• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Ailelerin 'Kök hücre' eylemi

Ailelerin 'Kök hücre' eylemi
Kas hastası çocukların aileleri toplandı, Sağlık Bakanı'ndan açıklama geldi... Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşen kas hastalarının yakınları, bugün de Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

Türkiye'nin çeşitli illerinden dün Ankara'ya gelerek basın açıklaması yapan ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşen kas hastalarının yakınları, bugün de Abdi İpekçi Parkı'nda toplandı.

Abdi İpekçi Parkı'ndan otobüse binerek, Güvenpark'a gelen yaklaşık 25 aile, çeşitli sloganlar atarak çocuklarının tedavisini isteyen dövizler taşıdı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletilmek üzere hazırladıkları dilekçeyi okuyan ''Son Çare Kök Hücre Platformu'' temsilcisi ve 2 yaşındaki kas hastası Kayahan Göze'nin babası Ahmet Göze, ''Bizler kök hücre nakli çalışmalarının başlamasını istiyoruz. Bizlerin çocukları ölüyor, Sağlık Bakanlığına değil de nereye gidelim?'' dedi.

Göze, Cumhurbaşkanı Gül'den yardım isteyerek, ''Bizlerin evlatları, her gün gözlerimizin önünde erimekte. Ne olur yardım edin Sayın Cumhurbaşkanım'' diye konuştu.

-''BAŞBAKAN ERDOĞAN'A DİLEKÇEMİZİ VEREMEDİK''-
Dilekçenin okunmasının ardından iki hasta çocuk ve 4 hasta yakınından oluşan bir grup, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a dilekçe vermek üzere Başbakanlık Merkez Bina'ya gitti. Heyet, yaklaşık 45 dakika sonra Güvenpark'a döndü.

Platform temsilcisi Ahmet Göze, burada yaptığı açıklamada, ''Evrak kayıta dilekçemizi verebileceğimizi söylediler. Biz de dilekçemizi vermedik'' dedi.

Göze, Başbakanlık korumalarının kendilerine ve çocuklara ''kötü muamele'' yaptığı iddiasında bulundu. Bu sırada Göze'nin eşi Binnur Göze baygınlık geçirdi.

Ahmet Göze, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem yetkililerinin de kendilerinden dilekçelerini faksla göndermelerini istediğini söyledi.

Göze'nin açıklamaları sırasında bazı hasta yakınları fenalık geçirdi.

SAĞLIK BAKANI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden kamuoyunda kas hastalığı olarak bilinen ''Duchenne Muskuler Distrofi'' ile ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Dün, kalıtsal olarak geçen ve şu anda kesin tedavisi mümkün olmayan kas hastalığına yakalanan hasta yakınlarının temsilcileriyle Bakanlık yetkilileri arasında bir görüşme gerçekleştiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Görüşmede, hastalığın kronik olması sebebiyle uzun süreli bakım sırasında karşılaşılan problemler ele alınarak Bakanlığımız tarafından kendilerine her türlü desteğin verileceği vurgulanmıştır.

Kök hücre tedavisi zaten Bakanlığımızın gündeminde olan bir konudur. Bakanlığımız tarafından 22 Nisan 2010 tarihinde konunun uzmanları bir araya getirilerek bir değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Toplantıda, kas hastaları için kök hücre tedavisi konusunda bilim adamları tarafından yapılan değerlendirmede, bu yöntemin insanlarda denenebilmesi için yeterli bilimsel veri olmadığı görüşü ortaya konmuştur. Ülkemizde kök hücre denemeleri ve tedavisi dünya ile paralel bir gelişme göstermekte, bu konuda birçok çalışma sürmektedir. Bu tür hastalarımız için yeterli bilimsel veri birikimi ve bilim adamlarının ortak bir görüşü olması durumunda kök hücre denemeleri elbette yapılabilir. Ancak bu konu Bakanlığımızın iradesi olmaktan çok, bilimsel bir karar konusudur. Kas hastaları ve kök hücre konusunda yapılacak her türlü bilimsel çalışma Bakanlığımız tarafından destek görecektir.''

Aile Hekimliği uygulamasının yıl sonunda tüm ülke düzeyinde hayata geçeceği anımsatılan açıklamada, ''Aile hekimliğiyle entegre evde bakım hizmetlerinin yaygınlaşması sonucunda bu hastalarımızın uzun süreli bakım sırasında karşılaştıkları sorunlar daha da hafifleyecektir. Ayrıca kas hastalarımıza yönelik bakım konusunda eğitim programlarının planlama çalışmaları da sürdürülmektedir'' denildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2008 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim