• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Akdağ'dan muayene farkı ücreti açıklaması

Akdağ'dan muayene farkı ücreti açıklaması
 Akdağ, "Hekimin bu kadar eksik olduğu bir yerde, özel sektör çok büyük ücretler vererek hekimleri transfer ederse, bunun karşılığını da vatandaştan talep ederse, böyle bir şeyin altından nasıl kalkacağız? Tabii ki bir kısıtlama getirmek zorundayız"

 Akdağ, "Hekimin bu kadar eksik olduğu bir yerde, özel sektör çok büyük ücretler vererek hekimleri transfer ederse, bunun karşılığını da vatandaştan talep ederse, böyle bir şeyin altından nasıl kalkacağız? Tabii ki bir kısıtlama getirmek zorundayız" ifadesini kullandı.

Özel sektörden de hizmet alınmasının bir planlama çerçevesinde olması gerektiğini belirten Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin sektördeki payının yüzde 25-30'u geçmemesi gerektiğini söyledi. Akdağ, muayene farkı ücretlerinin yüzde 30'lar civarında olacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, özel sektörün sağlık hizmetlerinde yer alması gerektiğini, bunun, işin dinamizmi açısından da önemli olduğunu belirterek, "Ama bunun bir planlama çerçevesinde olması lazım" dedi.

Akdağ, bakanlığının 2009 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yöneltilen soru ve eleştirileri yanıtlarken, Türkiye'deki sağlık göstergelerinin gelişmiş ülkelerdekilerle kıyaslanmasının yanlış olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı sıralamaya göre "orta-yüksek gelirli" ülkelerin sınıfına girdiğini anlatan Akdağ, anne ve bebek ölümlerinde hedeflerinin gelişmiş ülkeler düzeyine gelmek olduğunu söyledi.

Bakanlığının özel hastanelerle ilgili yaptığı planlamaya yönelik eleştirileri de yanıtlayan Akdağ, bunun Fransa, Almanya, İtalya ve Kanada gibi ülkelerde de yapıldığını belirtti.

Akdağ, bunları herhangi bir ideolojiyi gözetmeden yaptıklarını, ancak kimi zaman "komünizm" kelimesi kullanılarak, kimi zaman da "aşırı piyasacı" nitelendirilmesi yapılarak eleştirildiklerini söyledi.

Bunların yanlış olduğunu vurgulayan Akdağ, "Şunu kesinlikle söylüyorum. Bu tür planlamalar olmadığı müddetçe özellikle Türkiye gibi insan kaynaklarının yetersiz olduğu ülkelerde, ki hepimiz artık bunu kabul ediyoruz, bu eksiklik olduğu müddetçe, bu meseleyi sadece piyasanın dinamiklerine terk etmek çok büyük bir yanlış olur. Çünkü Nasreddin Hoca'nın misali, para kimin elindeyse o çalıyor. Kim sağlık çalışanını almışsa, tutmuşsa hizmeti o vermeye başlıyor" dedi.

Akdağ, "O zaman burada özel sektörün alabildiğine vatandaştan ilave ücretler istemesi, yarın kamunun karşısına geçip bunu istemesini önleyemezsiniz. Onun için, bütün gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, özel sektör mutlaka sağlık hizmetlerinde yer almalı, biz onlardan hizmet almalıyız. İşin dinamizmi açısından da bu önemli. Ama bunun bir planlama çerçevesinde olması lazım" diye konuştu.

Muayene ücret farkı

Özel sağlık kurumları için muayene farkı ücretinin yüzde 30 ile sınırlandırılmasına yönelik soruları da yanıtlayan Akdağ, vatandaşın bu konuda korunması gerektiğini söyledi.

Akdağ, "Hekimin bu kadar eksik olduğu bir yerde, özel sektör çok büyük ücretler vererek hekimleri transfer ederse, bunun karşılığını da vatandaştan talep ederse, böyle bir şeyin altından nasıl kalkacağız? Tabii ki bir kısıtlama getirmek zorundayız" ifadesini kullandı.

Bunların ölçülü kısıtlamalar olduğunu, ancak üzerinde tekrar çalışılabileceğini bildiren Akdağ, ancak bu oranın yüzde 30'lar civarında bir yerlerde olacağını vurguladı.

"Özel hastanelerin hizmet vermekten vazgeçip vazgeçmediği" sorusuna da yanıt veren Akdağ, bin 350 özel hastaneden sadece 20'sinin sisteme girmediğini söyledi.

Akdağ, "Yalnızca zenginlere hizmet eden bir grup hastaneyi biz fonlamak zorunda falan değiliz. Ben bütün ülke insanını düşünmek zorundayım. 'İstanbul'da konuşlanmış 15 hastaneyi fonlayacağız' diye bütün sistemi alabora edemeyiz, kimse kusura bakmasın" dedi.

Yanlış olduğu anlaşılan uygulamaların düzeltilebileceğini kaydeden Akdağ, bütün vatandaşlara eşit ve hakkaniyetli sağlık hizmeti verilmesini esas aldıklarını vurguladı.

Üniversite, devlet veya özel ayrımı olmaksızın, Türkiye'de sağlık hizmeti verenlerin acil vakalara bakması ve tedavi etmesi gerektiğini belirten Akdağ, bunun ilgili yasada da öngörüldüğünü hatırlattı.

Akdağ, 1 Kasım'dan itibaren hastane başvurularında alınan 2 ila 10 YTL katkı paylarıyla ilgili sorunlara da değindi. Katkı paylarının tahsil edilirken eczanelerde sorunlar yaşandığını kabul eden Akdağ, "Gerekli görülürse yeni düzenlemeler için Çalışma Bakanlığı'yla görüşebilirz" dedi.

Bu haber toplam 2279 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim