• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Ailenizden biri kanserse siz de kanser riski taşıyorsunuz

Ailenizden biri kanserse siz de kanser riski taşıyorsunuz
Bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, aile fertlerinizden biri kanserse siz de kanser olma riski taşıyorsunuz, üstelik yalnızca aynı tip değil, farklı kanser türlerine de yakalanma tehlikesi de var.

BBC Türkçe'nin haberine göre, İtalya ve İsviçre’de 23 bin kişide yapılan araştırma 13 kanser türünün her birine yakın akrabaların yakalanma riski arttırdığını gösterdi.

Fakat yeni bulgular, aile fertlerinden birinin kanser olmasının diğer fertlerin farklı kanser türlerine de yakalanabildiğini kanıtlıyor.

Uzmanlar, kanser riskinin genlere, hayat tarzına ve çevreye göre de değişkenlik gösterebildiğini söylüyor.

‘Annals of Oncology’ adlı dergide yayımlanan araştırma, 12 bin kanser hastasıyla, kanser olmayan 11 bin kişiyi kıyasladı.

Araştırmacılar, başta genlerin yüzde 50’sinin geçtiği birinci göbek akrabalar olmak üzere ailelerdeki kanser geçmişine ilişkin bilgiler topladı.

Araştırma sonunda, birinci göbek akrabaları gırtlak kanseri olanlarda, yine gırtlak ve ağız kanserine yakalanma riskinin normale göre üç kat arttığı ortaya çıktı.

Ağız ve gırtlak kanseri olanlara akraba olanlarda da, yemek borusu kanseri artarken, ailenin kadın fertlerinde de yumurtalık kanseri riski de ikiye katlandı.

Erkeklerde de birinci göbek akrabaları mesane kanseri olanlarda, prostat kanseri görüldü.

Araştırma sonunda, ailelerinde bağırsak kanseri olan kadınlarda göğüs kanseri görüldüğü bilgisini de doğrulayan kanıtlara ulaşıldı.

İtalya'nın Milano kentindeki Mario Negri Farmakolojik Araştırma Enstitüsü'nden kanser araştırmalarının başındaki Dr. Eva Negri, "Eğer akrabalarınızdan birinde bir tip kanser varsa, siz de farklı bir türde kansere yakalanma riskiyle karşı karşıyasınız" ifadelerini kullandı.

İngiltere Kanser Araştırmaları üst düzey yetkilisi Jessica Harris, kanser riskinin aileden miras kalan genler, hayat tarzları ve çevrenin bileşkesiyle tetiklendiğini söyledi.

Harris, "Sigarayı bırakmak, alkolü kesmek, formda kalmak ve dengeli dengeli beslenerek aktif olmak, yapabilecekleriniz arasında" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4355 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim