratisyen hekimler açısından yapılabilir, uygun bir iş olmaktan çıkartmaktadır. Nasılsa başka gidecekleri yer yok diye bu tip dayatmaları kabul etmeyeceğimizin bilinmesini isteriz.
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ve yayınlamak için hazırlıklarını sürdürdüğü bu iki yönetmelik pratisyen aile hekimlerini mağdur edecek ve sonuçta Sağlıkta Dönüşüm Programının 1. Basamak Hizmet Sunum modeli olarak dayatılan Aile Hekimliği Uygulaması ve ülkenin 1. Basamak sağlık hizmetleri sıkıntıya sokacaktır. Sonuç olarak sıkıntı değil sorunlara çözüm istiyoruz.
Biz Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi olarak Sağlık Bakanlığından 25.05.2010 Tarihli Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğini geri çekmesini, TAHUD sitesinden tartışmaya açtığı Aile Hekimliği Ödeme Yönetmeliğinin yayımından vazgeçmesini, bu yönetmelikler ile ilgili çalışmaya konuyla ilgili tüm sivil toplum örgütlerini katmasını, pratisyen hekimlerin mağduriyetine yol açmamasını talep etmekteyiz.
 13.07.2010
Dr. Halit ATİK
Pratisyen Hekimlik Derneği
Adana Şubesi
Basın Sözcüsü
Bu haber toplam 4412 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim