• BIST 9113.63
  • Altın 2324.093
  • Dolar 32.3604
  • Euro 35.0127
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Akreditasyon hastanelere ne sağlar?

Akreditasyon hastanelere ne sağlar?
Akreditasyon hastanelere ne sağlar?

Sağlık kurumlarında sunulan hizmetlere yönelik sürekli gündemde olan en önemli konulardan bir tanesi Sağlıkta Kalite…

Hizmet kalitesinin sağlanması özellikle hizmeti alan hasta ve hasta yakınları için güvenlik ve memnuniyet açısından büyük önem taşıyor.

Ancak sadece hasta ve hasta yakınları açısından değil, hastane yönetimi ve sağlık personeli açısından da kalite önemli bir yere sahip. Hastane çalışanlarının güvenliği ve memnuniyet düzeyleri, iş tatminleri ve motivasyonları açısından olmazsa olmaz unsurlardan.

Konuya yönetici ve yönetim fonksiyonları açısından bakıldığında ise hem hasta hem de çalışanların memnuniyetleri ve güvenliği, hizmetlerin etkin, etkili ve verimli bir şekilde ortaya konulmasını sağlıyor. Bir diğer deyişle sunulan sağlık hizmetinin önceden planlanarak belirlenen amaçlarına, kaynakları en uygun şekilde kullanarak, güvenlik kültürü içersinde ulaşmasını sağlıyor.

Özellikle hizmetlerin istenilen nitelikte ortaya konulmasının kontrolü ve sürekli denetlenerek geliştirilmesi, kalite iyileştirme döngüsünün de olmazsa olmazlarından.

Sağlık Hizmetlerinde Akreditasyon, ISQua ve TÜSKA

Sağlıkta akreditasyon; başta hastaneler olmak üzere sağlık kurumlarının önceden belirlenmiş standartlara uyumlarının, yetkili bir kurum tarafından incelenmesi ve onaylanması süreçlerini içeriyor. Kaliteli hizmet sunumunun sağlanmasına yönelik ortaya konulan akreditasyon programları, genellikle gönüllülük esasına ve uluslararası kabul görmüş belli ilkelere dayanıyor. Uluslararası kabul gören bu ilkelerin sağlanıp sağlanmadığını güvence altına alan en üst kuruluş ise ISQua olarak karşımıza çıkıyor.

ISQua, Dünya Sağlık Örgütü ile resmi işbirliği içerisinde belirlediği ilkeler ile standartları, standartları denetleyecek denetçilere sunulan eğitim programlarını ve akreditasyon hizmeti sunan kuruluşları denetleyerek akredite ediyor. Böylece sağlıkta akreditasyon mikrodan makroya her düzeyde kalitenin uluslararası prensiplerde güvencesi olan bir sistem halini alıyor.

Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü, hazırlıkları devam eden ve öncelikle hastanelere yönelik başlatacağı sağlıkta ulusal akreditasyon programını geçtiğimiz günlerde sayfasında duyurdu. Bu açıdan ortaya konulacak akreditasyon programları, Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyacak. Daha önce uluslararası farklı kuruluşlar tarafından yüksek fiyatlarla hastanelere sunulan bu hizmetlerin nihayet ülkemiz kaynakları ve tecrübesi ile sunulması ayrıca gurur verici ve sevindirici.

Akreditasyon Hastanelere Ne Sağlar?

Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde birçok farklı kuruluş ve uzmanlarca ortaya konulan akreditasyon faaliyetlerinin hastanelere ne gibi faydalar sağladığı ise Enstitü sayfasında özetlenmekte;

- Kaliteyi Güvence Altına Alır: Sağlık hizmeti sunucuları arasında kabul edilebilir bir düzeyde kalite ile hesap verebilirlik için güvenilirlik ve güvence sağlar.

- Kuruma Prestij Sağlar: Kullanıcılar arasında kaliteli bakıma ilişkin algı ve farkındalık sağlayarak kuruluşun itibarını artırır.

- Etkili Süreç Yönetiminin Bir Aracıdır: Sağlık hizmetlerinde etkinliği artıracak ve olumlu sağlık sonuçları elde edilmesini sağlayacak sistem ve süreçlerin oluşturulması ve uygulanmasına yardımcı olacak bir çerçeve sağlar.

- Etkin Finansal Kaynak Yönetimini Destekler: Maliyet yükümlülüklerini azaltır; sağlık kuruluşları için ek kaynak alanları belirler ve kaynak sağlamak için bir platform oluşturur.

- Öz Değerlendirmeyi Destekler:  Kurumların öz değerlendirme yolu ile kendilerini sürekli izlemesini ve iyileştirmesini sağlar.

- İletişim ve İşbirliğini Destekler: İç ve dış paydaşlarla iletişim ve işbirliğini geliştirir.

- Bakımın Sürekliliğini Esas Alır:Sağlık hizmet sunumunda bakımın sürekliliği anlayışını geliştirir.

- Çalışan Memnuniyetini Önemser:Tüm sağlık çalışanları arasında uyumu artırır ve iş tatminine olumlu katkı sağlar.

- Etik Yönetimini Sağlar: Sağlık kuruluşlarında etik ilkelerin kullanılmasını teşvik eder.

- Profesyonel Hizmet Sunumunu Destekler: Kuruluşun misyonu ve hizmetleri için profesyonel iş anlayışını önemser.

- Etkin Kaynak Yönetimini Sağlar:Sağlık hizmetlerinde kaynakların verimli ve etkin kullanımını destekler.

- Güvenli İlaç Yönetimini Destekler:İlaç tedavisi süreçlerinde hasta ve hasta ailesi ile hizmet sunucular arasında doğru ve eksiksiz ilaç bilgi transferi vb. hususlar açısından uyumlu hareket edilmesini sağlar.

- Hasta Memnuniyetini Esas Alır:Hizmet alanların geribildirimleri ile memnuniyetin sağlanmasını önemser.

- Güvenli Tetkik Sunumunu Destekler: Laboratuvar testlerinin güvenilirliğini artırır.

- İnsan Kaynakları Yönetiminde Etkinliği Sağlar:Kapasite geliştirme, mesleki gelişim ve örgütsel öğrenmeyi teşvik eder.

- Politika ve Prosedürleri Düzenler:Sağlık kuruluşlarında hayata geçirilecek politikaların ve süreçlerin belirlenmesinde önemli bir araçtır.

- İş Barışını Destekler:Sağlık çalışanları ve karar vericiler arasında pratikteki farklılıkları azaltır.

- Hasta Güvenliğini Sağlar: İstenmeyen/beklenmeyen olay risklerini azaltır.

- Kurumlarda Takım Çalışmasını Destekler: Personel için bir ekip çalışması oluşturma fırsatı sağlar ve ekip çalışmasının işlevine yönelik bakış açılarını olumlu yönde geliştirir. Disiplinler arası takım çalışmasını güçlendirir.

- Başarıyı Tetikler:Bir hizmet alanının akreditasyonu, diğer hizmet alanlarına olumlu etki yaparak yayılma etkisi yaratır.

- İyi Uygulama Örneklerini Teşvik Eder: Sağlık kuruluşlarında iyi uygulamalara dikkat çeker. Sağlık kuruluşları arasında politika, prosedürler ve en iyi uygulamaların paylaşılmasını teşvik eder.

- Güvenlik Kültürünü Destekler: Sağlık kuruluşlarının kalite ve güvenlik standartları ile uyumunu arttırır.

- Hastaların Sağlık Sonuçlarını İyileştirir: Güvenli tetkik, tanı ve tedavinin gerçekleştirilmesini sağlar.

- Sürekli Kalite İyileştirmeyi Esas Alır:Kalite iyileştirme ve örgütsel performansın geliştirilerek sürdürülmesini sağlar. Kurum içi uygulamaların gelişmesine yol açar. Sürdürülebilir kalite iyileştirme çabalarını harekete geçirir ve sürekli kalite iyileştirme girişimleri, politikaları ve süreçleri ile ilgili çıtayı yükseltir.

Dr. İbrahim H. KAYRAL

Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü / TÜSEB

Bu haber toplam 2988 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim