• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Akciğer kanserinde İzmir birinci sırada

Akciğer kanserinde İzmir birinci sırada
Türk Toraks Derneği’nin yedi bölgede yürüttüğü "Akciğer Kanseri Haritası" tamamlandı. Türkiye’nin yedi bölgesini temsilen İzmir, Bursa, Antalya, Sivas, Erzurum, Trabzon ve Diyarbakır’da, akciğer kanseri tanısı konulan 7 bin 300 hastanın verileriyle gerçek

Türk Toraks Derneği’nin yedi bölgede yürüttüğü "Akciğer Kanseri Haritası" tamamlandı. Türkiye’nin yedi bölgesini temsilen İzmir, Bursa, Antalya, Sivas, Erzurum, Trabzon ve Diyarbakır’da, akciğer kanseri tanısı konulan 7 bin 300 hastanın verileriyle gerçekleştirilen araştırmada, akciğer kanseri en sık İzmir’de görüldü.

TÜRK Toraks Derneği Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Tuncay Göksel, Avrupa’da en yaygın görülen akciğer kanseri türü olan "Adeno"nun da en sık İzmir’de görüldüğünü belirtti. 14 Kasım Dünya KOAH Günü’nde Ritz Carlton Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Doç. Dr. Göksel, şunları söyledi:

"Türkiye’de en yüksek akciğer kanseri görülme sıklığı, yüz binde 57.3’ü erkek, 6.2’si kadın olmak üzere İzmir’de. Filtreli light sigaraların kullanımıyla ortaya çıkan ’adeno tipi’ kanser de en sık İzmir’de görüldü. Sigara içme alışkanlığınızı değiştirip daha pahalı sigara alarak, sadece akciğer kanseri riskindeki türü farklılaştırıyorsunuz. Ayrıca daha az duman içeren tütünü çekiyorsanız, daha derin nefes çekip nikotin alıyorsunuz. Böylece akciğerinizin uç kısımlarında kanser görülmeye başlıyor. Yoğun duman çekiyorsanız, akciğerin ana bölgelerinde o dumanın yarattığı tahrişle merkez bölgelerde kanser ortaya çıkıyor. Yani sigara alışkanlığınızı değiştirerek yeni bir kanser satın alıyorsunuz."

Doç. Dr. Tuncay Göksel, 74-75 yaş grubunda 100 bin kişide 300 yeni akciğer kanseri vakası çıktığını belirterek "Ne kadar uzun yaşarsak akciğer kanseri olma ihtimalimiz o kadar yüksek" dedi. Türkiye’nin kanser haritasında "skuamöz" tipindeki kanser türünün en yüksek çıktığını anlatan Doç. Dr. Göksel şunları söyledi:

"Akciğer Kanseri Haritası’nda Türkiye’de her yıl, 16 bin 502’si erkek, 1977’si kadın olmak üzere toplam 18 bin 479 yeni akciğer kanser tanısı konuluyor. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 90.5’ini erkekler, yüzde 9.5’ini kadınlar oluşturuyor. Erkeklerde 70-74 yaş aralığında risk çok artıyor ve Türkiye ortalamasının 7 katına çıkıyor. Kadınlarda ise 80-84 yaş aralığında hastalığa rastlanma oranı Türkiye ortalamasının 9 kat üzerine çıkıyor."

Türk Toraks Derneği, Türkiye’nin Akciğer Kanseri Haritası, Uluslararası Akciğer Sempozyumu’nda tartışmaya açacak.

Sigara yine başrolde

Akciğer kanserine yol açan nedenler arasında yüzde 91.5 ile sigara birinci sırada geliyor. İkinci sırada yüzde 11.6 ile çevresel asbeste maruz kalma geliyor. Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Eyüp Uçan, toprakta bulunan asbestin birçok bölgede sıva ve badana malzemesi olduğunu belirterek "Duvardan düşen bu minareller solunumla akciğere alınıyor kansere neden oluyor" dedi.

EVDE ERKEN KANSER TEŞHİSİ YAPAN CİHAZ GELİŞTİRİLİYOR

EVDE yapılacak basit kan testleriyle kanserden Alzheimer’a birçok hastalık daha semptomları ortaya çıkmadan çok erken aşamada teşhis edilebilecek. Her bir organı tek tek tarayarak hastalıkları erken teşhis edebilen cihaz, 10 yıl içinde piyasada olacak. Test kitinin esası, yeni bir biyoloji dalı olan "proteomic fingerprinting"e dayanıyor. Cihazı evine alan herkes yılda iki üç kez kendi kendini kolayca muayene edebilecek. Cihaz, parmaktan alınan bir damla kanla her bir organın sağlık durumunu kontrol edebilecek. Ancak bazı uzmanlara göre bunun etik sakıncaları da var. Doktorlar bazı çaresiz hastalıkları teşhis ettikleri zaman bunu hastalara söylememek ya da psikolojik yardım gibi yollara başvurabiliyor. Ancak test kiti, çaresi bulunmayan hastalıkları ortaya çıkmadan çok önce tespit edebilir.

Bu haber toplam 1690 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim