• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Akdağ: Vatandaşları muayenehanelere mecbur edecek bir sistemi kabullenemeyiz

Akdağ: Vatandaşları muayenehanelere mecbur edecek bir sistemi kabullenemeyiz
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, devlet hastanesi ve üniversite hastanesinde çalışan doktorların dışarıdaki çalışmasına kabul etmediklerini belirterek, "Vatandaşları muayenehanelere mecbur edecek bir sistemi kabullenemeyiz." dedi.

Bakan Akdağ, TV 8’de katıldığı bir programda konuştu. Akdağ, Danıştay’ın özel muayenehanelere yönelik kararıyla ilgili bir soruya şu cevabı verdi: "Hukuki süreç devam ediyor. Hükümetin yapmak istediği şey; Devlet Hastaneleri ve Üniversite Hastanelerinde çalışanlar dışarda muayenehane çalıştırmasınlar. Bunun bedeli vatandaşın çile çekmesidir. Buralarda çalışan herkesin maaşları; devlet hazinesinde ya da SGK tarafından ödeniyor. Sakat sistemi düzeltmek istiyoruz. Bu ara kararlardan vatandaşın endişesi olmasın. Milli irade, hukuk vatandaşın aleyhine tecelli etmez. Devlette çalışan doktorların muayenehane işi olmayacaktır. Devletin hastanesi ve üniversite hastanesinde çalışan doktorların dışardaki ilişkisini kabul etmiyoruz. Sağlık hakkı herkese lazım. Hükümet olarak en yoksula dahi bir çözümümüz var. Vatandaşları muayenehanelere mecbur edecek bir sistemi kabullenemeyiz. AK Parti hükümeti olarak vatandaşın boynunu büktürmeyeceğiz."

"DOKTOR SAYISI ARTACAK"

Hastanelerdeki bekleme ve sıralar ilgili ise Akdağ, "Sistem şimdilik yüzde yüz tabii ki işleyemiyor. Zaman zaman hastanelerde beklemeler, kalabalıklar oluyor. Türkiye’de doktor sayısı az. Tıp Fakültesi tercih edilmiyor mu diyorlar? Tıp Fakültesini tercih edenlerin sayısı arttı; ancak kontenjanlar yetersiz. Tıp fakültesine önceden 5 bine yakın öğrenci alınıyordu. Şimdi 8 bine çıktı, 12 bine çıkması lazım. Muhalefet, tabib örgütü karşı çıkmıştı. Ancak doktor sayısı artmaz ise iş yükü artıyor, hasta doktora ulaşamıyor. Türkiye’de 100 bin kişiye 150 doktor düşüyor. Avrupa’da 100 bin kişiye 350 doktor düşüyor. Türkiye’de bu durum 2-3 katına çıkmış oluyor. İş yükü artıyor, hizmet kısıtlanıyor doğal olarak. Çalışmalarımız ile doktor sayısı artacak." değerlendirmesinde bulundu.

"AİLE HEKİMLİĞİ GELİŞMİŞ ÜLKELERDE VAR"

Akdağ, gelişmiş ülkelerde aile hekimliği uygulamasının bulunduğuna işaret ederek, "Ya yanlış ya yalan söylüyor muhalefet. Umarım bilgi eksikliğinden söylüyorlardır. Ülkelerin birçoğunu ben ziyaret ettim. Danimarka’da bir doktor, tekrar doktor olsam yine Aile Hekimliği düşünürdüm dedi. Bütün Avrupa’nın uyguladığı bir sistem bu. İdeolojiler herkesi kör eder. Koruyucu sağlık hizmetleri, mobil sağlık hizmetlerinde öyle gelişmeler oldu ki... Aile hekiminizle sürekli irtibatta olun. Kayıt sistemi var çünkü." diye konuştu.

"HASTANELERDE MESAİ SAATİ UZATILACAK"

Acil servislerde yaşanan olumsuzluklarla ilgili olarak ise Akdağ, şunları söyledi: “Acil servislerimizde büyük problemler oluyor. 2 ana sebebi var. Mesai sonrası vatandaş işim bitti, şimdi hastaneye gideyim diyor acil servise gidiyor. Acil servislerde katkı payı almıyoruz biz. 8 lira katkı payı alıyorlar ilaç ile beraber. Aile hekimine gitse aynı vatandaş hiçbir şey istemeyecek. Acillere gidiş hizmet kalitesini düşürüyor ve ağır hastaların işini zorlaştırıyor. Hastanelerde mesailer 19:00-20:00’a kadar uzatılacak. Bu konu görüşülüyor." dedi.

Star Gündem

Bu haber toplam 2775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim