• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Aile Paketi'nde patron isteksiz

Aile Paketi'nde patron isteksiz
Erken doğum izni gibi yenilikler nedeniyle kadın çalışanlar tarafından sevinçle karşılanan 'Aile Paketi' işveren cephesinde aynı etkiyi oluşturmadı.

ŞENAY KÖŞDERE

Hükümetin yeni yılın ilk günlerinde açıkladığı 'Aile Paketi' sanayicinin gözünü korkuttu. 'Ailenin korunması, kadın istihdamının artırılması ve kadınların iş hayatında korunması' hedefiyle hazırlanan 'Aile Paketi' açıklandığında, özellikle çalışan kadınlardan büyük destek topladı. Fakat paketin kadınlara sağlayacağı avantajlar, işverenlere 'cazip' gelmiyor. İşgücü kaybı ve ekstra maliyet endişesi, özellikle kadın istihdamının yoğun olduğu tekstil hazır giyim sektörlerinde panik yarattı.

ÖN YARGILI OLMAYALIM

Orka Yönetim kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu Aile Paketi'nin doğru bir paket olduğunu ifade ederek, "Nüfusun yaşlanmasını istemiyorsak, ülke olarak bu düzenlemeleri yapmalıyız. Mikro açıdan baktığımızda ise kadın istihdamının yoğun olduğu hazır giyim sektörü bundan nasıl etkilenir zaman içinde göreceğiz. Önyargılı olmamak lazım" diye konuştu.

'HIZLI ÜRETİM' SEKTEYE UĞRAR

Orakçıoğlu'nun bu sözlerine rağmen, pakete ilk tepki ise İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi'den geldi. Tanrıverdi, "Aile Paketi'nin en çok ve doğrudan etkileyeceği sektörlerin başında geliyoruz. Düzenleme, global rekabetteki en önemli avantajımızı oluşturan 'hızlı üretim hızlı teslimat' avantajımızı sekteye uğratabilir" ifadelerini kullandı.

Sorunlar yolda çözülür

TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut: "Çalışma modelinin taşıdığı risklerin farkındayız. Ancak kadına nefes aldıran yaklaşımları TİKAD olarak destekliyoruz. Kadın çalışanların iş hayatında tutulması yönünde işverene de bazı destekler düşünülebilir, yeni duruma alışma aşamasında bazı uyum yöntemleri bulunabilir. Uygulama sırasında doğacak sorunlar da aşama aşama çözülebilir diye düşünüyorum."

Pakette neler var?

ERKEN DOĞUM: Prematüre doğumlarda annelik izin hakları 9 aya göre (40 hafta) düzenlenecek. Yani bebek 7 aylık doğarsa aradaki 2 aylık süre de ayrıca 16 haftalık izin dışında izin olarak verilecek. Memurların doğum izninde olduğu dönemde derece ilerlemeleri de sağlanacak.

TAM ÜCRET: Ebeveynlere birinci çocuk için 2 ay, ikinci çocuk için 4 ay, üçüncü çocuk için 6 ay yarı zamanlı ücretli çalışma hakkı getirilecek.

5.5 yaşına kadar

Anne eğer isterse çocuğu ilkokula başlayana kadar yani 5.5 yaşına kadar kısmi süreli çalışma hakkına sahip olacak. Anne haftada 30 saatten az olmamak üzere kısmi zamanlı çalışacak.

KREŞ İMKANI: Belediyelere kreş ve gündüz bakım evi kurma yükümlülüğü getirilecek.

ÇEYİZ HESABI: Ailelerin açacağı hesapta, gençler evlendiğinde devlet birikimin yüzde 15'i kadar destek sağlayacak.

Üzerinde biraz daha çalışılmalıydı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Aile Paketi ile ilgili olarak; "Paket, işveren tarafından kadın istihdamın tercih edilmesi konusunda ilave cazibeler getirilebilirdi. Paketin üzerinde biraz daha çalışılması faydalı olurdu" yorumunda bulundu.

Ek maliyeti devlet üstlenebilir

TİM Makine Aksamları Sektör Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran: Annelik görevi elbette çok çok önemli. Pakette kadına sunulan avantajlar, işverenin maliyetlerini artırıcı nitelikte. Ben bu avantajların kesinlikle sunulması gerektiğini, ancak bu ekstra maliyet yükünü sanayicinin değil, devletin karşılaması gerektiğini düşünüyorum."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4445 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim