• BIST 9530.47
  • Altın 2470.869
  • Dolar 32.4148
  • Euro 34.6998
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 20 °C

Aile Hekimliği uygulaması 2010'da tüm illere yayılacak

Aile Hekimliği uygulaması 2010'da tüm illere yayılacak
TÜRK Kalp Vakfı tarafından Taksim Point Otel'de düzenlenen "Aile Hekimliği'nin Türkiye'deki Gelişimi, Kalp Sağlığındaki Yeri ve Önemi" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Süleyman Görpelioğlu, Türkiye'de aile hekimliği uygulamasının olduğu illerde yapılan an

TÜRK Kalp Vakfı tarafından Taksim Point Otel'de düzenlenen "Aile Hekimliği'nin Türkiye'deki Gelişimi, Kalp Sağlığındaki Yeri ve Önemi" konulu panelde konuşan Prof. Dr. Süleyman Görpelioğlu, Türkiye'de aile hekimliği uygulamasının olduğu illerde yapılan anketlere göre, halkın uygulamadan memnun olduğunu belirtti.

Sevk zinciri olmamasına rağmen 2. ve 3.
basamak sağlık kuruluşlarına gidişin azaldığını ifade eden Görpelioğlu, uygulamanın bulunduğu illerde aşılama, gebe, loğusa, bebek ve çocuk takiplerinin oldukça iyi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Görpelioğlu, şu ana kadar nüfus olarak ülkenin 3'te l'inin aile hekimliğine geçtiğini kaydederek, "Sağlık Bakanlığı olarak amacımız, 2010 yılına kadar tüm illerde aile hekimliği uygulamasına geçilmesidir" dedi.
Türkiye'de sağlık hizmetlerinin tamamen tedavi amacına odaklandığını vurgulayan Görpelioğlu, artık koruyucu hizmetlere doğru yönelimin arttığını, aile hekimliğinin doktor ile hasta arasındaki ilişkiyi kuvvetlendiren bir sistem olduğunu kaydetti.
Koruyucu hizmetlere ve aile hekimliğine büyük önem verdiklerini ifade eden Görpelioğlu, koruyucu sağlık hizmetleriyle hem toplum sağlığının korunduğunu, hem de insanların hastalanmalarının önlediğini, verilen hizmetin, muhtemel maddi ve manevi kayıpların oıtadan kaldırılması açısından son derece önemli olduğunu belirtti.

REFAH VE TOPLUM SAĞLIĞI
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Çocuk ve Toplum Hekimi Uzmanı Prof. Dr. Hikmet Pekcan da Türkiye'deki sağlık sisteminde çok başarılı uygulamalar olduğunu ve ilerleyen dönemde daha iyi yerlere gelineceğini ifade etti.
Bir ülkede refahın sağlanmasında toplum sağlığının çok önemli olduğunu anlatan Pekcan, panelde öncelikli olarak, "Temel sağlık hizmetleri", "Koruyucu önlemler", "Hizmetin halka ulaşılabilirliğinin sağlanması" ve "Aşılama" gibi konuların ele alınacağını söyledi.
Pekcan, sağlığı korumanın tedavi etmekten daha ucuz olduğuna vurgu yaparak, bunun için koruyucu yöntemlere önem verilmesi gerektiğine dikkati çekti.
Hikmet Pekcan, kişisel hijyen, aşılama, beslenme, eğitim, fiziki-biyolojik ve sosyal çevrenin düzenlenmesi gibi konulara özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, "Sağlık hizmeti, sağlam insana götürülür ve temel bir haktır. Sağlam insan sağlığının farkında değildir. Onun için en ücra yere kadar sağlık hizmetini götürmek önemli bir görevidir" diye konuştu.

Bizim Gazete

Bu haber toplam 2438 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim