• BIST 9458.34
  • Altın 2487.623
  • Dolar 32.5971
  • Euro 34.7998
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Akdağ, TBMM'de milletvekillerinin sorularını yanıtladı

Akdağ, TBMM'de milletvekillerinin sorularını yanıtladı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ,TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

TBMM Genel Kurulu'nda, milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Akdağ, Samsun'da bir bebeğin açlık sebebiyle hayatını kaybettiğinin gerçek olmadığının anlaşıldığını belirterek, 'Hayatını kaybeden yavrumuzun klinik ön teşhisinin 'Kistik Fibrizoz' hastalığı olduğu anlaşılmıştır. Adli Tıp Kurumu raporunda da ölüm sebebinin beslenme yetersizliği olmadığı açıkça belirtilmiştir' dedi.

Akdağ, 'zayıflama ilaçları' olarak pazarlanan ve ilaç olmayan ürünlerle ilgili soruyu yanıtlarken, şunları kaydetti:

'Ülkemizde zayıflama amaçlı kullanılan ve bakanlıkça onaylı yalnızca 2 ilaç vardır. Bunlar zaten bu şekilde satılamaz. İlaçların eczanelerde satılması gerekir; ilaçların eczanaler dışında satılması ya da ilaç ruhsatı olmayan ürünlerin ilaç gibi satışı halinde toplatma dahil tüm önlemleri alıyoruz, fiilleri suç olması haline suç duyurusunda bulunuyoruz.

Mahkemelerin uzun sürmesi, ilaçları bu şekilde kanunsuz şekilde ilaç gibi satanlar açısından boşluk oluşturmaktadır. Bu boşluğu gören kişiler ve satıcılar mahkeme sonuçlanıncaya kadar satışları sürdürüyor. İnternet ve Türkiye dışında yayın yapan televizyonlar yoluyla doğrudan kapıya satış yapılmaktadır. Halkımızın sağlığını tehlikeye atan, başta internet olmak üzere başka mecralarda pazarlanan ürünlere karşı vatandaşlarımız da son derece dikkatli olmalı. Vatandaşlar eczana dışında hiçbir yerden ilaç almamalı. Mahkemelere başvuruyoruz, ama orada süreçlerin uzun sürmesi işimizi zorlaştırıyor. Adalet Bakanlığı ile konu üzerinde çalışmalar yürütüyoruz. Bu alanda cezaları daha etkili hale getirecek düzenlemeyi önümüzdeki yıl Meclis gündemine getirmeyi umuyoruz.'

Akdağ, üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması yolundaki iddiaların doğru olmadığını belirterek, 'Böyle bir çalışmamız olmamıştır. Ancak değişik şehirlerdeki 12 üniversitemiz ile ortak kullanım uygulamasıyla vatandaşlara başarıyla hizmet vermekteyiz. Bu uygulamalar, ülke kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlamış ve hizmet kalitesini artırmıştır' dedi.

Türkiye'de iş bulamayan hekim ve hemşire bulunmadığını ifade eden Akdağ, sağlık diploması olan kişilerin öteden beri kamu ve özel sektörde rahatça iş bulduğunu, Türkiye'de hekim ve hemşire sayısının ihtiyacın altında olduğunu kaydetti.

-'Hassasiyetim çok yüksek...'

Akdağ, Eylül ayı itibariyle sözleşmeli personel sayısı 22 bin olduğunu ifade ederek, bunun Sağlık Bakanlığı'ndaki toplam personelin yüzde 6'sına tekabül ettiğini kaydetti.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının kayıtlarının tutulmaya başlamasının üzerinde 4,5 ay geçtiğini ifade eden Akdağ, bu süre içinde 3 bin 84 vaka bildirildiğini, bunların üçte birinin fiziksel şiddet şeklinde gerçekleştiğin söyledi.

Sorunun önlenmesi için sağlık çalışanı ile vatandaş arasındaki sevgi ilişkisini geliştirmek gerektiğini belirten Akdağ, bu kapsamda medya kampanyalarıyla, özellikle televizyonlarda gösterilen kısa filmlerde çalışanlar ile vatandaşlar sevgi atmosferi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. 'Bu konuda hassasiyetim çok yüksektir' diyen Akdağ, şiddetin her türünü ortadan kaldırmak için gayretlerimizi sürdüreceklerini, bir tek sağlık çalışanına yapılanı kendisine yapılmış gördüğünü vurguladı.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda çalışan çocuk ruh sağlığı uzmanı sayısının 95 olduğunu ifade eden Akdağ, TUS'ta kontenjanları artırarak bu alandaki eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Akdağ, 'Türkiye'de vatandaşların kobay olarak kullanıldığı'na yönelik haberlerle ilgili olarak, 'Türkiye'de bu alandaki mevzuat çok sağlam ve güçlüdür. Bu konudaki denetimler sadece bakanlık tarafından değil, bağımsız etik kurulları tarafından da yapılmaktadır. ABD'de yapılamayan uygulamaların Türkiye'ye kaydırıldığı iddiası gerçeği yansıtmıyor. İddianın yer aldığı dergi, konudan uzak bir moda dergisidir' dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2783 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim