• BIST 9102.39
  • Altın 2325.575
  • Dolar 32.3788
  • Euro 35.0205
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Akdağ: Üniversite hastanelerinde hoca parası dönemi sona eriyor

Akdağ: Üniversite hastanelerinde hoca parası dönemi sona eriyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 1 Şubat itibariyle üniversite hastanelerinde özel muayene denilen vatandaşın cebinden para ödeyerek aldığı hizmet döneminin kapanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Erişkin Endoskopi Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Akdağ, burada yaptığı konuşmada Türkiye'nin sağlık insan gücünün kalitesi noktasında iyi bir yerde olduğunu söyledi. Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hekim sayısının 150 olduğuna dikkat çeken Akdağ, "Bu sayı Avrupa ortalamasında 350'dir. Küba'da bu sayı 800 civarında. Türkiye ise Bosna ve Arnavutluk ile birlikte Avrupa'da 53 ülke arasında sondan 3 ülke arasında." diye konuştu. Türkiye'de bir çocuk hekiminin günde ortalama 30-40 bazen 50 hastaya baktığını aktaran Akdağ, "Aile hekimliği ile bu sayı biraz azalmaya başladı." dedi.

Bundan 10 sene öncesinde bir SSK hastanesinde çocuk hekiminin karşısına günde 100-150 hastanın geldiğini söyleyen Akdağ, "Bunun adına muayene falan denmez. Bunun adına hekimlik yapıyorum da denemez. Yapılan bir reçete yazılıp göndermekten ibaret kalıyor." diye konuştu.

Sağlık insan gücündeki sayısal eksikliğin çok iyi yetişmiş olan hekimlerin işini zorlaştırdığına dikkat çeken Akdağ, kaliteyi bozmadan sağlık personeli sayısını artıracak yolların açılması gerektiğini dile getirdi.

Tam gün yasası ile üniversiteler ve sağlık bakanlığı kuruluşlarının ortak çalışmasının önünün açıldığını hatırlatan Akdağ, "Bürokrasiden kurtarılmış bir biçimde, alanlar, hastaneler birlikte kullanılabilecek." ifadesini kullandı. Bu işbirliğinin tüm dünyada uygulandığını söyleyen Akdağ, "Bu bir anlamda tıp fakültelerine aktarılacak kaynağın da artması anlamına gelir." dedi.

Akdağ, 1 Şubat itibariyle üniversite hastanelerinde özel muayene, özel işlem, özel ameliyat denilen vatandaşın cebinden para ödeyerek aldığı hizmet döneminin kapanacağını anımsattı. Bu yolla üniversiteye gelen kaynağın, öğretim üyeleri arasında dağıtıldığını, üniversitenin diğer personeline dağıtılma şansının olmadığını kaydeden Akdağ, "Bir kısmı ile fakültenin ihtiyaçları karşılanıyor, (sistem böyle kurulmuştu), bir kısmı da hocaya kalıyordu. Üstelik vatandaştan alınan paranın hocaya kalan kısmı da zannedildiği kadar yüksek de değildi." diye kaydetti. Bu sistemin değiştiğini dile getiren Akdağ, YÖK'ün bir çerçeve yönetmelik hazırladığını belirtti. Bununla birlikte üniversitelere aktarılan parasal kaynağın da artırılması gerektiğine işaret eden Akdağ, "Dün Sayın Ali Babacan'ın başkanlığında bir toplantı yaptık. Bununla ilgili tedbirleri de almak durumundayız. Ayrıca burada yapısal bazı değişiklikleri de üniversite hastanelerimizin gerçekleştirmesi gerekecek." şeklinde konuştu.

Mevcut çarpık sistemin hastalardan gelen miktarın sadece hocalar arasında dağıtılmasına yol açan bir sistem olduğunu yineleyen Akdağ, "Şimdi bunu hem hocalarımızın emeklerini karşılayacak hem de diğer çalışanların, asistanların emeklerini karşılayacak bir sisteme dönüştürmemiz lazım. Bunun için de yeterli finansmanı getirmek lazım üniversite hastanelerine." ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Peyami Cinaz'ın bazı sarf malzemelerinin satın alma değerlerinden daha düşük bedelden ödendiği şeklindeki açıklamalarını da hatırlatan Akdağ, "Burada yöneticilerimiz ile Sağlık Bakanlığı aynı tarafta. Sağlık Bakanlığı hastaneleri de tıpkı tıp fakültesi hastaneleri gibi SGK tarafından verilen paralarla ayakta duruyor. Bu konuyu da birlikte SGK'ya götüreceğiz." diye aktardı.

Eski kodlamalarla ödeme döneminin de sona ereceğini sözlerine ekleyen Akdağ, "Bu sistem, örneğin bir safra taşı ameliyatını safra taşı ameliyatı olarak kodlamıyor. Eğer o hastada diyabet varsa, kalp problemi varsa onun ameliyatı daha zor olacaksa, daha fazla ödeme yapılmasını öngörüyor." dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5542 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim