• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Akciğer kanserinde akıllı ilaç farkı

Akciğer kanserinde akıllı ilaç farkı
Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, akıllı moleküller sayesinde akciğer kanseri hastalarının yaşam süresinin uzadığını söyledi.

Akciğer kanseri, tüm kanser türleri arasında yaşamı tehdit edici özelliğe sahip olan tür. Sigara kullanımının %90 oranında etkili olduğu akciğer kanserinin tedavisinde son yıllarda uygulanan tedaviler, hem hasta hem de doktor açısından başarılı sonuçlar veriyor. Ağızdan hap şeklinde alınan ve hedefe yönelik etkisi bulunan akıllı ilaçların kullanılmaya başlanması, hastaların yaşam süresini ciddi oranda artırıyor.

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, tümör yapısına göre farklı tedavilerin uygulandığını söyledi. Prof. Dr. Özdoğan, “Geçmişte erken evrede saptamayan ve ameliyat şansını kaybetmiş akciğer kanserli hastaların yaşamına katkı sağlayacak tedaviler radyoterapi ve kemoterapi ile sınırlıydı. Günümüzde ise tümörün genetik yapısındaki farklılıkların tanınmasıyla bu kanser türü daha iyi anlaşılmış ve tedavisi bireye özgü olarak daha başarılı bir şekilde yürütülmektedir. Özellikle son 5 yılda akciğer kanserinin genetik yapısında, özellikle hücrede yer alan kansere yatkınlık sağlayan tümör genlerinde aşırı birikme veya yapısal değişiklikler (mutasyonlar) tedavide yol gösterici olmuştur” dedi.

AKILLI İLAÇLARLA BAŞARILI SONUÇLAR ALINIYOR

Akıllı moleküller sayesinde hastaların yaşam süresinin uzadığını söyleyen Prof. Özdoğan, “Son derece kolay uygulanabilen antikor (aşı) niteliğinde ve kemoterapinin gücünü artıran damardan uygulanan ilaçlar, küçük molekül olarak bilinen ve kanserli hücrenin içine girerek, kanserli hücrenin canlı kalmasına neden olan yolları engelleyen hap şeklinde ilaçlar sayesinde, oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir” dedi.

KİŞİYE ÖZGÜ YÖNTEMLER KULLANIYOR

Tedavideki yeni gelişmelerin, küçük hücreli olmayan kanser türünü ilgilendirdiğini, hastaların %50’sinden fazlasına, daha doğru ve bireye özgü yöntemler ile tedavi olanağı sunulduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan, akciğer kanseri ile karşı karşıya kalan bireyin tümör dokusuna yönelik yapılacak kapsamlı genetik analizlerin de, tedavi kararının en önemli belirleyicisi olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Özdoğan, tedavideki olumlu gelişmelere rağmen, akciğer kanserinde en önemli faktörün sigara olduğunun unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3918 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim